Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Finanční správa - registrační řízení
Reková, Lucie ; Hájková, Ivana (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Finanční správa ČR je zřízena zákonem č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, kde je dále vymezeno postavení a kompetence tohoto institutu, které se týkají správy daní a vykonávání širokého spektra dalších agend. Finanční správa je tvořena soustavou orgánů finanční správy, které jsou podřízeny Ministerstvu financí. Finanční úřad je organizační složka státu, která zajišťuje efektivní výběr daní. Registrační řízení se hlavně orientuje na nově začínající, převážně registrované daňové subjekty. Jedná se o činnost, která soustřeďuje základní informace o daňových subjektech. Stěžejní úkony jsou soustředěny na předregistrační činnost daně z přidané hodnoty. Nejdůležitějším subjektem zúčastněným na správě daní potažmo v oblasti finanční správy je stát zastoupený finančním úřadem a příslušnými oddělení a na druhé straně daňovým subjektem. Registrační oddělení se převážně řídí daňovým řádem, zákonem o daních z příjmů, zákonem o dani z přidané hodnoty a zákonem o dani silniční atd.. Zároveň však musí akceptovat vyhlášky, nařízení a metodiky vydávané Generálním finančním ředitelstvím.
Možnosti zlepšení personálního řízení v SŽDC, s.o.
Pokošová, Zdenka ; Kala, Václav (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na řízení a rozvoj lidských zdrojů v státní organizaci Správa železniční dopravní cesty. Cílem práce je navrhnout opatření, která přispějí ke stabilizaci v oblasti řízení lidských zdrojů, k zefektivnění motivace zaměstnanců a poskytování zpětné vazby. V teoretické části jsou charakterizována odborná východiska potřebná k pochopení celé problematiky řízení lidských zdrojů. Jsou zde vysvětleny odborné pojmy jako řízení lidských zdrojů, zásady efektivního odměňování a hodnocení zaměstnanců, aj. V metodice práce jsou popsány metody tvorby dotazníků a statistické metody použité k jejich vyhodnocení. V praktické, části je charakterizována současná koncepce řízení lidských zdrojů v SŽDC a identifikovány problematické části. Vše je konfrontováno s výsledky dotazníkového šetření provedeného u zaměstnanců na jednotlivých úrovních provozu i řízení. Na základě zjištěných skutečností jsou navrženy možnosti zlepšení řízení toho nejcennějšího, co podnik má, tedy lidských zdrojů.
Uzemni studie vybraného území v obci Brada-Rybnicek
Nekvasilová, Martina ; Kirschner, Vlaďka (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Hlavním tématem bakalářské práce je územní studie zastavující území s objektem uprostřed řešeného území s historickou hodnotou a se sousedním objektem tradiční vesnické zástavby. Území spadá pod správu Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Z této správy vyplývá snaha o udržení tradiční vesnické zástavby v oblasti s přihlédnutím na stavby již vystaveny a především na stavby s historickou hodnotou. Mezi podmínkami území bude udržení krajinného rázu v oblasti. Bude brán zřetel na vzhled a uspořádání sousedních obcí a jejich návsí. Snahou bude v tomto území vytvořit funkční veřejné prostranství nahrazující tradiční náves. Zároveň bude cílem práce eliminovat důsledky suburbanizace s rychlým nárůstem obyvatel vzhledem k celkové hustotě obyvatelstva obce.
Bionomie a fyziologie skladištního roztoče Tyrophagus putrescentiae (Acari: Acaridida)
Rybanská, Dagmar ; Ryšánek, Pavel (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Potraviny kontaminované roztoči jsou nepřijatelné z ekonomického hlediska i zdravotního rizika. Tyrophagus putrescentiae (Shrank, 1781) je kosmopolitní roztoč, který preferuje potraviny s vysokým obsahem tuku a proteinů. Je převládajícím druhem roztoče napadající krmiva pro psy, která se tak stávají novým zdrojem alergenů v domácnostech. Výsledky této studie potvrdily, že potrava s vysokým obsahem tuků a proteinů zvýší populační růst roztočů, ve srovnání s potravou s vysokým obsahem sacharidů. Tato studie umožní lépe predikovat výskyt a růst roztočů v různém prostředí a vyhodnotit strategie týkající se prevence kontaminace. Exkrementy roztočů představují nebezpečnou směs alergenů pro člověka i zvířata a výsledky práce zvyšují význam alergenů detekovaných v exkrementech. Zjištěná symbiotická interakce roztoče s B. cereus má velký medicinální význam.
