Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mléčná užitkovost dojných plemen koz
Dořmanová, Vendula
Cílem této bakalářské práce je posouzení mléčné užitkovosti dojných plemen koz a kvalitě výrobků, které se z jejich mléka vyrábí. S pomocí odborné literatury byla vybrána základní plemena, která se pro svou mléčnou užitkovost nejčastěji chovají v České republice. Nejprve je teoretická část věnována reprodukčnímu procesu u koz a vývojem jejich mléčné žlázy. Dále se zaměřuje na popis složení kozího mléka a výrobků, které se z něj vyrábí. Praktická část je věnována pozorování nádojů na vybrané farmě, ze kterých je následně zhodnocena užitkovost koz. Výsledky ukazují, že jejich celková užitkovost je silně ovlivněna sezónností. Z posuzovaných dat bylo zjištěno, že se dojivost na vybrané farmě v období od září do listopadu postupně snižuje až do úplného zastavení laktace. Zastavení dojivosti je 13. listopadu. Dalším pozorováním bylo určeno, že začátek produkčního období připadá na 18. únor následujícího roku.
Dynamika mikrobiálního osídlení v průběhu skladování farmářských fermentovaných mléčných výrobků
Zemanová, Tereza
V diplomové práci se hodnotila kvalita osmi druhů farmářských sýrů, u kterých byla pozorována mikrobiální činnost. Sledoval se růst mikroorganismů v době skladování 3 týdnů. V sýrech byly analyzovány koliformní mikroorganismy, psychrotrofní mikroorganismy, kvasinky, plísně, enterokoky, bakterie mléčného kvašení a celkový počet mikroorganismů. Hodnotila se senzorická kvalita sýrů v závislosti na čase skladování, která byla analyzována po 7 dnech po dobu tří týdnů. Celé hodnocení bylo třikrát zopakováno. Kontrolovaly se změny senzorických parametrů: vzhled, konzistence, chuť, vůně, chuť po mléku kravském, ovčím a kozím, celkový dojem.
Vztah mezi kvalitativními parametry kozího mléka, jeho technologickými vlastnostmi a kvalitou finálního produktu.
Kalová, Jana
Bakalářská práce se zabývá vlivem kvalitativních parametrů na kvalitu kozího mléka, technologickými vlastnostmi a kvalitou finálního produktu. Obliba kozího mléka stále roste, především díky jeho nutričním vlastnostem. V práci jsou popsány technologické vlastnosti, chemické složení a hygienická jakost kozího mléka. Dále jsou zde zmíněny zdravotní benefity konzumace a výrobky z kozího mléka.
Syřitelnost kravského a kozího mléka
PECOVÁ, Lenka
Diplomová práce pojednává o dvou technologických vlastnostech určujících kvalitu mléka, syřitelnosti a kysací schopnosti, které jsou ovlivněny velkým množstvím faktorů. Cílem práce bylo na základě získaných analýz posoudit vliv složení mléka, plemene, pořadí a stadia laktace na syřitelnost a kysací schopnost kravského a kozího mléka. Podrobné analýzy byly zaměřeny více na mléko kravské.
Vyhodnocení úrovně mléčné užitkovosti v chovu koz na farmě Bílsko
MAJTÁNOVÁ, Lenka
Cílem práce je vyhodnotit úroveň mléčné užitkovosti koz na ekologické farmě Bílsko. Byla provedena analýza vybraných vlivů působících na mléčnou užitkovost koz, především kvalita a kvantita krmiva a věková strukturu stáda. Pro vyhodnocení mléčné užitkovosti byl použit soubor dat z prvotní chovatelské evidence v letech 2012 až 2016. V těchto letech byl zaznamenán nárůst mléčné užitkovosti na farmě. Mléčná užitkovost v roce 2012 byla 417 kg, v roce 2013 437 kg, v roce 2014 555 kg, v roce 2015 633 kg a v roce 2016 648 kg. Součástí práce je také vyhodnocení obsahu mléčných složek mléka, což jsou tuk, bílkoviny a laktóza. V roce 2012 byly zjištěny hodnoty tuku 3,88 %, bílkovin 13 % a laktózy 4,4 %. V roce 2013 jsou hodnoty tuku na 3,29 %, bílkoviny 3,23 % a laktózy 4,4 %. V roce 2014 jsou hodnoty tuku 3,26 %, bílkoviny 3,17 % a laktóza 4,4 %. V roce 2015 došlo ke snížení obsahu tuku na 2,79 % a snížení obsahu bílkovin na 2,98 %, laktóza má 4,5 %. V roce 2016 došlo opět ke snížení obsahu tuku na 2,53 % a snížení obsahu bílkovin na 2,83 %, hodnota laktózy vzrostla na 4,71 %. Výsledky mléčné užitkovosti vybraného stáda byly porovnány s celorepublikovými daty. Na základě zjištěných údajů bylo v závěru navrženo opatření vedoucí ke zvýšení úrovně mléčné užitkovosti. Jde především o snížení stavu zvířat, vyřazení starých zvířat z chovu a zlepšení krmné dávky.
