| |
|
Plánování lidských zdrojů v hotelnictví
Štenclová, Veronika
Cílem diplomové práce je na základě dostupných informací a zpracovaných analýz navrhnout managementu nově otevřeného hotelu Boby centrum plán potřeby lidských zdrojů v podobě plánu potřeby zaměstnanců a plánu personálních činností. Dílčím cílem je navrhnout opatření strategického řízení poptávky po službách hotelu Boby centrum v období heterogenní obsazenosti. V práci je použito dostupných interních pracovních studií a současně bylo provedeno kvantitativní šetření sloužící k detekci současné personální situace hotelu Boby centrum. Vzhledem k zjištěným dílčím nedostatkům personálního řízení a kladné čisté potřebě zaměstnanců je v rámci optimalizace podnikových procesů managementu hotelu Boby centrum navrženo navýšení množství zaměstnanců v úseku front office, housekeeping a stravovacím úseku s ohledem na aktuální obsazenost hotelu. Návrh rámce personálních činností obsahuje doporučení soupisu pracovních pozic a odpovídajících pracovních činností, založení společného podnikového systému a pravidelných schůzek zaměstnanců, vypracování školícího a hodnotícího systému dle stanovených normativů a pracovních cílů a zejm. dodržování zákonem stanovené pracovní doby a placených dovolených zaměstnanců hotelu Boby centrum. Po potvrzení trendu sezónnosti v hotelovém prostředí je možno za účelem stimulace poptávky využít také techniky revenue/ yield mananagement, resp. vytvořit jasnou segmentaci hotelových zákazníků a přizpůsobit marketingový mix jejich potřebám, praktikovat flexibilní cenovou politiku a politiku maximálního využití kapacity hotelu Boby centrum dle stanovených norem.
|
|
Řízení 4* hotelu v Katalánsku
Lauberová, Veronika ; Jenčková, Jiřina (vedoucí práce) ; Vogelová, Markéta (oponent)
Diplomová práce se zabývá řízením čtyřhvězdičkového hotelu ve španělské autonomní oblasti Katalánsko. Soustředí se především na analýzu marketingového řízení a ukazatelů revenue managementu. Cílem práce je najít nedostatky v řízení, objevit příčiny neúspěchu tohoto podniku a navrhnout opatření, která by zlepšila aktuální nepříznivé výsledky hotelu. V první kapitole jsou nastíněna teoretická východiska hotelového řízení. Druhá část poskytuje informace o současné situaci na španělském, potažmo katalánském trhu cestovního ruchu a hotelového průmyslu. Také je přiblížena základní charakteristika hotelu. V praktické části jsou analyzovány ukazatele hotelového řízení, marketingový mix hotelu a situace na místním trhu. Závěrečná kapitola je věnována vyhodnocení provedených analýz a doporučením, která by zlepšila aktuální řízení.
|
|
Revenue Management Usage in Food&Beverage Department
Džambová, Adela ; Jenčková, Jiřina (vedoucí práce) ; Abrhám, Josef (oponent)
Cieľom diplomovej práce je teoretické a praktické zhodnotenie súčasného využívania systému revenue a yield managementu v úseku Food and Beverage v oblasti hotelierstva. Obsahom prvej kapitoly je všeobecné teoretické vymedzenie koncepcie revenue managementu v oblasti hotelierstva z pohľadu jeho vzniku, vývoja a postupného integrovania do jednotlivých úsekov v oblasti hotelierstva. Druhá kapitola popisuje základné techniky a princípy uplatňované v oblasti revenue managementu v ubytovacom úseku. Tretia kapitola špecifikuje uplatnenie systému revenue managementu v úseku Food and Beverage. Praktická časť je založená na analýze dotazníkového prieskumu, ktorý porovnáva mieru využitia revenue managementu v ubytovacom a stravovacom úseku hotelového priemyslu v Českej republike.
|
|
Models of Revenue Management
Veselová, Erika ; Fiala, Petr (vedoucí práce) ; Jablonský, Josef (oponent)
Pokrok v informačních a komunikačních technologiích společně s vědeckými pokroky v ekonomii, statistice a operačním výzkumu byl ovlivněn rychlým rozvojem procesu pochopení, odhadu a předpovědi zákaznické poptávky v reálném čase revenue managementu.Cílem této práce byl i detailní popis nezbytných zásad, které je pro maximalizaci příjmů nutné zahrnout do obchodní strategie. Modely síťového revenue managementu se snaží maximalizovat výnos, když zákazníci nakupují produkty s více zdroji. Tento koncept byl aplikován na příkladu z oblasti letectví, pro který byl vytvořen výpočetní program, který je možné zobecnit i pro jiná odvětví. Využita byla síť typu "hub-and-spoke" a programy MS Excel, LINGO a VBA. V práci jsou také popsány základní kroky revenue managementu, které se stále opakují, upřesňují se prognózy a dynamicky se provádí re-optimalizace požadovaných rozhodnutí s cílem upřesnění celého procesu.
|
|
Revenue management and its utilization in hotel industry
Ďurica, Peter ; Jenčková, Jiřina (vedoucí práce) ; Indrová, Jarmila (oponent)
Cílem práce je představení revenue manažmentu jako komplexního manažerského přístupu k řízení hotelů za účelem optimalizace příjmů na příkladu společnosti Accor. Taktéž na základě analýzy výsledků dosahovaných pražskými hotely společnosti navrhnout možnosti zvýšení efektivnosti revenue manažmentu. Za tímto účelem byly v první kapitole představeny teoretická východiska revenue manažmentu, jeho vývoj, různé přístupy a nástroje k optimalizaci příjmů hotelů. Druhá kapitola představuje společnost Accor. Význam revenue manažmentu pro společnost a jeho uplatňování v hotelové praxi obsahuje třetí kapitola. Poslední kapitola, na základě interních údajů, analyzuje výsledky společnosti, zejména výkonové ukazatele a způsob uplatňování nástrojů optimalizace příjmů. V návaznosti na důkladnou analýzu předkládá několik návrhů, z kterých většina by v krátkodobém horizontu mohla přinést společnosti zlepšení hospodářských výsledků. Předkládané návrhy jsou limitované znalostmi a zkušenostmi autora práce. Týkají se výlučně pěti hotelů provozovaných společností v Praze. Detailnější a cílenější analýza by mohla odhalit nedostatky, které je možné odstranit len centrálně, ze sídla společnosti v Paříži. Odstranění těchto nedostatků by mělo pozitivní dopad aj na hospodaření pražských hotelů společnosti Accor.
|
| |
|
Využití revenue managementu v ubytovacích zařízeních
Holubec, Jakub ; Bakos, Tomáš (vedoucí práce) ; Vaško, Martin (oponent)
Diplomová práce pojednává o Revenue managementu jako o celopodnikovém přístupu k maximalizaci tržeb v oblasti hotelnictví. Hlavním cílem této práce je zhodnotit Revenue management dvou pražských hotelů na základě srovnání s akademickou teorií a aktuálními trendy v hotelnictví. Úvodní část se zaměřuje na základní předpoklady a nástroje Revenue managementu, představuje jeho nové přístupy a popisuje aktuální trendy, které se v této disciplíně v poslední době objevují. Závěrečná kapitola analyzuje Revenue management vybraných hotelů, včetně používaných technologií, segmentace, cenové politiky, předpovědi poptávky, distribuce, nabídky doplňkových služeb a dalších. Závěrem, práce subjektivně hodnotí úroveň Revenue managementu v každém z hotelů.
|