Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční monitoring skupiny vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období.
Kašparová, Anna ; Polášková, Marcela (vedoucí práce) ; Süss, Vladimír (oponent)
Název práce: Nutriční monitoring skupiny vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období. Cíle práce: Monitoring skutečného kvantitativního a kvalitativního složení stravy vrcholových vodních slalomářek ČR v závodním období a srovnání s doporučenými denními standardy pro populační skupinu sportovců s odpovídajícím energetickým výdejem. Z výsledků vyvodit obecná i individuální doporučení a posoudit nutnost užívání suplementů ve výživě vodních slalomářek. Metody práce: Práce je případovou studií a má charakter kvalitativního výzkumu. Pro výzkum jsme zvolili dvě základní metody. Metodu prospektivní studie a metodu rozhovoru. Ke zjištění celkového denního energetického příjmu a kvalitativního složení stravy byla použita inventorní analýza čtyřdenního stravovacího záznamu respondentek. Pro porovnání se standardy byla následně data zpracována standardizovanou softwarovou aplikací databázových funkcí tabulkového procesoru MS Excel (Vilikus a kol., 2002) a doplněna kritickým komentářem. Ke zjišťování dat, týkajících se užívání DS bylo využito metody rozhovoru, ve kterém sportovkyně odpovídaly na zadané otázky. Data byla vyhodnocena písemně a graficky. Výsledky: Práce monitoruje a kriticky komentuje rozdíly mezi doporučeným a skutečným složením stravy patnácti vrcholových vodních slalomářek v ČR z...
Stravovací režim softballového družstva na soustředění
Kadlecová, Klára ; Süss, Vladimír (vedoucí práce) ; Pravečková, Petra (oponent)
Název práce: Stravovací režim softballového družstva na soustředění. Cíl práce: Cílem práce je sestavit jídelníček odpovídající energetickým a nutričním potřebám při fyzické zátěži na soustředění žen ve věku 18 až 25 let bez let bez zvláštních výživových preferencí s použitím programu FitLinie 5.82. Metoda: Pro zjištění energetické potřeby hráčky byla užita metoda nepřímé kalorimetrie. Do dané rovnice byly dosazeny průměrné antropometrické parametry hráčky softballu a celý výsledek byl navýšen o energii vydanou při každodenním tréninku dle příslušných tabulek. V příjmu energie dodržen poměr základních živin (60 % sacharidy, 25 % tuky, 15 % bílkoviny). Zohledněn byl také dostatečný přísun sacharidů před každou tréninkovou jednotkou. Výsledky: Denní energetický příjem byl během celého týdenního soustředění dodržování průměrně z 98,90 %, což představuje hodnotu přibližně 13 735 kJ. Z hlediska nutričního byl denní příjem základních substrátů stanoven na 490 g sacharidů, 91 g tuků a 122 g bílkovin. Průměrně během celého soustředění se podařilo zajistit příjem sacharidů s přesností na 99,54 % (488 g). Příjem tuků byl plněn s podobnou přesností a lehkým přesahem na 100,93 % (92 g). Pro bílkoviny pak platila průměrná přesnost za celý týden 97,51 % (119 g). Závěry práce: Jídelníček, který byl sestaven,...
Společenský tanec jako forma využití volného času
Ježková, Martina ; Dvořáčková, Hana (vedoucí práce) ; Leontovyčová, Jana (oponent)
Anotace: Téma mé diplomové práce "Společenský tanec jako forma využití volného času" si klade za cíl odhalit široké veřejnosti tanec očima profesionálních tanečníků. Ukázat a doporučit společenský tanec, jako jednu z velmi dobrých možností, jak smysluplně využít svůj volný čas. Cílem práce je zjistit, jak žáci a studenti do 20 let tráví svůj volný čas a jak vnímají tanec, jako zájmovou aktivitu. Tato práce je rozdělena do dvou celků: teoretické a empirické části. V teoretické části pracuji s pojmem volného času. Jak si tento pojem můžeme vyložit, co znamená a jak je důležité smysluplné využití volného času. Dále se podrobně zabývám dějinami tance, na kterých se ukazuje, proč lidé začali tančit, jak dlouho se již tančí a co tanec lidem přináší. Teoretická část dále obsahuje informace o tanečním sportu, institucích poskytujících taneční průpravu, sportovní výživě a také o tom, že tanec může pomáhat a léčit. Empirická část je věnována dotazníkům, zjišťujícím to, jak děti tráví svůj volný čas v závislosti na tanečních aktivitách a řízeným rozhovorům s profesionálními tanečníky, kteří nás nechají nahlédnout do svého tanečního světa. Tito tanečníci nám odpoví na otázky: proč se stal tanec jejich životním stylem; jaké s sebou nese pozitiva a negativa; co je na tanci tak krásného a osvobozujícího a třeba také to,...
