Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 83 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Doplňkové látky ve výživě drůbeže
PEKAŘOVÁ, Eliška
Tato bakalářská práce se zabývá odlišností trávení, potřebnými živinami a doplňkovými látkami pro drůbež. Doplňkové látky jsou rozděleny do čtyř skupin zootechnické, technologické, senzorické a nutritivní doplňkové látky. Každá skupina je popsána a jsou charakterizovány jednotlivé druhy doplňkových látek a jejich využití ve výživě. V práci jsou popsané jednotlivé látky a jejich popis a vliv na zdraví, produkci nebo krmivo.
Variability of the domestic chicken breeds in selected immunological traits of hen and egg
Bílková, Barbora ; Vinkler, Michal (vedoucí práce) ; Plachý, Jiří (oponent) ; Trefil, Pavel (oponent)
v českém jazyce Imunitní systém ptáků je komplexním systémem obranných mechanismů zamířených proti širokému spektru patogenních nákaz. Dle koevolučních modelů je variabilita v imunitním systému hostitele naprosto zásadním parametrem poskytujícím schopnost adaptace a zlepšování těchto obranných mechanismů při neustálém selekčním tlaku ze strany patogenů. Kur domácí (Gallus gallus f. domestica) je často využívaným modelovým druhem v biologii ale zároveň také jedním z nejdůležitějších hospodářských zvířat, jak pro produkci masa, tak i vajec. Pro výzkumné účely jsou ale bohužel ve většině případů používány inbrední linie kura domácího a moderní drůbeží produkce je spojena s jednostranným šlechtěním směrem k vysoké produktivitě plemen. To vede ke ztrátám vnitro-populačního polymorfismu slepic. Ovšem právě v případě hospodářských zvířat je hledání a rozšiřování zdrojů imunologické variability pro účely zesílení resistence proti patogenům naprosto zásadní z hlediska udržení zdravé populace drůbeže a biologické nezávadnosti jejích produktů. Požadovanou imunologickou variabilitu můžeme hledat u morfologicky vysoce rozrůzněných tradičních plemen kura domácího, která se po staletí vyvíjela pod vlivem nejrůznějších selekčních tlaků. V mojí dizertační práci jsem popsala variabilitu ve vybraných imunologických...
Vliv složení střevní mikrobioty na kondici u ptáků
Černá, Kateřina ; Vinkler, Michal (vedoucí práce) ; Saláková, Martina (oponent)
Tato práce si klade za cíl shrnout dosavadní znalosti o vlivu složení střevní mikrobioty na kondici ptáků. Vliv střevní mikrobioty na různé aspekty fyziologie živočichů je nyní intenzivně studován a pochopení jeho biomedicínského významu představuje aktuální téma. Většina současného výzkumu se však soustředí na člověka a jiné savce. U ptáků je pak výzkum zaměřen především na hospodářsky významné druhy. Tato práce se proto zabývá i aplikovatelností výsledků zemědělsky orientovaného výzkumu na studium volně žijících druhů ptáků. Výsledky zemědělsky orientovaných studií citovaných v této práci ukazují vysokou mezidruhovou i vnitrodruhovou variabilitu v účincích některých bakterií na kondici hostitele, což by mělo být bráno v potaz v experimentech na volně žijících druzích. Tato práce shrnuje dosavadní znalosti o vlivu bakterií na kondici ptáků získané v korelačních i manipulačních studiích. Manipulační studie zahrnují ty, ve kterých byla ptákům podávána probiotika nebo antibiotika. Jsou zde shrnuty i hlavní mechanismy účinku probiotických bakterií na kondici hostitele. Jedním z cílů této práce bylo také zjistit možnosti využití detekce některých druhů bakterií jakožto neinvazivní metody pro hodnocení kondice ptáků. Jako markery dobré kondice tato práce navrhuje bakterie Enterococcus faecium, Bacillus subtilis...
Stanovení termotolerantních druhů Campylobacter spp. v potravinách
Zsoldosová, Jana
Kampylobakterióza je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jedním z nejčastějších celosvětově rozšířených alimentárních onemocnění způsobující gastroenteritidy. Česká republika patří na první příčky s nejvyšším výskytem kampylobakteriózy. Tato práce se zabývá stanovením termotolerantních druhů Campylobacter spp. ve vzorcích drůbežích a vepřových jater, drůbežích čtvrtek a syrového mléka. Z celkového počtu 50 vzorků, bylo 31 vzorků pozitivních na přítomnost Campylobacter spp. U drůbežích jater i u drůbežích zadních čtvrtek bylo 92 % pozitivních vzorků. U vepřových jater byl výskyt nižší, pouze 46 %. U čerstvého syrového mléka byl výskyt nejnižší, pouhých 17 %. Vyšší výskyt v České republice svědčí o dobrém způsobu vyhledávání infekcí a jejich následného hlášení.
