Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1,040 záznamů.  začátekpředchozí1031 - 1040  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.13 vteřin. 

Jídelníček u dítěte s celiakií
JUROSZOVÁ, Michaela
Cílem bakalářské práce s názvem Jídelníček u dítěte s celiakií je zmapování kvality dvoutýdenního jídelníčku u dětí s celiakií po stránce kvalitativní i kvantitativní. Především se jedná o sledování příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a v neposlední řadě také zhodnocení příjmu lepku. V teoretické části je vysvětlen pojem lepek a charakteristika onemocnění včetně jejích forem. Jsou zde popsány příznaky, diagnostika, komplikace a prevence tohoto onemocnění. Další kapitola vysvětluje co je to bezlepková dieta, které potraviny jsou bezlepkové nebo obsahují velmi male množství lepku a které jsou naopak nevhodné. Dále popisuje, jak je to s aditivy a se spornými potravinami. Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 7 respondentů. Respondenti zapisovali veškeré zkonzumované jídlo po dobu 14-ti dnů do záznamového archu. Výsledky byly zpracovány v programu Nutriservis Profesional a porovnány s doporučeným denním příjmem energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Bylo také sledováno, jaký typ potravin respondenti upřednostňují a jaká je skladba jejich jídelníčku. Celkový denní příjem lepku u každého respondenta byl vyhodnocen v internetové Databázi bezlepkových výrobků. Sběr dat je doplněn o dotazník vyplněný rodiči obsahující odpovědi na otázku stravování ve školních zařízeních a o dostupnosti bezlepkových výrobků na trhu. Výsledky výzkumu jsou prezentovány formou tabulek, kde je uveden i doporučený příjem pro jednotlivé živiny u daného respondenta. Z výsledků vyplývá, že většina dětí má dvojnásobně zvýšený příjem energie oproti doporučením, pouze dva respondenti mají nepatrně snížený příjem. Také příjem sacharidů má pět respondentů dvojnásobně zvýšený. Příjem tuků je naopak snížený v některých případech dokonce i o polovinu doporučených hodnot. Doporučenou maximální hodnotu pro příjem lepku nedosahuje většina ani z poloviny. Dostupnost bezlepkových výrobků v prodejní síti je podle všech rodičů dobrá, ale nepříjemnou skutečností zůstává, že zařízení společného stravování většinou nenabízí možnost bezlepkového stravování. Pouze dva respondenti se pravidelně a jeden občas v takovýchto zařízeních stravují.

Využití Paretova pravidla při zefektivnění prodeje
Pinkava, Vojtěch ; Škrdlík, Miloš (oponent) ; Bayerová, Vladimíra (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá vyuţitím Paretova pravidla při zefektivnění sortimentu ve vybrané prodejně maloobchodní sítě Brněnka. Na základě obecných poznatků a praktickém vyuţití Paretova pravidla ve vědeckých pracích je vytvořena metodika určená k hodnocení nabízeného sortimentu. Vytvořená metodika je aplikována na záznamy o prodejích vybrané prodejny. Práce obsahuje návrhy úpravu sortimentu prodejny na základě aplikace vytvořené metodiky.

Unified Software Database for RPM Based Systems
Šilhan, Jan ; Očenášek, Pavel (oponent) ; Zelený, Jan (vedoucí práce)
In GNU/Linux environment there are many ways of installing software. At this moment we have multiple tools for managing some specific parts of the system that overlap each other. Linux distributions have main package management system and the popular programming languages have also its own package manager. These all have to keep track of installed software. Thus every package manager maintains its own private database with redundant package metadata. The motivation of this thesis is to analyze storages and identify common use cases of package managers on Fedora distribution; design and implement one central Unified Software Database on the system where all information about packages could be stored.

Mezinárodní strategie společnosti Metro - vybrané problémy
Zakouřilová, Eliška ; Machková, Hana (vedoucí práce) ; Štěrbová, Ludmila (oponent)
V současné době je zřetelný trend obrody malých obchodů v blízkosti bydliště zákazníků. V této souvislosti formulovala společnost Metro, respektive Makro nový podnikatelský záměr - koncepci small shops / convenience stores (tj. menší prodejny s potravinami a jiným základním zbožím denní potřeby). Proto byl vytvořen a představen projekt Makro Small shops (jehož záměrem je vytvoření jakési "sítě" maloobchodních prodejen pod záštitou společnosti Makro), aby mohla společnost účinněji konkurovat obchodním řetězcům,nákupním aliancím a spotřebním družstvům.

Čípky v současné terapii I
Kočová, Alena ; Musilová, Marie (vedoucí práce) ; Doležal, Pavel (oponent)
Čípky jsou klasickou lékovou formou, jejíž výzkum již není příliš rozvíjen. Přesto i u této formy dochází občas ke změnám. Používají se nové pomocné látky, vyřazují se starší účinné látky, které jsou nahrazovány novými léčivými látkami. Poslední přehled o rektálních přípravcích byl vytvořen v roce 1998. Tato práce uvádí přehled hromadně vyráběných rektálních a vaginálních čípků, které byly dostupné na trhu v roce 2010. Je zde uveden seznam těchto přípravků, používané léčivé látky a jejich procentuální zastoupení. Uvádíme také pomocné látky a obalové materiály. Zjistili jsme hodnoty teploty tání čípků, které jsme skladovali za různých podmínek. Hodnoty teploty tání byly dány do souvislosti s dobou deformace přípravků. Na základě vyhodnocených údajů doporučujeme sledovat změny teploty tání a dobu deformace u přípravků DICLOREUM 100 a KETONAL.

