Název:
Vliv barevných pšenic na senzorickou jakost drůbežího masa
Autoři:
Habrová, Stanislava Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem zkrmování barevných pšenic KONINI a UC 66049 na senzorickou jakost drůbežího masa. K pokusu byli zvoleni kohoutci hybridní kombinace ROSS 308, kteří byli rozděleni do tří skupin. První skupina byla krmena krmnou směsí s pšenicí Vánek s nízkým obsahem antioxidantů (Kontrola), u druhé skupiny byla použita pšenice s modrým aleuronem UC 66049 (Modrá) a u třetí skupiny byla v krmné směsi použita pšenice s purpurovým perikarpem KONINI (Purpurová). Pokus byl ukončen v 36 dnech věku kohoutků. Senzorické hodnocení bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině. U prsní svaloviny byl zjištěn pozitivní vliv purpurové pšenice na vůni, naopak negativní byl vliv obou barevných pšenic na žvýkatelnost. U stehenní svaloviny byla pozitivně hodnocena barva u obou skupin s přídavkem barevných pšenic, vláknitost byla pozitivně ovlivněna purpurovou pšenicí KONINI, naopak purpurová pšenice negativně působila na žvýkatelnost stehenní svaloviny.This diploma thesis deals with the impact of feeding the colour wheat KONINI and UC 66049 on the sensory quality of poultry meat. There were chosen young cocks of crossbred combination ROSS 308 which were devided into three groups in this experiment. Young cocks in the first group were feeded with the feed mixture containing wheat Breeze (Vánek) with the low level of antioxidants (Check, Kontrola). There was used wheat with the blue aleurone UC 66049 in the second group and wheat with the purple pericarp KONINI (Purple, Purpurová) in the third group. The experiment was terminated at the age 36 days of young cocks. The senzory evaluation was performed on the breast and thigh meat. There was found the positive effect of the purple wheat on the aroma on the breast meat, but on the other hand there was the negative effect of both coloured wheat on the chewability. As for the thigh meat, there was positively evaluated the colour in both groups with the encore of coloured wheat, the fibrillation was positively influenced by the purple wheat KONINI, but on the contrary the purple wheat negatively affected the chewability of thigh meat.
Klíčová slova:
barevné pšenice; brojlerová kuřata; drůbež; kuřecí maso; senzorická analýza