Vliv hladiny vápníku ve směsi pro brojlery na senzorické vlastnosti masa
Zajdová, Lucie
Diplomová práce se zabývá vlivem obsahu vápníku na kvalitu a jakost drůbežího masa. Cílem sledování bylo zjistit, zdali zkrmování vyššími hladinami vápníku má vliv na senzorické vlastnosti prsní a stehenní svaloviny. V krmných dietách u pokusných brojlerů hybridní kombinace ROSS 308 obsahovala krmná směs BR2 rozdílné hladiny vápníku. První dvě skupiny brojlerů byly kontrolní a podávalo se jim krmivo BR2 obsahující v 1 kg 2 g Ca. Třetí a čtvrté pokusné skupině se předkládala krmná směs s 15 Ca g/kg. Na konci experimentu byli pokusní brojleři usmrceni a vzorky určené k senzorickému hodnocení byly uchovány po dobu třiceti dnů při teplotě -40 stupňů Celsia. Pro senzorickou analýzu byly vybrány extrémně odlišné skupiny (2 a 15 g/kg Ca). Ze senzorické analýzy, která byla provedena dvanácti hodnotiteli, vyplývá, že krmné směsi s vyšší hladinou vápníku ve většině parametrů neměly vliv na organoleptické vlastnosti masa. Statistický významný rozdíl (p<0,05) byl stanoven pouze u chuti prsní svaloviny na základě rozdílných hladin vápníku po odstranění vlivu hodnotitele a u nepřítomnosti cizího pachu stehenní svaloviny. Po příjmu vyšší hladiny Ca v krmivu (1,08+-0,04) byla ohodnocena nepřítomnost cizího pachu příznivěji oproti kontrolním vzorkům stehenní svaloviny (0,94+-0,04).
Zařazení barevné pšenice Skorpion do krmné dávky brojlerů
Pokorná, Martina
V diplomové práci byl sledován vliv zkrmování barevné pšenice odrůdy Skorpion s modrým zabarvením zrna na jatečnou užitkovost a antioxidační aktivitu u brojlerových kuřat. Vytvořenou krmnou směsí jsme krmili hybrida Ross 308 samčího pohlaví. Před začátkem pokusu jsme brojlerová kuřata rozdělili do hmotnostně vyrovnaných skupin. Každý týden se provádělo vážení jednotlivých kusů zvířat. Veškerá data a změny se zapisovaly. Na konci pokusu jsme zhodnotili vliv barevné pšenice na parametry brojlerových kuřat, především na hmotnostní přírůstky, konverzi krmiva a jatečnou výtěžnost. Jako kontrolní pšenice byla zvolena běžná odrůda s červeným zrnem - Vánek. Zkrmováním barevné pšenice Skorpion se neprokázel ve statistickém zpracování průkazný vliv na přírůstky, konverzi krmiva a ani jatečnou výtěžnost ve spojitosti s kontrolní pšenicí. Oproti tomu v hodnocení antioxidační kapacity se projevila průkaznost ku prospěchu barevné pšenice Skorpion.
Vliv zinku ve výživě drůbeže na senzorické vlastnosti masa
Němečková, Šárka
Byl proveden experiment, kde byly zkrmovány rozdílné hladiny zinku pro kohoutky Ross 308. Cílem práce bylo zjistit, zda hodnota 204 mg Zn/kg krmné směsi ovlivní organoleptické vlastnosti prsní a stehenní svaloviny po jejich 30 denním skladování. Ze senzorické analýzy, která byla provedena pomocí skupiny dvanácti hodnotitelů, vyplývá, že vyšší hodnota zinku ve většině parametrů neměla v naší studii statisticky prokazatelný vliv na organoleptické vlastnosti prsní a stehenní svaloviny. Výjimkou byl statisticky významný rozdíl (p < 0,05) po korekci vlivu hodnotitele u parametru vůně u stehenního svalu (Zn 24 mg bylo hodnoceno 1,03 +- 0,02 a Zn 204 mg 0,97 +- 0,02). U prsní svaloviny pokusné skupiny byla relativně nejlépe hodnocena šťavnatost - nadprůměrně o 5 %. U stehenní svaloviny pokusné skupiny byla relativně nejlépe hodnocena také šťavnatost - nadprůměrně o 10 %.