Bionomie a fyziologie skladištního roztoče Tyrophagus putrescentiae (Acari: Acaridida)
Rybanská, Dagmar ; Ryšánek, Pavel (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Potraviny kontaminované roztoči jsou nepřijatelné z ekonomického hlediska i zdravotního rizika. Tyrophagus putrescentiae (Shrank, 1781) je kosmopolitní roztoč, který preferuje potraviny s vysokým obsahem tuku a proteinů. Je převládajícím druhem roztoče napadající krmiva pro psy, která se tak stávají novým zdrojem alergenů v domácnostech. Výsledky této studie potvrdily, že potrava s vysokým obsahem tuků a proteinů zvýší populační růst roztočů, ve srovnání s potravou s vysokým obsahem sacharidů. Tato studie umožní lépe predikovat výskyt a růst roztočů v různém prostředí a vyhodnotit strategie týkající se prevence kontaminace. Exkrementy roztočů představují nebezpečnou směs alergenů pro člověka i zvířata a výsledky práce zvyšují význam alergenů detekovaných v exkrementech. Zjištěná symbiotická interakce roztoče s B. cereus má velký medicinální význam.

Sledování migrace vybraných kovů z obalů pro nápoje
Šťávová, Elena ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce navazuje na bakalářskou práci a zabývá se sledováním migrace hliníku a cínu z kovových obalů. V teoretické části je popsána výroba kovových obalů, koroze plechovek, chemické chování cínu a hliníku v potravinách, jejich účinky na zdraví a možnosti stanovení v potravinách a charakteristika optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). V experimentální části bylo analyzováno 30 různých nápojů v plechovkách a ve skle a 6 rajčatových protlaků zakoupených v běžných obchodních řetězcích. Naměřené koncentrace hliníku v nápojích z plechovek a ze skleněných obalů byly porovnány. Bylo zjištěno, že nápoje z plechovek neobsahovaly vyšší koncentrace hliníku než nápoje ze skleněných obalů. To může být způsobeno tím, že hliník je velice stabilní kov, má vysokou korozivní odolnost a je tím pádem velice vhodný pro balení potravin. Naměřené koncentrace cínu v rajčatových protlacích byly porovnány s maximální přípustnou koncentrací cínu v konzervovaných potravinách, kterou uvádí evropská legislativa. Žádná z naměřených koncentrací cínu nepřekročila limit 200 mg/kg. Všechny naměřené koncentrace cínu byly velmi nízké, protože všechny plechovky obsahovaly ochrannou vrstvu laku, která poskytuje plechovce ochranu proti korozi a také účinně brání uvolňování cínu do obsahu plechovky.

Perspektiva maloobchodního prodeje obchodních řetězců s ohledem na právní úpravu ochrany spotřebitele
Remunda, Kamil
Tato diplomová práce hodnotí český maloobchodní trh s potravinami a přínos ochrany spotřebitele pro zákazníka s rozdělením na veřejnosprávní a soukromoprávní část. Důležitým tématem práce je efekt Zákona o významné tržní síle na maloobchodní subjekty. Část práce je věnována kritériu kvality potravin, které výrazně ovlivňují obchodní řetězce. Výsledky práce se prolínají se subjektivním hodnocením zákazníků, které byly získány z dotazníkového šetření se zaměřením na chování spotřebitele při nákupu potravin a na přínos ochrany spotřebitele pro zlepšení postavení zákazníka v nákupním procesu.

Možnosti nakupování potravin – srovnání rakouské a české maloobchodní sítě
Kapošváryová, Johana ; Cimler, Petr (vedoucí práce) ; Šíf, Ivo (oponent)
Tato bakalářská práce má za cíl srovnat možnosti nakupování potravin v České a Rakouské republice ve třech oblastech, a to ve velkoplošných prodejnách, na trzích, nebo online. První kapitola zasazuje nákup potravin do problematiky obchodu a objasňuje pojmy používané v práci. Následující kapitola je rozdělena na tři části, z nichž každá se věnuje jednomu způsobu nakupování. Nejprve jsou charakterizovány možnosti nákupu potravin ve velkoplošných prodejnách, kde jsou zkoumány český a rakouský trh a jejich vybraná kritéria. Další část rozebírá nákup potravin na trzích a detailněji popisuje tři pražské a tři vídeňské trhy. Poslední část druhé kapitoly je věnována online nákupu potravin a blíže popisuje tři české a tři rakouské e-shopy s potravinami. Závěrečnou kapitolou je analýza výsledků dotazníkového šetření, které napomáhají při srovnávání nákupních možností v jednotlivých zemích.

Koupil jsem si tričko v sekáči: spotřebitelské chování zákazníků obchodů se second-hand oblečením
Trávníčková, Monika ; Šimůnek, Michal (vedoucí práce) ; Král, Pavel (oponent)
Cílem diplomové práce je analýza spotřebitelského chování zákazníků second hand obchodů v České republice. Práce je pojata jako replikace výzkumu second hand životního stylu mezi americkou a čínskou mládeží, jehož výsledky byly nedávno publikovány v International Journal of Consumer Studies. Výzkum je zaměřen na odhalení motivů nákupu v second hand obchodech, na odhalení možných obav a limitů ohledně nošení použitého oblečení a na prokázání vlivů sociálních skupin. Výsledkem je nalezení společných znaků spotřebitelského chování a následná profilace zákazníků second hand obchodů.