Tvorba výnosu čiroku pěstovaného pro produkci bioplynu
Adamčík, Jiří ; Pulkrábek, Josef (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Teplota v době klíčení je jedním z limitujících faktorů ovlivňující nárůst pěstitelských ploch čiroku cukrového v podmínkách České republiky. Cílem práce bylo posoudit schopnost jednotlivých odrůd čiroku klíčit při různých nižších teplotách a dále posoudit možnosti stimulovaných semen klíčit za nižších, méně příznivých teplot a ověřit vliv biologicky aktivních přípravků na rovnoměrnější a rychlejší klíčení semen čiroku cukrového. Pro zvýšení vitality a odolnosti k abiotickým stresům bylo osivo stimulováno pomocí auxinových přípravků M-Sunagreen a Lexin. Klíčení probíhalo v klimaboxu při teplotách 12, 15, 18 a 21 °C bez přístupu světla po dobu 14 dní. Z dosažených výsledků vyplývá, že stimulace semen čiroku cukrového pomocí auxinových přípravků zvyšuje rychlost klíčení při nižších teplotách. Nejlépe působícím biologicky aktivním přípravkem (pro rychlejší a vyrovnanější klíčení) byl Lexin. Tento přípravek měl značný vliv na zvýšení vitality osiva čiroku cukrového. V méně teplotně příznivých podmínkách (12°C) urychlila aplikace přípravku Lexin klíčení semen čiroku o plných pět dní. Pozitivní vliv měla i aplikace přípravku M-Sunagreen, který také urychlil klíčení semen čiroku cukrového. Jako velmi pozitivní se ukázala aplikace auxinových přípravků M-Sunagreen a Lexin, kdy ve srovnání s kontrolou mají pozitivní vliv na polní vzcházivost a energii klíčení. Nejvhodnější meziřádková vzdálenost byla 25 cm u čiroků cukrových a 50 cm u čiroků zrnových. Zjistili jsme, že výhodné je využít hnojivo Urea Stabil před setím v dávce 80 kg N.ha-1 a poté přihnojení ve stejné dávce ve fázi BBCH 35.
Současné možnosti realizace datových sítí
Pavelka, Jakub ; Vaněk, Jiří (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na zmapování problematiky při tvorbě datových sítí. Přehled řešené problematiky stručně představí její historii a klasifikaci sítí. Pokračuje charakteristikou aktivních a pasivních částí sítě, kde navazuje certifikace, zakončená obecným návodem pro síťové architekty, který může sloužit k pochopení teorie postupu při návrhu a realizaci datových sítí s ohledem na její funkčnost a spolehlivost. Tato část přiblíží, jak vypadá návrh sítě LAN, která patří k nejrozšířenějším typům sítí, a většina standardů je k ní právě vztahována. Praktická část práce je zaměřena na ukázku možného případu návrhu, včetně jeho ekonomických parametrů. Jednotlivé alternativy jsou zpracovány s ohledem na výběr nabízených materiálů různých úrovní kvality a možných typů zpracování s ohledem na budoucnost. Alternativy jsou následovně ekonomicky zanalyzovány a vyhodnoceny.
