Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium bakteriální mikroflóry u pacientek se spontánním předčasným porodem
Pasdiorová, Markéta ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Vrbacký, Filip (oponent)
1. ABSTRAKT Bc. Markéta Pasdiorová Studium bakteriální mikroflóry u pacientek se spontánním předčasným porodem Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Zdravotnická bioanalytika - Odborný pracovník v laboratorních metodách Cíl práce: Předčasný porod a předčasný odtok plodové vody jsou spojovány s infekcemi genitálního traktu matky nebo s pozměněnou vaginální mikroflórou během těhotenství. V práci jsou rešeršně zpracovány poznatky o vaginálním mikrobiomu, předčasném porodu a možnostech analyzování vaginálního mikrobiomu sekvenováním nové generace. Cílem práce bylo vyhodnotit složení bakteriální mikroflóry u pacientek se spontánním předčasným porodem a navzájem porovnat vaginální a cervikální vzorky. Metody: Studovaná skupina se skládala ze 7 pacientek s diagnostikovaným spontánním předčasným porodem. Vzorky byly získány na základě spolupráce s Porodnickou a gynekologickou klinikou Fakultní nemocnice Hradec Králové. Hodnocení vaginálního mikrobiomu bylo provedeno metodou pyrosekvenování s použitím přístroje Genome Sequencer FLX+. Výsledky: Ve studii byly zachyceny všechny základní typické bakteriální vzorce. Nejvíce zastoupeny byly bakteriální druhy Lactobacillus crispatus/casei a L. iners, které se řadí mezi nejčastěji dominující laktobacily vyskytující se v pochvě...
The effects of bacterial lysates on the gut barrier function and microbiota composition
Zákostelská, Zuzana ; Tlaskalová - Hogenová, Helena (vedoucí práce) ; Prokešová, Ludmila (oponent) ; Rada, Vojtěch (oponent)
Dynamické molekulární interakce, které neustále probíhají mezi střevní sliznicí a mikroflórou hrají důležitou roli ve vytvoření a následném udržení sližniční homeostázy. Aberantní odpovědi slizničního imunitního systému na jinak neškodné složky střevní mikroflóry mohou vést ke vzniku mnoha onemocnění jako například nespecifických střevních zánětů. Cílem této práce bylo popsat vliv a schopnost komensálních a probiotických bakterií na vznik patologické nebo naopak zdraví prospěšné reakce hostitele. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro vývoj imunitního systému je kontakt s mikrobiálními komponentami. V této práci ukazujeme, ževe vývoji imunitního systému jedince existuje takzvané časové okno (u myší do tří týdnu), které umožnuje artificiální kolonizaci bezmikrobních myší perorálním podánímjedné dávky střevního obsahu. Kolonizace v pozdějším věku zbůsobí nevratné změny v reaktivitě imunitního systému. V této práci jsme popsali, že části mrtvých komensálních a probiotických bakterií na jako je například Parabacteroides distasonis (mPd) a L. casei DN-114 001 (Lc) mají protizánětlivý účinek v experimentálním modelu střevního zánětu. Mechanismus působení bakteriálního lyzátu L. casei DN-114 001 je následující a) zlepšuje bariérovou funkci střeva b) upravuje dysbiosu ve střevě a za c) moduluje slizniční imunitní...
Mikrobiální kontaminace lahůdkářských výrobků
Stojanová, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá lahůdkářskými výrobky z mikrobiologického hlediska. Zaměřuje se zejména na mikrobiologii složek výrobků studené kuchyně a na možné mikrobiální kontaminanty surovin i hotového výrobku. Popisuje bakterie zapřičiňující alimentární infekce i alimentární intoxikace, poukazuje i na možný výskyt kvasinek a plísní. Popisuje možné způsoby boje proti těmto mikroorganismům a jejich ukotvení v legislativě. V experimentální části práce byla provedena mikrobiologická analýza vzorků vlašského salátu a byly stanoveny významné skupiny mikroorganismů (CPM, koliformní bakterie, mikromycety, enterokoky).
Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína
Zechmeisterová, Lucie ; Vránová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, speciálně pro sledování celkového počtu mikroorganismů, pro kvasinky a pro mléčné bakterie. Na stanovení počtu životaschopných buněk byla použita nepřímá metoda. Jedná se o počítání viditelných makroskopických kolonií vyrostlých na agarových plotnách. Po nárůstu buněk byly vizuálně hodnoceny tvary kolonií a mikroskopicky byla zjištěna morfologie buněk mikroorganismů. Po aplikaci komerčního enzymatického preparátu byla monitorována doba jeho působení v hroznové šťávě při výrobě červeného vína. Aktivita komerčního preparátu enzymu v hroznové šťávě byla sledována na základě průběhu degradace vysokomolekulového substrátu enzymy pomocí Ubbelohdeho viskozimetru. Získané výsledky poskytly řadu poznatků ohledně výskytu mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Významnou úlohu hrály komerční preparáty přidané do hroznové šťávy.
Vliv pesticidů na mikroflóru vinné révy
Damborský, Pavel ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce teoretického charakteru shrnuje informace o vlivu pesticidů na mikroflóru vinné révy. V úvodu je popsána obecná charakteristika pesticidů, jejich klasifikace, toxicita a stručný přehled. Dále popisuje choroby a škůdce, kteří nejčastěji ohrožují vinnou révu. Následující kapitola se zabývá mikroflórou vinné révy. Definuje morfologii, taxonomii a rozmnožování mikroorganismů, kteří se nejčastěji vyskytují na vinné révě a při technologickém zpracování vína. Poslední kapitola se zaměřuje na působení pesticidů na mikroorganismy během alkoholového i jablečno-mléčného kvašení.
Porovnání jatečného zpracování drůbeže, prasat a skotu
Jílková, Jolana
Cílem bakalářské práce bylo prostudovat a zpracovat problematiku zpracování masa na jatkách od přivezení zvířat na jatka až po chlazení a skladování jatečných těl. Práce je zaměřena na porovnání jatečné drůbeže, prasat a skotu. Práce se zabývá nejrůznějšími postupy, kterými musí jatečné zvíře a poté jatečně opracované tělo (JOT) projít, než se může přistoupit ke skladování. Dále práce pojednává o kritických bodech a problémech, které mohou nastat při špatném postupu. Práce se též zaměřuje na legislativní požadavky, které jsou vztahovány k jednotlivým postupům. V závěru literárního přehledu je pojednáno o velmi důležitém faktoru, který ovlivňuje kvalitu masa, a to je welfare aneb pohoda zvířat. Maso je důležitou složkou naší potravy, je vhodnou stravou pro získání nutričních a esenciálních látek a také zdrojem energie. Postupy na jatkách musí být proto šetrné, aby byla zachována kvantitativní i kvalitativní hodnota masa.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.