Porovnání výživy u plavců a triatlonistů v dětském věku
Schovalová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
1 Abstrakt Tato diplomová práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele u plavců a triatlonistů v dětském věku a vzájemně je porovnat. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy dětí. Dále jsou zde uvedeny stěžejní principy této výživy v různých fázích vývoje dítěte a také náležitosti správného načasování výživy a pitného režimu v rámci zátěže. Na základě údajů uvedených v teoretické části je vypracována praktická část. V praktické části jsou interpretovány výsledky, které byly získány rozborem jídelníčků 18 mladých plavců a 18 podobně starých dětí, které provozují triatlon. Věk respondentů byl mezi 10 a 15 lety. Výsledky ukazují na to, že se obě skupiny ve způsobu stravování liší a že mají problémy plnit výživová doporučení. Rozdíl byl nalezen v celkovém příjmu energie, v příjmu bílkovin a železa. Podobné znaky obě skupiny vykazovaly u příjmu vitaminu C. Klíčová slova: děti, plavání, triatlon, sportovní výživa, pitný režim
Výživové ukazatele u výkonnostních triatlonistů
Skuhrová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele výkonnostních triatlonistů a porovnat je s nesportujícími jedinci. Dalším cílem je poukázat na důležitost správné výživy ve vytrvalostním sportu a zhodnotit potřebu doplňků stravy. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy a jejich spojitosti s energetickým metabolismem s důrazem na vliv výživy v triatlonu. V praktické části jsou shrnuty výsledky, které byly získány rozborem jídelníčku 8 výkonnostních triatlonistů a 8 nesportujících jedinců. Věk respondentů byl mezi 26 a 37 lety. Výsledky poukazují na to, že obě skupiny mají vyšší energetický příjem, než udávají normy. Obě skupiny konzumují přibližně o 100 % více živočišných složek bílkovin a tuků, než je doporučeno a zároveň mají nevyrovnaný příjem mikronutrientů. Pomocí krátkého dotazníku bylo navíc zjištěno, že 50 % respondentů není spokojeno s dostupností informací o sportovní výživě, přičemž z 54 % používají jako hlavní zdroj informací internet a pouze ze 13 % čerpají z odborné literatury. Klíčová slova: triatlon, sportovní výživa, vytrvalostní výkon, doplňky stravy, pitný režim
Výživová specifika v OCR
Lišková, Lucie ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá výživou závodníků v překážkovém sportu, který je také znám pod zkratkou OCR. Hlavním úkolem této práce je popsat význam a důležitost sportovní výživy a jejího načasování u tohoto silovo-vytrvalostního sportu a následně porovnat stravování OCR závodníků s výživovými doporučeními pro tento sport. Cílem práce je tedy zjistit, jaké povědomí mají závodníci v překážkovém sportu o sportovní výživě a zda je jejich energetický příjem dostačující. K řešení byla použita metoda vyhodnocování stravovacího záznamu, ke kterému byl přiložen krátký dotazník o charakteristice sportovce a jeho tréninku. Výzkumný soubor tvořilo 12 závodníků (5 žen a 7 mužů) ve věkovém rozmezí 19-33 let. Provedeným výzkumem jsem zjistila, že energetický příjem nebyl dostatečný a to jak u žen, tak i u mužů. Průměrný denní energetický příjem byl u žen 8076 kJ, což odpovídá 83 % doporučeného denního příjmu pro tuto specifickou skupinu, u mužů tento průměrný příjem dosahoval 10519 kJ, tedy 82 % doporučené normy. Klíčovou roli v neadekvátním energetickém příjmu sehrály zejména sacharidy, kterých u obou pohlaví bylo podstatně méně, než jaká jsou doporučení. Na základě kvantitativního výzkumu mohu tvrdit, že OCR závodníci nemají dostatek informací o výživě a o její důležitosti ve sportu a tak nebyl ani jejich...
Rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit
Kadlecová, Nikola ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem sportovní výživy a je rozdělena na dvě části. V teoretické části je přiblížena vyvážená strava, popsány mechanismy tvorby energie v průběhu fyzické aktivity a charakterizovány sportovní směry veslování a crossfit. Zejména je kladen důraz na problematiku výživy v těchto odvětvích. Na podkladu těchto teoretických východisek je zpracována praktická část, kde jsou statisticky zhodnocena získaná data. Cílem práce je zjistit, jestli existují rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit. K tomuto účelu byly použity specializované dotazníky jídelních preferencí, do kterých 16 sportovců vyplnilo své jídelní návyky. Na základě získaných dat o jejich příjmu vybraných nutrientů za uplynulý měsíc výsledky neodhalily statisticky významný rozdíl mezi skupinami v energetickém příjmu, konzumaci bílkovin (živočišných ani rostlinných), množství ovoce a zeleniny, složení mastných kyselin ve stravě a příjmu přidaných cukrů. Nicméně naznačily relativně velké odlišnosti, např. vyšší příjem živočišných bílkovin a nižší příjem ovoce u sportovců věnující se crossfitu. Klíčová slova: crossfit, stravovací návyky, výživa, veslování, sportovní výživa
Potraviny s označením protein a jejich výživová hodnota
Knížková, Šárka ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou týkající se zvýšené poptávky po potravinách uvádějících na svém obalu vysoký obsah bílkovin. Teoretická část popisuje úlohu bílkovin v organismu, jejich biologickou hodnotu a jmenuje vhodné zdroje bílkovin pro lidský organismus, včetně obsahu bílkovin v běžných potravinách. Je zde věnována zvláštní kapitola sportovcům a bílkovinným doplňkům stravy. Jaké jsou požadavky české legislativy na potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin a názvu protein je uvedeno na konci teoretické části. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku potravin s označením protein nebo s tvrzením týkajícím se bílkovin, tyto potraviny zhodnotit a zjistit povědomí o takto označovaných potravinách u běžné populace. Praktická část se nejprve zabývá potravinami označenými protein či tvrzením o bílkovinách volně dostupnými v nejběžnějších supermarketech. Průzkum byl proveden návštěvou 6 nejběžnějších supermarketů, přičemž byly zapsány všechny potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin. Celkem bylo zaznamenáno 363 kusů. Dále byl za pomoci evidovaných tržeb vyhodnocen nejnavštěvovanější supermarket a potraviny s označením protein nacházející se v tomto supermarketu byly rozebrány. U každé potraviny bylo okomentováno množství bílkovin a zhodnocen výživový přínos dané potraviny. Nakonec byl...
Odlišnost v adherenci k výživovým doporučením dle edukační historie mladých fotbalistů na klubových akademiích
Wolfová, Nikola ; Suchánek, Pavel (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Diplomová práce pojednává o významu edukace mladých sportovců v oblasti výživy. V teoretické části je popsána výživa pro období dětského věku. Je zde vysvětleno, jaké existují makroživiny a mikroživiny a proč jsou pro dětský organismus důležité. Dále je rozebrána sportovní výživa dětí a dospívajících. V neposlední řadě jsou vysvětleny základní pojmy spojené s edukací, motivací a vlivem jídla na psychický a fyzický vývoj dětí a dospívajících. Pro splnění hlavního záměru této práce byly vytyčeny čtyři cíle. První tři cíle se týkají porovnání dvou skupin chlapců. První skupina chlapců je zařazena v regionálních fotbalových akademiích již delší dobu a o správné výživě byla edukována již v minulosti při nástupu na regionální fotbalovou akademii a poté i v dalších letech. Ve druhé skupině jsou chlapci, kteří přijdou do regionální fotbalové akademie nově, nikdy předtím o správném stravování poučeni nebyli a budou edukováni poprvé. Srovnání nastiňuje, zda a jaký je rozdíl mezi výsledky tělesného složení a stravovacího režimu již dříve edukovaných chlapců oproti těm, kteří byli informování nově. Čtvrtým cílem bylo ověřit, zda a jaký májí edukace a edukační materiály o správném stravování mladých hráčů na regionálních fotbalových akademiích význam. Praktická část byla zpracována na základě kvantitativního...
Vliv adekvátní energetické a biologické hodnoty stravy na růst a tělesné složení mladých fotbalistů
Iliopulu, Margarita ; Hubáček, Jaroslav (vedoucí práce) ; Tomešová, Jitka (oponent)
Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnat změny v antropometrických parametrech v závislosti na složení stravy mladých fotbalistů kategorie U14 a U15 v roce 2017, resp. 2018, tři měsíce před nástupem do celodenního režimu Regionálních fotbalových akademií z prostředí domova a tři měsíce po něm. Teoretická část se zaměřuje na specifka věkové kategorie starší žáci, mapuje nutriční potřeby dospívajících mladých fotbalistů z hlediska nutrientů, hydratace a další důležité požadavky, jako je například načasování jídla. Dále je popsán původ a historie fotbalu a základní informace o vzniku Regionálních fotbalových akademií. V praktické části se práce věnuje hodnocení získaných dat na základě pravidelných antropometrických kontrol získaných prostřednictvím analýzy tělesného složení, sledování tělesného růstu a získaných informací o stravě prostřednictvím jednodenních záznamů, které hráči vyplňovali před nástupem do akademií. Jednodenní záznamy stravy byly vyhodnoceny v software BeetFit Pro. Z výsledků diplomové práce vyplývá, že pro úspěšnou změnu antropometrických parametrů a zvládnutí náročného režimu v rámci Regionálních fotbalových akademií je nutný nejen vhodný stravovací režim včetně načasování jídla (timingu), ale zejména dlouhodobý a trvalý dohled nad stravovacím režimem sportovců této věkové...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.