Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Účinky jednorázového užití beta-alaninu na výkon při submaximální zátěži
Šimsa, Jáchym ; Sýkora, Karel (vedoucí práce) ; Šteffl, Michal (oponent)
Název: Účinky jednorázového užití beta-alaninu na výkon při submaximální zátěži Cíle: Zjistit, zdali bude mít jednorázové užití beta-alaninu vliv na čas překonání stanovené tratě, na obsah laktátu v kapilární krvi a na subjektivní vnímání podstupované zátěže. Metody: Dvojitě zaslepená randomizovaná studie se zkříženým designem byla provedena u 16 mužů (průměr ± SD: váha 79,31 ± 6,97 kg; výška 181,56 ± 6,36 cm; věk 21,63 ± 1,45 let), studentů Vojenského oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Měření probíhalo v prostorách vojenského sportovně-tělovýchovného centra Pilotů 217/12, 161 00, Praha 6. Každý z dobrovolníků, který se účastnil studie, byl v náhodném pořadí podroben dvěma zátěžovým testům, přičemž mu bylo v jednom případu podáno placebo (maltodextrin) a v druhém případu beta-alanin (50 mg/kg). Byl zaznamenáván čas potřebný pro překonání tratě a měřena koncentrace laktátu v kapilární krvi před zátěží a následně v 5. a 10. minutě po ukončení zátěžového testu. Účastníci také vyplnili krátký dotazník týkající se subjektivního vnímání náročnosti, pociťovaných vedlejších účinků a odhadu, zda užili beta-alanin (BA) či placebo (PLA). K ověření normálního rozložení byl použit graf normálního rozložení a ke zjištění statistické významnosti (p < 0,05) studentův t-test. Výsledky:...
Využití výživových doplňků u vrcholových sportovců
Teclová, Julie ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Jandová, Tereza (oponent)
Název: Využití výživových doplňků u vrcholových sportovců Cíle: Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit charakter a současné trendy užití výživových doplňků u vrcholových sportovců v různých sportovních odvětvích. Dílčím cílem bylo porovnání výsledků užívání výživových doplňků a vypracování zpětné vazby pro jednotlivé firmy prodávající sportovní suplementaci. Metody: Ke sběru dat bylo použito anketní šetření, obsahující otevřené i uzavřené otázky týkající se užívání doplňků výživy. Dále obsahovalo otázky, v jaké formě sportovci doplňky užívají, hlavní důvody užívání, při jaké četnosti a jaké jsou preferované značky suplementů. Anketa byla v elektronické podobě zaslána 33 respondentům, kteří se v České republice věnují sportu na vrcholové úrovni. Výsledky: Z průzkumu vyplynulo, že všichni z dotazovaných jedinců užívají výživové doplňky. U vytrvalostních sportovců se potvrdilo tvrzení, že preferují suplementace s excitačním účinkem v kombinaci s doplňky vedoucí k redukci hmotnosti. Taktéž bylo prokázáno, že více než 50 % dotázaných respondentů preferuje určitou firemní značku výživových doplňků a neplánuje změnu a více jak 50 % z dotazovaných sportovců využívá suplementace denně. Dále bylo zjištěno, že vrcholový sportovci kladou důraz na kvalitu a ověřený účinek výživových doplňků. Klíčová slova:...
Efekt suplementace citrulinu a citrulin malátu na vybrané fyziologické ukazatele - přehledová studie
Richter, Michael ; Šteffl, Michal (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název práce: Efekt suplementace citrulinu a citrulin malátu na vybrané fyziologické ukazatele - přehledová studie Cíl práce: Systematický přehled poznatků zabývajících se problematikou efektu citrulinu a citrulin malátu na pohybový výkon a další fyziologické ukazatele u zdravých aktivních jedinců. Metoda: Práce je psána formou přehledové studie. K získání relevantních informací byly využity elektronické databáze pubmed.com a ukaz.cuni.cz. V rámci vyhledávání byla použita tato klíčová slova: citruline or citruline malate and exercise performance and randomized controlled trial. Výsledky: Do přehledu bylo vybráno 18 studií, do kterých bylo zařazeno celkem probandů N = 307. Rozdělení studií je podle doby trvání a formy suplementace. 4 studie se shodují na zlepšení silových schopností po akutní konzumaci CM. 4 studie poukazují na zlepšení vytrvalostních schopností po dlouhodobé konzumaci cit. Zmírnění bolestivosti svalů 24, 48 a 72 hod po tréninku potvrzují 3 studie. Dále se shodují na zvýšení plazmatické koncentrace cit, arg a orn po konzumaci CM a cit. 3 studie poukazují na možné snížení únavy během tréninku po konzumaci cit. Závěry: Užívání citrulinu a citrulin malátu lze sportovcům doporučit jako vhodný způsob pro zvýšení silových a vytrvalostních schopností. Konzumace může snížit bolestivost svalů...
