Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11,043 záznamů.  začátekpředchozí11024 - 11033další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.39 vteřin. 

Analýza životního stylu dispečerů operačního střediska zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje
KÖSZEGI, Jarmila
Bakalářská práce se zabývá analýzou životního stylu operátorů pracujících v nepřetržitém dvanáctihodinovém provozu na operačním středisku Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Teoretická část práce je zaměřena na zkoumanou problematiku a je rozdělena na dvě části. První část popisuje Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje, její činnost, pracovní náplň operátorů, jejich vzdělání a místo působení - operační středisko. Druhá část teorie rozebírá životní styl se zaměřením na spánkovou hygienu, výživu a stravování, pohybové aktivity, ale také na návykové a zdraví škodlivé látky, stres a vznik obezity. Ve výzkumné části byla použita metoda dotazníku a vyšetření zdatnosti a hybnosti respondentů pomocí testů. Získaná data byla statisticky zpracována a porovnána vzhledem k vývojové etapě dospělosti. Závěr práce obsahuje návrh na zlepšení životního stylu v jednotlivých skupinách.

Přírodní zdroje lignanů v naší potravě
NĚMEC, Petr
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou lignanů (fytoestrogenů) v naší potravě. Úvod práce je zaměřen na charakteristiku lignanů, které patří mezi ne ještě zcela prozkoumanou skupinu látek, obsažených v různých částech rostlin. V práci je podán přehled nejvíce využívaných plodin (sója, len a obiloviny), ze kterých bylo izolováno velké množství lignanů a dalších látek s estrogenním účinkem. Dále jsou v práci uvedeny přehledy látek obsažených v plodinách a mechanismy jejich působení v lidském organismu. Jejich využití je velice prospěšné v prevenci závažných takzvaně civilizačních chorob. Na konci práce je poukázáno na různé metody separace lignanů z rostlin.

Vytvoření a ověření výukového programu pro posluchače VKZ: Byliny a jejich využití v rámci zdravého životního stylu
BERANOVÁ, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá léčivými rostlinami a jejich možném využití ve zdravém životním stylu. Rozebírá především jednotlivé byliny, jejich účinky na lidský organismus a produkty, které se z nich dají získat. Cílem práce je vytvořit výukový program pro posluchače Výchovy ke zdraví orientovaný v problematice léčivých rostlin, látkách v nich obsažených, možnostech jejich zpracování a uchování. Rovněž se také zabývá přípravou bylinných čajů, které patří k nejoblíbenějším produktům získávaných z léčivých rostlin. Výzkumná část pak přináší poznatky o tom, jak jsou o bylinách informováni vysokoškolští studenti a lidé, kteří pracují ve zdravotnickém zařízení.

Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Jiráková, Hana
Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se výskytem mykotoxinů v potravinách a jejich vlivem na zdraví člověka. První část práce je věnována základní charakteristice vybraných vláknitých mikromycet a produktů jejich metabolismu negativně ovlivňující lidské zdraví. Mykotoxiny jsou toxické a karcinogenní látky, produkované zejména plísněmi rodů Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Druhá část práce popisuje vliv mykotoxinů na zdraví člověka a zmiňuje vhodná opatření jak proti mykotoxinům bojovat. Poslední část práce je věnována popisu aktuální situace v České republice.

Aditiva v masných výrobcích, jejich vliv na lidské zdraví a kvalitu masných výrobků
Severová, Pavlína
Bakalářská práce se zabývá problematikou aditivních látek, které se přidávají při výrobě téměř všech potravin. Zaměřuje se na nejčastěji používané potravinářské přídatné látky při výrobě masných výrobků. V první části této práce je uvedena spotřeba masa za rok 2013 a také jeho výroba. V další části je pak pozornost věnována samotným přídatným látkám, které se nejčastěji používají v masné technologii. Je zde uveden přehled nejčastěji používaných přídatných látek, jejich charakteristika, použití a zdravotní dopad na lidský organismus. Také uvádím všeobecné informace o aditivních látkách, jejich označování, schvalování a kontrolu používání. Práce obsahuje přehled současné české a evropské legislativy týkající se používání přídatných látek při výrobě potravin. Další kapitola pak uvádí nejčastější onemocnění spojována s aditivními látkami a v poslední části jsou shrnuty pozitivní důvody používání aditiv zejména z technologického hlediska.

Vědomosti zdravotnického záchranáře o předlékařské první pomoci při předávkování legálními rekreačními drogami
VAŇATA, David
V této bakalářské práci na téma: Vědomosti zdravotnických záchranářů při předlékařské první pomoci při předávkování legálními rekreačními drogami, jsem se rozhodl v teoretické části definovat skupinu látek, které spadají mezi legální rekreační drogy. Dále jsem popsal historii a složení, jejich účinky na lidský organizmus, příznaky intoxikace a předlékařskou první pomoc ze strany zdravotnických záchranářů. Cílem této práce je zmapovat vědomosti zdravotnických záchranářů při poskytování první pomoci pacientům, kteří trpí otravou organizmu některou z legálně rekreačních látek. Dále mě zajímá, zdali se shoduje teorie postupů dle nejnovějších poznatků a postupy zdravotnických záchranářů v terénu. V praktické části mé práce jsem se rozhodl zaměřit na skupinu zdravotnických záchranářů Jihočeského kraje, se kterými jsem se po dobu své praxe setkával. Jako výběrový soubor jsem použil kvantitativní metodu, která se bude opírat o 50 anonymně vyplněných dotazníků. Hypotézy jsem si žádné nestanovil. Od této práce očekávám přínos pro současné a budoucí zdravotnické záchranáře. Doufám v prohloubení znalostí, zdokonalení pracovních postupů a především zviditelnění látek, které jsou společností sice tolerované, avšak velmi nebezpečné.

