Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  předchozí11 - 17  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Dynamika změn senzorických vlastností destilátů během jejich skladování
Bartůňková, Sylva
Práce je zaměřena na dynamiku změn senzorických vlastností destilátů, během jejich skladování. V průběhu let 2017, 2018 a 2019 po dobu 21 měsíců docházelo k pravidelným senzorickým hodnocením a měření refraktometrické sušiny vzorků tuzemáku. Veškeré vzorky byly uloženy v různých světelných a teplotních podmínkách, také v rozličných barvách lahví. Vyhodnocovány byly deskriptory popisující barvu, vůni a chuť. U každého deskriptoru byla hodnocena intenzita, příjemnost a typičnost. Pokus byl rozdělen do dvou částí podle prostředí působícího na tuzemák. První část se zabývala rozdíly při světelném působení. Vzorky byly uloženy ve tmě, na denním světle a pod zářivkou. Nejhůře byly posuzovány vzorky uloženy pod zářivkou. V druhé části pokusu byly mezi sebou porovnávány vzorky uložené v rozdílných teplotách. Lepších posudků dosáhl vzorek skladovaný v lednici než ten při pokojové teplotě. U refraktometrické sušiny nebyl prokázán žádný vliv odlišného prostředí.
Změny senzorických vlastností lihovin vlivem vnějších faktorů
Šváb, Martin
Tématem této diplomové práce jsou „Změny senzorických vlastností lihovin vlivem vnějších faktorů“. V teoretické části jsou uvedeny kapitoly týkající se lihu, výroby lihu a lihovin. V rámci praktické části byl v roce 2017 založen pokus, při kterém se vybraná lihovina skladovala ve dvou typech láhví při různých skladovacích podmínkách. Lihovinou použitou při pokusu byl tuzemák. Diplomová práce je zaměřena na spektrofotometrické měření vzorků tuzemáku, u kterých byla sledována intenzita změn barvy. Dále bylo provedeno i senzorické hodnocení intenzity barvy vzorků. Měření se provádělo po dobu jednoho roku v pravidelných intervalech. Získané výsledky byly statisticky a graficky vyhodnoceny. Z výsledků vyplývá, že hodnoty L*(D65) a*(D65) b*(D65) se při různých skladovacích podmínkách v závislosti na čase výrazně lišily. U vzorků skladovaných při 6 °C, docházelo k pozvolnějšímu stoupání hodnoty L*(D65) a snižování hodnot a*(D65) a b*(D65), než u vzorků skladovaných při 20 °C. U vzorků, které byly vystaveny různým světelným režimům při 20 °C, docházelo také ke zvýšení hodnoty L*(D65) a snížení hodnot a*(D65) a b*(D65). Nejrychlejší změny těchto hodnot vykazovaly vzorky skladované pod zářivkou, poté při denním světle a nejpozvolnější změny vykazovaly vzorky skladované ve tmě. Měřením bylo zjištěno, že typ láhve měl prokazatelný vliv při skladování vzorků, které byly vystaveny různým světelným režimům. U všech variant vzorků byla vypočtena totální barevná diferenciace ΔE*ab, která udávala, zdali je rozdíl v barvě postřehnutelný již lidskými smysly. To bylo potvrzeno senzorickým hodnocením.
Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce
Kulheim, Martin
Bakalářská práce „Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce“ byla zpracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2018 a 2019. Cílem této práce bylo charakterizovat různé druhy destilátů z hroznů a jiného ovoce, a to jak zahraniční, tak i ty domácí. Popisuje přípravu ovoce na kvas s využitím různých přípravků, podmínky fermentace, metody destilace a následné operace s destilátem po ní s ohledem na právní omezení, zákony a nařízení. Rovněž také definuje jakostní parametry těchto destilátů, postupy a zásady při jejich senzorickém hodnocení. V neposlední řadě přehledně zobrazuje sortiment destilátů a jiných lihovin od českých a slovenských producentů ve vybraných prodejnách maloobchodní sítě.