Optimální podmínky užívání kofeinu a jeho vliv na sportovní výkon
Šťastný, Daniel ; Pavelka, Radim (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Optimální podmínky užívání kofeinu a jeho vliv na sportovní výkon Cíle: Na základě současného vědeckého poznání shrnout, jaký má kofein vliv na různé aspekty sportovního výkonu, a také stanovit optimální předpoklady užívání této látky pro maximalizaci ergogenního efektu. Metody: Systematická literární rešerše Výsledky: Ideální dávka kofeinu pro zlepšení sportovního výkonu je v rozmezí 3- 6 mg/kg, a nejvhodněji ve formě tablet 60 minut před výkonem. Tato látka u sportovců prokazatelně zlepšuje vytrvalostní výkon aerobního charakteru, rychlost sprintů a kognitivní funkce jako přesnost a pozornost. Kofein u trénovaných jedinců může zlepšit také anaerobní vytrvalost, maximální i vytrvalostní sílu, čas jednoduché reakce i další kognitivní funkce, ale je potřeba dalších studií. Klíčová slova: sport, suplementace, aspekty výkonu, podmínky užívání, stimulace, alkaloidy
Tvorba biofilmu u probiotických kultur a možnosti jeho využití ve farmacii
Ryšávka, Petr ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Vorlová, Lenka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Práce byla zaměřena na vývoj adhezivní formy probiotik ve formě biofilmu na kombinovaných nosičích s prebiotickou složkou, druhá část práce byla věnována vlivu potravin na množení a přežívání vybraných typů probiotických bakterií. Dále byl sledován vliv individualizované probiotické suplementace na změny střevního mikrobiomu člověka. V první části práce byly vybrány a otestovány vhodné adherentní probiotické kmeny pro tvorbu biofilmu. Podařilo se zavést metody a otestovat různé varianty nosičů pro kultivaci a navázání bakterií. In vitro experimenty ověřily stabilitu biofilmu a jeho odolnost vůči nízkému pH, žluči a antibiotikům ve srovnání s planktonní formou. Rovněž byl sledován antimikrobiální efekt probiotických kmenů ve formě biofilmu. Kultivace multidruhového biofilmu na kombinovaném nosiči byla optimalizována a zároveň byla potvrzena stabilita biofilmu a finální životnost probiotických bakterií. Ve druhé části práce byl hodnocen vliv různých potravin a nápojů na životaschopnost probiotických bakterií důrazem na simulaci průchodu gastrointestinálním traktem. Byly testovány jak modelové roztoky (různé koncentrace alkoholu, cukru, soli, bílkovin a různé pH) tak různé druhy skutečných potravin a nápojů. Vliv potravin a nápojů byl testován na monokulturách Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve a na probiotických kapslích obsahujících smíšenou kulturu probiotických mikroorganismů. Přežití probiotik v různých potravinových matricích v simulovaném prostředí gastrointestinálního traktu bylo kvantitativně odlišné. Podařilo se definovat potraviny vhodné pro podporu množení probiotických bakterií. Poslední část práce byla zaměřena na cílenou úpravu střevního mikrobiomu individualizovanými probiotiky, kterábyla připravena na základě molekulárně biologické analýzy střevního mikrobiomu zaměřené na detekci procentuálního zastoupení laktobacilů, bifidobakterií a kmenů Firmicutes a Bacteroidetes. Personifikovaná probiotická suplementace potvrdila pozitivní efekt tohoto přístupu na změny mikrobiomu zejména na zvýšení obsahu laktobacilů, bifidobakterií a celkové diverzity mikrobiomu.
Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování.
Vondrysová, Kristýna ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Coufalová, Klára (oponent)
Název práce: Systematický přehled doporučeného množství proteinů v elitním sportu a jeho reflexe ve veganském druhu stravování Cíle práce: Cílem této práce bude zjistit, zda existují veganští elitní sportovci, kteří se zúčastnili národních, mezinárodních soutěží ve sportech jako je vzpírání, strongman, silový trojboj a umístili se do třetího místa. Komparovat jednotlivé doporučení pro objem bílkovin ve stravě na základě veganské stravy, a v tomto smyslu komparovat doporučení pro využití veganské stravy v elitním sportu. Metoda: Tato práce je zpracována formou přehledové studie. Rešerše pro analýzu byla selektována pomocí klíčových slov: vegan elite athletes, vegan nutrition, elite sports nutrition, protein nutrition, silové sporty. Celkem 1077 studí obsahovalo jedno nebo více klíčových slov naší práce a tvořili základ pro užší selekci. Bylo vybráno celkem 12 vyhovujících studií pro vzájemnou komparaci. Základní metodou je metaanalýza. Výsledky: Průměrné doporučené hodnoty k příjmu bílkovin dosahují 1,8±0,3g/kg tělesné hmotnosti. Celkem 66 % z 12 analyzovaných studií souhlasilo s tvrzením, že veganská nutrice nabízí možnosti pro plnohodnotné zastoupení složky bílkovin ve stravě a vytváří tedy potřebné předpoklady pro dosažení vysokého sportovního výkonu. Je ale nutné opatrné komplexní navržení...