Vyhodnocení mléčné užitkovosti vybraného chovu koz
KRAPKOVÁ, Adéla
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit vliv jednotlivých faktorů na mléčnou užitkovost a obsah složek v mléce koz z let 2015 až 2017. Pro tuto práci byla vybrána kozí farma Richmond Stars v městysi Chotětov. V současné době je na farmě chováno 31 koz plemene bílá krátkosrstá. Stáje jsou řešeny jako jednoprostorové obdélníkové. Krmení je složeno z jadrných krmiv, siláže, sena a trávy (pastva v letním období). Složení krmiv je celoročně stejné. Systém napájení je řešen pomocí nádob na vodu s ručním doplňováním. Skupiny koz jsou rozděleny podle věku. Dojení probíhá dvakrát denně. Pro zpracování dat mléčné užitkovosti byly použity programy Microsoft Excel a Statistica. Při hodnocení celkové mléčné užitkovosti s průměrem České republiky byly vyhodnoceny statisticky průkazné rozdíly v případě obsahu tuku v roce 2016, obsahu bílkovin v roce 2015, 2016 a 2017, obsahu laktózy v roce 2015. Ve všech případech byla lépe hodnocena farma Richmond Stars. Ostatní zjištěné výsledky byly vyhodnoceny jako neprůkazné a nebyl v nich tedy statisticky významný rozdíl. Při hodnocení vlivu věku kozy na mléčnou užitkovost a obsah jednotlivých složek kozího mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě užitkovosti (dojivosti) a obsahu tuku. U sledování vlivu otce-linie na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv jen v případě obsahu tuku. Při hodnocení vlivu období porodu kozy na dosaženou užitkovost a obsah jednotlivých složek mléka byl zjištěn statisticky průkazný vliv v případě obsahu tuku a laktózy. Všechny ostatní zjištěné výsledky, zejména užitkovost (dojivost), byly vyhodnoceny jako neprůkazné a neměly tedy statisticky významný vliv na hodnocené charakteristiky mléčné užitkovosti.
Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a ve vybraném mléčném produktu
PECOVÁ, Lenka
Při technologickém zpracování suroviny nastávají v mléce změny, které mají vliv i na vlastnosti mléčného tuku. Mléčné výrobky mohou mít v porovnání s původní surovinou odlišné vlastnosti. Chemické a mikrobiální pochody mohou výskyt a zastoupení jednotlivých mastných kyselin měnit a ovlivňovat tak nutriční hodnotu výrobku. Cílem diplomové práce bylo posouzení zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a vyhodnocení rozdílů ve spektru mastných kyselin v kozím mléce a z něj vyrobeného jogurtu.
Charakterizace kozího mléka
Pospíchalová, Alžběta ; Burdějová, Lenka (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá senzorickým hodnocením kozího mléka. Jsou sledovány rozdíly v senzorických vlastnostech u vzorků kozího a kravského mléka. V teoretické části je kozí mléko charakterizováno, popsáno jeho složení, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti. Dále jsou popsány metody senzorického hodnocení. V experimentální části byly senzoricky ohodnoceny 3 vzorky, dva vzorky kozího a jeden vzorek mléka kravského, hodnotiteli bez speciálního školení, tedy běžnými konzumenty. Sledovanými vlastnostmi, hodnocenými pomocí sedmibodových stupnic, byly vzhled, barva, konzistence, vůně, chuť, případná pachuť a celková přijatelnost. Výsledky byly zpracovány graficky a statisticky. Jako nejlepší byl hodnocen vzorek mléka kravského; přijatelnost kozího mléka negativně ovlivňovala nahořklá chuť s kozí pachutí.
Vliv zkrmování řas na vybrané kvalitativní ukazatele mléka malých přežvýkavců
Novotná, Klára ; Stádník, Luděk (vedoucí práce)
Významnou předností kozího mléka v porovnání s mlékem kravským je mléčný tuk. Výhodou mléčného tuku koz je jeho lepší stravitelnost, která je způsobená menší velikostí tukových kapének. Také je bohatý na obsah nižších nasycených mastných kyselin (kyselina kapronová, kaprylová a kaprinová), které ovlivňují výrobu i zpracování mléka a zároveň způsobují specifické aroma kozího mléka a mléčných výrobků. V posledních letech je předmětem mnoha studií možnost navýšení obsahu dalších zdravotně prospěšných mastných kyselin v kozím mléce jako jsou konjugovaná kyselina linolová (CLA) a dále omega-3 a omega-6 polyenové mastné kyseliny. Výživa zvířat je významný faktor, jak lze docílit takových změn v profilu mastných kyselin mléčného tuku. Pro tyto účely je možné využít jako aditiva některé druhy řas, které jsou zdrojem nutričně cenných lipidů s vysokým obsahem polyenových mastných kyselin a to zejména omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Schopnost měnit složení kozího mléčného tuku, tak představuje možnost pro rozvoj nových produktů, tzv. funkčních potravin, jako jsou mléko a mléčné výrobky obohacené o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Cílem této práce je zjistit, jaký vliv má přídavek vybraných řas (Chlorella vulgaris a Japanochytrium sp.) na produkci mléka a zastoupení jednotlivých složek mléka se zaměřením na složení mléčného tuku a profil mastných kyselin v kozím mléce. Pozornost byla věnována snížení podílu nasycených a zvýšení podílu nutričně prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména n-3 polynenasycených mastných kyselin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.