Návrh obvodové roubené konstrukce v nízkoenergetickém a pasivním standardu
Přinosilová, Gabriela ; Múčka, Martin (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Předmětem diplomové práce je návrh obvodové roubené konstrukce v nízkoenergetickém a pasivním standardu. Cílem práce bylo provedení výpočtu součinitele prostupu tepla U na typových skladbách obvodových roubených stěn a návrh jejich tloušťky pro dosažení parametrů, které vyhoví posuzovaným standardům. Z výpočtů vyplývá, že tradiční roubená konstrukce je neefektivní pro využití v nízkoenergetickém či pasivním standardu. Pro výpočet byly použity metody zakotvené v platných normách ČSN. Pro ověření přesnosti a korektnosti výpočtů pro navržené konstrukce byly navíc vytvořeny doplňkové modely částí jednotlivých skladeb v konečně prvkovém softwaru ANSYS.
Možnosti využití ovčího mléka v potravinářství
Lattonová, Jana ; Legarová, Veronika (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Bakalářská práce na téma Možnosti využití ovčího mléka v potravinářství je přehlednou literární rešerší zabývající se možnostmi využití ovčího mléka, jeho složením a odlišnostmi od mléka jiných zvířat, možnostmi zpracování v potravinářském průmyslu a jeho vlivem na lidské zdraví. Práci lze rozdělit na dvě části. První, obecná část pojednává o domestikaci, historii chovu ovcí a nemocech v chovech ovcí. Tato část má svou důležitost zejména proto, že bez domestikace by žádná možnost využití mléka nebyla a jen zdravé zvíře, jak fyzicky, tak psychicky nám může poskytovat užitek a produkci, kterou od něj očekáváme. V druhé části se práce zabývá mlékem a jeho zpracováním. Uvádí se zde dvě vybraná mléčná plemena ovcí a vliv plemenné příslušnosti na produkci mléka. Dále se uvádí složení ovčího mléka a porovnání se složením ostatních zvířat, jejichž mléko je používáno v potravinářství. V práci se uvádí, že přítomnost jednotlivých složek ovčího mléka se až na výjimky neliší od mléka kozího či kravského, ale jeho rozdíl je především v obsahu těchto složek, který je u ovčího mléka v některých parametrech až dvojnásobná. Dále se práce zabývá zpracováním mléka na sýry, jogurty a další fermentované a mléčné výrobky, jejich postupem ve zpracování a použití mléčných kultur. V neposlední řadě se práce zabývá vlivem konzumace mléka, sýru a fermentovaných mléčných výrobků na zdraví lidí.
Mikrobiologická kvalita mléka pro výrobu sýrů
Korous, Jan ; Legarová, Veronika (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Tato bakalářská práce pojednává o mikrobiální kvalitě mléka pro výrobu sýrů, dále informuje o složení mléka, o postupech jeho zpracování i postupech využívajících se při výrobě sýrů. Složení mléka se liší podle živočišného druhu. U všech druhů mlék je primárním cukrem laktóza, jejíž obsah se pohybuje okolo 4-8 %. Nejčastěji zastoupenými tuky jsou triacylglyceroly a nejdůležitější bílkovinou mléka je kasein, vyskytující se ve třech frakcích (alfa, beta a kappa). Mléko obsahuje také množství minerálních látek a vitamínů. Nejdůležitější minerální látkou v mléce je vápník, který hraje významnou roli v produkci sýra. Mléko je svým složením vhodným prostředím pro růst mikroorganismů (Pseudomonas, Enterobacter, atd.), které mohou kontaminovat syrové mléko. I přes toto riziko se neošetřené mléko používá při výrobě sýrů, protože dosahují rozmanitějších struktur a chutí. Většina sýrů se však vyrábí z mléka ošetřeného. Nejčastěji se využívá tepelného ošetření, hlavně pasterizace a ultratepelné ošetření (UHT). Tyto postupy slouží k zahubení mikroorganismů v mléce a mají ho tak učinit nezávadným. Někdy ale dochází k opětovné kontaminaci