Účinky jednorázového užití beta-alaninu na výkon při submaximální zátěži
Šimsa, Jáchym ; Sýkora, Karel (vedoucí práce) ; Šteffl, Michal (oponent)
Název: Účinky jednorázového užití beta-alaninu na výkon při submaximální zátěži Cíle: Zjistit, zdali bude mít jednorázové užití beta-alaninu vliv na čas překonání stanovené tratě, na obsah laktátu v kapilární krvi a na subjektivní vnímání podstupované zátěže. Metody: Dvojitě zaslepená randomizovaná studie se zkříženým designem byla provedena u 16 mužů (průměr ± SD: váha 79,31 ± 6,97 kg; výška 181,56 ± 6,36 cm; věk 21,63 ± 1,45 let), studentů Vojenského oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Měření probíhalo v prostorách vojenského sportovně-tělovýchovného centra Pilotů 217/12, 161 00, Praha 6. Každý z dobrovolníků, který se účastnil studie, byl v náhodném pořadí podroben dvěma zátěžovým testům, přičemž mu bylo v jednom případu podáno placebo (maltodextrin) a v druhém případu beta-alanin (50 mg/kg). Byl zaznamenáván čas potřebný pro překonání tratě a měřena koncentrace laktátu v kapilární krvi před zátěží a následně v 5. a 10. minutě po ukončení zátěžového testu. Účastníci také vyplnili krátký dotazník týkající se subjektivního vnímání náročnosti, pociťovaných vedlejších účinků a odhadu, zda užili beta-alanin (BA) či placebo (PLA). K ověření normálního rozložení byl použit graf normálního rozložení a ke zjištění statistické významnosti (p < 0,05) studentův t-test. Výsledky:...
Změny kostního a minerálového metabolismu a role vitaminu D u novorozenců s velmi a extrémně nízkou porodní hmotností
Matějek, Tomáš ; Skálová, Sylva (vedoucí práce) ; Šumník, Zdeněk (oponent) ; Kutílek, Štěpán (oponent)
Disertační práce má několik stanovených cílů. Za prvé odhadnout fyziologické hladiny parathormonu u novorozenců velmi nízké porodní hmotnosti. Za druhé zhodnotit stav zásobení vitaminem D u matek a jejich novorozenců s velmi nízkou porodní hmotností při narození a při propuštění z nemocnice. Za třetí porovnat parametry kostního metabolismu a sledované charakteristiky časné nemocnosti ve skupině novorozenců velmi nízké porodní hmotnosti s hladinami 25-hydroxy vitamin D [25(OH)D] v pupečníkové krvi ≤ 25 nmol/l a > 25 nmol/l. A za čtvrté posoudit, zda je deficit vitaminu D v pupečníkové krvi rizikovým faktorem pro rozvoj syndromu dechové tísně novorozence. Jedná se o soubor prospektivních observačních studií zahrnující nezralé novorozence s porodní hmotností pod 1500 g. Parametry minerálového a kostního metabolismu byly analyzovány z pupečníkové krve, séra a moče novorozenců v průběhu hospitalizace (parathormon, 25OHD, S-Ca, S-P, ALP, U-Ca, U-P) a ze séra těhotných žen těsně před porodem [25(OH)D]. Kostní mineralizace byla hodnocena pomocí kostní denzitometrie. Fyziologické rozmezí hladin PTH u předčasně narozených novorozenců bylo odhadnuto jako 1.6 - 9.3 pmol/l. Od druhého měsíce života byla prokázána statisticky významná korelace mezi PTH a 25(OH)D (Rho = -0.71, p = <0.0001). Hladina 25(OH)D byla <...