Beer Consumption Patterns in Europe
Zobal, Vladimír ; Janda, Karel (vedoucí práce) ; Špolcová, Dominika (oponent)
Tato diplomová práce se snaží ověřit a kvantifikovat vztah mezi mikroekonomickými, makroekonomickými a sociálními rysy jednotlivých zemí a roční spotřebou piva na hlavu. Pro zhodnocení a zaznamenání odlišností v chutích jednotlivých skupin zemí je použit koncept 'pivních', 'vinných' a 'lihovinových' národů. V první řadě je za pomoci technik pro analýzu panelových dat vyhodnocen obecný model pokrývající všechny Evropské země v rozmezí let 2000 a 2013. Výsledky a poznatky z tohoto obecného modelu jsou dále použity jako základ pro stavbu specifického modelu pro Českou republiku. Česká republika je známa pro svou dlouhodobě nejvyšší spotřebu piva na hlavu, přesto podíl piva vypitého v pohostinství zaznamenává dlouhodobě klesající tendenci. Všechna data použita pro tuto práci jsou kumulována na roční bázi na úrovni jednotlivých zemí. Klíčová slova Pivo, Víno, Lihoviny, Chování Spotřebitelů, Poptávka po Pivu, Pivní Země, Behaviorální Ekonomie E-mail autora Vladimir.Zobal@gmail.com E-mail vedoucího Karel-Janda@seznam.cz 1
Fenomén baru a barmana za socialismu
Kreuzerová, Barbora ; Houda, Přemysl (vedoucí práce) ; Franc, Martin (oponent)
Práce pojednává o profesi barmana mezi lety 1958 a 1988 v socialistickém Československu. Věnuje se rozvoji mixologického řemesla po druhé světové válce a úskalí, kterými musel obor v období socialismu projít až do konce osmdesátých let. Prostřednictvím rozhovorů s pamětníky autorka zkoumá nešvary, které se za barovými pulty v tehdejším Československu děly. Popisuje, které druhy alkoholu i nealkoholických nápojů na tuzemském trhu chyběly a jak si s tím barmani dokázali poradit. Autorka se zaměřila i na barmany jako překupníky valut. Rozebírá zákony, které o alkoholu v těchto letech vyšly a krátkou charakteristikou se věnuje nejzajímavějším a nejnavštěvovanějším barům v Praze.
Klamavé obchodní praktiky se zaměřením na porušování práv duševního vlastnictví
Málková, Lucie ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Klečka, Jiří (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá aktuálním tématem porušování práv duševního vlastnictví coby příkladem klamavé obchodní praktiky. Účelem teoretické části je analýza údajů o této problematice. Práce mimo jiné obsahuje i české a evropské statistiky obchodu se zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví. Práce se poté zaměřuje především na oblast obchodu s nelegálním alkoholem. Cílem praktické části je analýza spotřebitelských preferencí a chování obyvatel Prahy při koupi a konzumaci lihovin. Dalším cílem je analýza změny spotřebitelských preferencí a chování obyvatel Prahy v důsledku nedávno odhalených případů prodeje závadného alkoholu. Cílů práce je dosaženo prostřednictvím kvantitativního dotazníkového šetření.
Zdanění lihovin spotřební daní v České republice
Steinhauserová, Iva ; Svátková, Slavomíra (vedoucí práce) ; Blecha, Vladislav (oponent)
Cílem diplomové práce je zjistit dopady legislativních změn v oblasti zdanění lihu spotřební daní v České republice na konkrétního výrobce lihovin. Přes historii úprav spotřební daně z lihu v České republice a v zemích Evropské unie se pozornost následně přesouvá na konkrétní legislativní změny zákona o spotřebních daních. Součástí práce jsou i další zákony a nařízení, jejichž dodržování je pro úspěšnou budoucnost společnosti nezbytné. Konkrétní dopady na společnost jsou vyhodnoceny v závěrečné třetí kapitole

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   předchozí11 - 17  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.