Název:
Podnícení zralosti jablek účinkem exogenního etylenu
Autoři:
Valachová, Zuzana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části byla popsaná odrůda Golden Delicious. Tato část diplomové práce popisuje látkové složení jablek, kvalitativní rozdělení zralosti jablek do jednotlivých skupin. Pozornost byla věnována vlivu etylénu na zrání a vývoj jablek. Dále byly popsány klimakterické typy ovoce a průběh jejich zrání. V první experimentální části jsem sledovala sklizňovou zralost plodů odrůdy Golden Delicious. V druhé části pokusu jsem sledovala zadaná kritéria během skladování ve dvou různých teplotách a to při 2°C a 20°C za ošetření exogenním etylénem. V průběhu skladování byly sledovány hlediska zralosti, která vycházela z objektivního měření. Měření zahrnovalo pevnost dužniny, obsah škrobu, veškerých kyselin a rozpustné sušiny, dále pak produkci etylénu a oxidu uhličitého.The theoretical part was described by Golden Delicious variety. This part of the thesis describes the material composition of apple, ripe apples qualitative disaggregation into individual groups. Attention was paid to the effect of ethylene on ripening apples and development.It has also described the climacteric types of fruit and the process of their maturation. In the first experimental part, I followed the harvest maturity fruit varieties Golden Delicious. In the second part of the experiment I followed the criteria specified I during storage in the two different temperatures and at 2 ° C and 20 ° C for treatment with exogenous ethylene. During storage were observed in terms of maturity, which was based on objective measurement. Measurements included pulp strength, the starch content, total acidity and soluble solids, as well as the production of ethylene and carbon dioxide.
Klíčová slova:
dýchání; etylen; klimakterium; oxid uhličitý; produkce; zrání