Stanovení sérových hladin vitaminu D u pacientů se zlomeninou krčku femuru
Matoušková, Karolína ; Wenchich, László (vedoucí práce) ; Zikán, Vít (oponent)
Vitamin D významně ovlivňuje metabolismus kostní tkáně. Udržuje homeostázu vápníku a fosforu a tak přispívá ke zdravé mineralizaci kostí. Nedostatek těchto látek patří mezi hlavní rizikové faktory rozvoje osteoporózy a následných komplikací, včetně pádů a zlomenin. Studium úlohy vitaminu D při onemocnění kostí je v posledních letech na vzestupu, ale jeho význam v časných obdobích po zlomeninách není zatím zcela prostudován. Tato práce je prospektivní studií metabolismu vitaminu D a jeho metabolitů v pooperačním období u pacientů po frakturách krčku femuru. Jedná se o základní kvantitativní výzkum, při kterém analyzujeme získaná data. Jako materiál byly použity krevní vzorky získané od celkem 18 pacientů, kterým byla odebrána krev v den operace a 6 týdnů po operaci (± 1 týden). Výsledné hodnoty 25-OH vitaminu D se zvýšily z 23,02 ± 16,02 nmol/l na 25,75 ± 16,30 nmol/l (průměr ± směrodatná odchylka). Naopak u 1,25-(OH)2 vitaminu D došlo k poklesu ze 76,81 ± 41,84 pmol/l na 55,88 ± 26,34 pmol/l. Statisticky významné výsledky při hladině významnosti p≤0,05 jsme zaznamenali pouze u parathormonu (PTH), kdy hodnoty klesly z 6,31 ± 3,95 pmol/l na 3, 96 ± 2,25 pmol/l. Vyšetření vitaminu D u našich pacientů prokázala snížené sérové koncentrace, které se významně nezměnily ani v průběhu rekonvalescence....
Vliv vybraných doplňků stravy na výživový stav sportovců
BOČKOVÁ, Dominika
Moderní svět s sebou nese řadu nových pohledů a možností ve výživě člověka. Tato práce se zabývá doplňky stravy a jejich užívání u sportovců. Zaměřuje se na ty sportovce, pro něž je sport neodmyslitelná součást života. Cílem práce je zmapovat doplňky, které jsou nejčastěji u sportovců užívány, jejich vlastnosti a funkce, popřípadě rizikovost. V neposlední řadě je pak cílem zmapovat, jaký mají ze subjektivního pohledu sportovce smysl. Jaká je reálná potřeba suplementace, je nutná ve spojitosti předcházení nutričního deficitu, přináší vůbec nějaké výhody, nebo jde jen o marketingový tah? Teoretická část je tedy zaměřena na nejužívanější doplňky stravy, jejich legislativu a dělení. Jednotlivé doplňky byly rozebrány z pohledu jejich funkce a účinků. Praktická část se zaměřuje na sportovce, u kterých je užívání suplementů nejčastější - tedy u nadšenců fitness-kulturistiky, u lidí, kteří pravidelně navštěvují posilovnu. Pravidelnost byla určena následujícím kritériem - cíloví byli ti sportovci, kteří několikrát do týdne navštěvují posilovnu poslední uplynulý rok a více. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, popřípadě doplněné o rozhovor, bylo-li třeba. Respondenti také provedli záznam stravy. Dotazník byl distribuován v tištěné podobě. Pro realizaci byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie a zúčastnilo se 10 respondentů. Všichni tito respondenti sportují na amatérské úrovni, někteří se účastní amatérských závodů, pro ostatní je posilování pouze osobní hobby. Otázky byly koncipovány tak, aby bylo zmapováno užívání doplňků stravy - jak četnost, tak rozmanitost. Výzkum ukazuje rozdíly mezi muži, ženami, závodícími sportovci či rekreačními sportovci, a i to, jak je který jedinec informován o doplňcích a čím vším je ovlivňován. Dále byli sportovci dotazování na to, kde se o doplňcích vlastně dozvěděli, kolik do nich investují a za jakým účelem doplňky užívají. Pro zpracování dat byla provedena kvalitativní analýza zapsaných odpovědí z dotazníku a zprůměrování výživových hodnot zapisované stravy. Ukázalo se, že většina dotazovaných nedodržuje doporučené dávkování, ve většině případů bylo důvodem zařazení doplňků stravy pouze doporučení kamarádem, bez konzultace s odborníkem, takže aniž by sportovec věděl, jaká je jeho reálná potřeba látky a zdali je nutná suplementace. Nejčastěji užívaným doplňkem je proteinový nápoj a mikroživiny - vitaminy a minerální látky, zejména vitamin C, hořčík a zinek, dále omega 3 mastné kyseliny. Práce by mohla sloužit jako informační zdroj pro objasnění, jaké mají doplňky stravy funkci, které má smysl používat, i v závislosti na tom, čeho chtějí sportovci dosáhnout. Také může být informačním materiálem pro ty, kteří se zabývají sportovní výživou, ale i pro širokou veřejnost.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.