Psychosociální souvislosti antisociálního chování dospívajících: hlavní výsledky projektu SAHA
Sobotková, Veronika ; Blatný, Marek ; Jelínek, Martin ; Hrdlička, M.
Studie přináší hlavní výsledky národní části projektu SAHA (Social And Health Assessment) v oblasti antisociálního chování dospívajících. Projektu se zúčastnilo 4,980 adolescentů ve věku 12 – 16 let z městských oblastí, v předkládané studii byla analyzována data od 3023 žáků základních škol ve věku 12 - 14 let. Na základě odpovědí na položky Škály antisociálního chování jsme identifikovali typy osob s různými projevy antisociálního chování. Pro identifikaci typů dětí jsme použili shlukovou analýzu. Provedli jsme nehierarchickou shlukovou analýzu (k-means). Jako nejvhodnější a nejlépe interpretovatelné jsme vybrali řešení pro 4 typy osob: typ 1 s mírně zvýšeným problémovým chováním (17% ze sledované populace), typ 2 s vysokou mírou všech antisociálních projevů (2%), typ 3 s nízkou mírou všech projevů antisociálního chování (56%) a typ 4, který je v podstatě shodný s předchozím typem, liší se jen ve větší četnosti fyzických soubojů (25%). Identifikované typy jsme porovnali z hlediska dalších charakteristik a projevů – zneužívání návykových látek, styků s vrstevníky, školního prostředí, rodinného zázemí a výchovných stylů a expozice násilí (svědek násilí, oběť násilí). Jako nejvíce riziková (zneužívání návykových látek, styky s delikventními vrstevníky) a zároveň ohrožená (špatné rodinné zázemí, oběti násilí) skupina se ukázal typ č. 2 – děti s vysokou mírou všech projevů antisociálního chování.

Alternativní využití rostlin pro získání významných přírodních látek: může najít využití i plevel?
Wimmer, Zdeněk ; Sajfrtová, Marie ; Sovová, Helena ; Pavlík, Milan ; Svobodová, Hana ; Jurček, Ondřej ; Wimmerová, Martina
Řada látek a jejich směsí, které rostliny produkují, se mohou získat extrakcí rostlinného materiálu superkritickými tekutinami. Fytosteroly a fytosteroidy patří mezi důležité roslinné produkty. Mohou být využity při syntéze supramolekulárních struktur, které mohou být důležité při cíleném zavádění léčiv a dalších biologicky aktivních látek. Cílovými organismy jsou: (a) hmyz - škůdci s potravní konkurenti člověka, kteří současně představují důležitý modelový systém při výzkumu vhodných aplikačních forem biologicky aktivních látek; (b) buněčné kultury používané při základním farmakologickém výzkumu. Supramolekulární struktury mohou vytvářet vhodné matrice pro praktickou aplikaci biologicky aktivních látek. Již bylo dostatečně prokázáno, že řada medicinálních a kulturních plodin produkuje důležité přírodní látky. V současnosti se zabýváme zodpovězením otázky, zda i dosud nevyužívaný plevel by se mohl stát významným zdrojem prekursorů léčiv proti významných chorobám.

Listová zelenina jako zdroj výživově významných fenolických látek
TRÖSTLOVÁ, Daniela
Tato práce pojednává o obsahu fenolických látek v salátových rostlinách. Část této rozsáhlé skupiny rostlinných látek tvoří flavonoidy, které jsou významné svoji lehkou dostupností a významnou biologickou aktivitou. Do popředí pozornosti se dostává především rutin a kvercetin. Tyto látky se vyznačují příznivými biologickými účinky. Mají antioxidační vlastnosti, zabraňují peroxidaci lipidů a likvidují volné radikály. Flavonoidní látky jsou používány v lékařství a mohou předcházet vzniku chronických onemocnění, jako je kardiovaskulární onemocnění nebo ateroskleróza. Obsah fenolických látek ve vybraném vzorku byl stanoven metodou micelární elektrokinetické kapilární chromatografie (MECC) a metodou kapalinové chromatografie (HPLC) u deseti druhů salátových rostlin. Pro analýzu byl použit lyofilizovaný materiál. Největší obsah kvercetinu byl nalezen u listového salátu pěstovaného na venkovním záhoně. Hodnota 48 600 mg/kg sušiny vysoce převyšovala obsahy kvercetinu ostatních rostlin. Z dalších fenolických látek byly nalezeny kyseliny rozmarinová, chlorogenová a kávová. Dále byly nalezeny deriváty kyseliny kávové a barviva.

Porovnání kvality pšenice v podmínkách zvoleného zemědělského podniku
DUPALOVÁ, Šárka
Cílem této práce bylo porovnání kvalitativních kritérií potravinářské pšenice ve zvoleném zemědělském podniku Kooprodukt, a.s. za období 2010-2014. Laboratorními zkouškami bylo testováno u pěti odrůd pšenice obsah objemové hmotnosti, Zelenyho testu, čísla poklesu, N-látek, mokrého lepku a výnos zrna. Odrůdy s jakostí A dosahovaly vyšších hodnot téměř u všech sledovaných parametrů, především obsahem N-látek, číslem poklesu a i ve výnosech zrna. Na druhé straně byly více ovlivněny počasím. Odrůdy jakosti B dosahovaly nižších hodnot Zelenyho testu, mokrého lepku a čísla poklesu. V obsahu N-látek a objemové hmotnosti nebyly rozdíly tak výrazné. Chlebové odrůdy Simila a Meritto nevykazovaly velké rozdíly v jednotlivých ročnících a odrůda Beduin vykázala největší variabilitu hodnot. Všechny hodnocené parametry včetně výnosů nejvíce ovlivňoval průběh počasí, u Zelenyho testu byl větší vliv genotypu.