Název:
Vliv naftochinnonů a jejich derivátů na rostlinný organismus
Autoři:
Kopřiva, Vladimír Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Naftochinony je jedna ze skupin sekundárních metabolitů, které jsou v přírodě velmi rozšířené. Nejvýznamnější čeledi vyšších rostlin obsahující naftochinony jsou Bignoniaceae, Boraginaceae, Droseraceae, Ebenaceae, Juglandaceae, Nepenthaceae, Plumbaginaceae. Naftochinony jsou rovněž produkty sekundárního metabolizmu některých hub, lišejníků a řas. Tyto látky jsou studovány zejména pro jejich širokou škálu biologických aktivit: antibakteriální, fungicidní, antiparazitní a insekticidní vlastnosti. V této práci byl sledován vliv působení juglonu na hydroponicky pěstované klíční rostliny hrachu setého (Pissum sativum L.). Rostliny hrachu byly pěstované v roztocích juglonu o různé koncentraci a byl analyzován růst a vývoj rostlin hrachu. Výsledky ukázaly, že juglon významným způsobem ovlivňuje morfologii a fyziologii rostlin hrachu. Bylo prokázáno, že po přidání juglonu do živného roztoku inhibuje růst kořenů. Dále byla prokázána důsledku působení juglonu zvýšená produkce etylenu eostlinou a zvýšený obsah kyseliny abscisové v listech rostlinyNaphthoqinones are one of groups of secondary metabolites widespread in nature. The most important higher plant families containing naphthoqinones are Bignoniaceae, Boraginaceae, Droseraceae, Ebenaceae, Juglandaceae, Nepenthaceae and Plumbaginaceae. Naphthoquinones are also products of secondary metabolism of some fungi, lichens and algae. Many investigators have interested in these compounds because of their broadrange biological activities; antibacterial, fungicidal, antiparasitic and insecticidal. In this work, we studied the effects of juglon on hydroponically grown seedlings of L.). Flax plants were exposed to solutions with various concentrations of juglon and the growth and development of pea (Pissum sativum) plants were analyzed. The results showed that juglon significantly affect the morphology and physiology of the pea (Pissum sativum) plants. Moreover, the production of ethylene was increased due to stress conditions.
Klíčová slova:
ABA; etylen; hrách setý (Pissum sativum L.); juglon; kyselina abscisová; naftochinony