mléka po ošetření, případně k přežití spor ve vegetativním stádiu. Tyto spory se mohou stát činnými ve vhodných podmínkách, např. při výrobě sýrů. Sýry lze rozdělit podle mnoha kritérií (způsob srážení, obsah vody, obsah tuku v sušině). Pro výrobu sýrů jsou velmi důležité mikroorganismy, které se používají jako startovací kultury u ošetřených mlék. Mezi tyto kultury patří termofilní sýrařské kultury (zást. Lactobacillus casei), jež se používají pro sýry měkké a s vysokodohřívanou sýřeninou. Kultury propionového kvašení (zást. Propionibacterium freudenreichii) se používají při výrobě sýrů s tvorbou ok v těstě. Mezofilní bakterie (zást. Lactobacillus lactis) se využívají jako kultura pro sýry s nízkodohřívanou sýřeninou. V praxi se můžeme setkat s dalšími kulturami. Důležitým procesem při výrobě sýrů je sýření, kdy dochází k vysrážení tuků pomocí enzymů (chymozin, pepsin). Po vysrážení se sýřenina krájí za vzniku křehkých zrn, ze kterých se vylučuje syrovátka. Pro její lepší vylučování se využívá dohřívání, které proces usnadňuje. V průběhu výroby se vyžívá sůl, která reguluje aktivitu mikroorganismů a enzymů a také zlepšuje chuť výsledného produktu. Sýr se nechává zrát a opět dochází k biochemickým procesům. V průběhu zrání vznikají unikátní charakteristiky sýrů.
Vady sýrů a možné příčiny jejich vzniku
Mazal, Marek ; Legarová, Veronika (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
V této bakalářské práci je pojednáno o vadách sýrů a možných příčinách, které se podílejí na jejich vzniku. Problematika vad sýrů je zaměřena jak na technickou stránku výroby, tak na mikrobiální rizika možné kontaminace. Zde se práce soustředí především na mikrobiologickou kvalitu mléka, která je při výrobě sýrů klíčová. Vstupní mikrobiologická kvalita mléka při výrobě sýrů je velmi důležitá, ale jsou zde další fáze výroby, kdy může být mléko kontaminováno, a to nejen během jeho úpravy, ale i během jeho převozu a skladování. Z důvodu kontaminace mléka je patrné, že je nutné takové mléko tepelně upravit, aby nedošlo ke znehodnocení finálního produktu. Tepelná úprava mléka však neřeší tento problém úplně, jelikož některé mikroorganismy jsou vůči tepelné úpravě přirozeně odolné nebo ji dokážou přežít ve formě spor. Dalším způsobem kontaminace bývá také vstup mikroorganismů při výrobě, zrání, ale také špatným uskladněním. V těchto fázích však sýr nemusí být znehodnocen pouze mikroorganismy, důležitou roli zde hrají také fyzikální faktory, jako vodní aktivita, pH, obsah soli a teplota, které ovlivňují přirozenou mikroflóru, jež se ve finálním výrobku vyskytuje. Nicméně je důležité uvědomit si, že v rámci sýrů existují rozdíly v náchylnosti k tvorbě patogenů, nejméně jsou ohroženy dlouhozrající sýry a to díky nízkému pH, které zabraňuje vývoji mnoha patogenů, které by mohli ohrozit kvalitu daného sýru. Při výrobě sýrů by měli být uváženy vhodné způsoby, jež by měli eliminovat potenciální rizika kontaminace a příslušných vad. Nejdůležitějšími operacemi by měli být řádné hygienické procedury, správné výrobní a zemědělské postupy. Samozřejmostí by měla být přítomnost systému analýzy rizika a stanovení kontrolních kritických bodů (HACCP). Pro předcházení vad je tedy nezbytná pravidelná kontrola daných parametrů v důležitých fázích výroby. Velice důležitou otázkou v oblasti vad sýrů, je konzumace takto vadných sýrů, kde je pro člověka poměrně velkým rizikem spotřeba sýrů kontaminovaných mykotoxiny, které se nemusí dostat do sýru primárně přítomností mikroskopických hub, ale také formou derivátů toxinů, které pozřou zvířata spolu s potravou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.