Vliv barevných pšenic na senzorickou jakost drůbežího masa
Habrová, Stanislava
Tato diplomová práce se zabývá vlivem zkrmování barevných pšenic KONINI a UC 66049 na senzorickou jakost drůbežího masa. K pokusu byli zvoleni kohoutci hybridní kombinace ROSS 308, kteří byli rozděleni do tří skupin. První skupina byla krmena krmnou směsí s pšenicí Vánek s nízkým obsahem antioxidantů (Kontrola), u druhé skupiny byla použita pšenice s modrým aleuronem UC 66049 (Modrá) a u třetí skupiny byla v krmné směsi použita pšenice s purpurovým perikarpem KONINI (Purpurová). Pokus byl ukončen v 36 dnech věku kohoutků. Senzorické hodnocení bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině. U prsní svaloviny byl zjištěn pozitivní vliv purpurové pšenice na vůni, naopak negativní byl vliv obou barevných pšenic na žvýkatelnost. U stehenní svaloviny byla pozitivně hodnocena barva u obou skupin s přídavkem barevných pšenic, vláknitost byla pozitivně ovlivněna purpurovou pšenicí KONINI, naopak purpurová pšenice negativně působila na žvýkatelnost stehenní svaloviny.
Nové trendy vo výžive vykrmovanej hydiny
Janušková, Anna
Tato bakalářská práce se zaobývá jednotlivými druhy drůbeže, které se chovají pro výkrm. Informuje o odlišnostech jejich trávicího traktu. Dále uvádí, které hybridy se nejčastěji vykrmují a jaké výkrmové parametry u nich sledujeme. Věnuje se jednotlivým krmivům, které se používají ve výživě vykrmované drůbeže. Dále jejich zpracování, kompletním krmným směsím a třídění podle jednotlivých vývojových stádií, kterým jsou zkrmované. Také se věnuje dopravníkovým systémům na přepravu krmiva využívaným ve velkochovech. V následujících kapitolách se pojednává o antinutričních látkách a antibiotikách obsažených v krmivech pro vykrmovanou drůbež a jejich dopad na zdraví. Mezi tyto látky patří mykotoxiny, dioxiny, těžké kovy aj. Práce dále uvádí dvě výživové normy pro vykrmované brojlery. Jedna norma uvádí výživové hodnoty pro vykrmované brojlery z roku 2007. Druhá norma uvádí výživové hodnoty pro brojlera COBB 500 z roku 2018. Tyto normy práce porovnává a v závěru uvádí jednotlivé změny.
Využití ostropestřce a konopí ve výživě drůbeže
Šťastník, Ondřej
Cílem práce bylo charakterizovat nutriční hodnotu vedlejších produktů zpracování semen ostropestřce mariánského a semen a rostlin konopí setého a studovat jejich vliv na vybrané ukazatele užitkovosti, metabolismu a zdraví drůbeže při zařazení různých podílů těchto netradičních krmiv do krmných směsí. Studium vlivu netradičních krmiv bylo koncepčně rozděleno do celkem čtyř jednotlivých experimentů. Tři experimenty byly realizovány na vykrmovaných kuřatech Ross 308 a jeden na nosnicích Bovans Brown. Přídavky ostropestřcových pokrutin vedly ke zhoršení parametrů užitkovosti brojlerových kuřat ve srovnání s kontrolní skupinou. Benefity obsahů potenciálně pozitivních biologicky aktivních látek pokusy na kuřatech neprokázaly. V pokusu při zařazení 7 % pokrutin ze semen ostropestřce do diety nosnic byla zjištěna vyšší antioxidační aktivita krve a bylo dosaženo vyššího počtu vajec o vyšší hmotnosti, při současně vyšší spotřebě krmiva. Byly zjištěny vyšší Haughovy jednotky, větší milimetrová výška bílku, ale tenčí skořápka vajec. Při zařazení 5 % a 15 % pokrutin ze semen konopí setého byla zjištěna horší konverze krmiva a nižší přírůstky hmotnosti. V pokusu s obsahem 40 % pokrutin ze semen konopí setého byl zjištěn vyšší přírůstek hmotnosti kuřat ve srovnání s kontrolní skupinou. Při zařazení 2,5 % konopných pokrutin a 1 % konopné herby do diety vykrmovaných kuřat byly zjištěny vyrovnané spotřeby i konverze krmiva. Parametry výkrmu kuřat nebyly pokusným ošetřením ovlivněny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 83 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.