Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 120 záznamů.  začátekpředchozí101 - 110další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Změny proteinového profilu v průběhu sladování ječmene
Šopíková, Martina ; Mazanec,, Karel (oponent) ; Bobáľová,, Janette (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá studiem změn proteinového profilu ječmene během procesu sladování. Podstatná část práce se věnuje proteomické identifikaci ječných proteinů, které se během sladování mění, stávají se stabilnějšími a v konečném důsledku ovlivňují vlastnosti piva (např. pěnu a zákal). Jako vzorek byl použit ječmen odrůdy Jersey. V literární části jsou uvedeny obecné informace o pivu, o procesu jeho výroby s popisem důležitých surovin pro výrobu a informace o sladovnickém ječmeni a procesu sladování. Dále jsou popsány použité metody separace proteinů (1D a 2D gelová elektroforéza), hmotnostní spektrometrie MALDI TOF/TOF a její využití k analýze a identifikaci proteinů, použití matric a způsoby přípravy vzorků. V experimentální části byla provedena optimalizace dávkování vzorku pro 1D gelovou elektroforézu a optimalizace vizualizace. Nejlepší výsledky byly dosaženy u 15 % TRIS-HCl gelu, který byl obarven barvivem Commassie Brilliant Blue G-250. Pro ilustraci změn byla provedena i 2D gelová elektroforéza. Pomocí metody peptidového mapování a MS/MS byly identifikovány ječné proteiny – protein Z, -amylasa subtilisin inhibitor, -amylasa a peroxidasa. Byla provedena analýza intaktních proteinů, která byla zaměřena na sledování změn u významného proteinu ječmene LTP 1.
Potravní doplňky ve sportovní výživě a možnosti sledování jejich vlivu na výkonnost sportovce.
Vlčková, Lenka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem příjmu potravních doplňků na zvýšení výkonnosti a růstu svalové hmoty kondičních kulturistů. Ke studii bylo vybráno 25 studentů (kondičních kulturistů), kteří byli rozděleni do čtyř skupin podle přijímané dávky kreatinu a dalších doplňků stravy (proteinů a maltodextrinu). Během studie byly sledovány změny měřených parametrů (tělesná hmotnost; tělesný obvod hrudníku, pasu a končetin; obsah tuků v těle; obsah kreatininu a urey v moči). Na základě získaných výsledků byl zhodnocen vliv testovaných doplňků na růst svalové hmoty sportovců.
Studium stability biopolymerů pomocí technik rozptylu světla
Kratochvíl, Zdeněk ; Sedláček, Petr (oponent) ; Kalina, Michal (vedoucí práce)
Stabilita vybraných biopolymerů (popř. jednoduchých sacharidů a aminokyselin) byla studována pomocí metod rozptylu světla. Vzorky byly připravovány rozpuštěním dané látky v demineralizované vodě, popř. ve zředěné kyselině octové. Nejdříve byl pozorován vliv jejich rostoucí koncentrace na zeta potenciál a určena optimální koncentrace pro další měření. Posléze byla v různých časových intervalech zkoumána jejich stabilita a molekulová hmotnost při dlouhodobém skladování. Bylo zjištěno, že degradaci podléhaly chitosan, CMC, hyaluronan a alginát sodný, zatímco u BSA byl zaznamenán vzrůst molekulové hmotnosti a zeta potenciálu. Nakonec byly vzorky vystaveny několika různým vnějším vlivům, a sice působení různých teplot, UV záření a zvyšující se iontové síle. Výsledky ukázaly, že výraznější vliv na stabilitu biopolymerů má spíše vyšší teplota. UV záření však použité biopolymery s výjimkou BSA, jehož molekulová hmotnost se značně zvýšila, nijak zvlášť neovlivnilo. S rostoucí iontovou silou zpravidla docházelo k poklesu absolutních hodnot zeta potenciálu a velikosti molekul. Změna molekulové hmotnosti nebyla pozorována.
Degradace biomateriálů v modelovém fyziologickém prostředí
Mikulíková, Zuzana ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem předložené práce je studium degradace vybraných modifikovaných bílkovinných materiálů a optimalizace metod použitelných pro sledování změn koncentrace proteinů ve vzorcích podléhajících proteolytické degradaci. V první části práce byla zpracována rešerše o biomateriálech používaných v biomedicínských aplikacích, biokompatibilitě, charakteru kolagenových materiálů a jejich použití. V rámci praktické části byly ověřeny vybrané metody sledování proteolýzy na kalibračních standardech hovězího sérového albuminu, kolagenu a vybraných aminokyselin. Součástí předložené práce bylo také sledování proteolýzy u vybraných modifikovaných kolagenových materiálů. V první fázi byly testovány vybrané metody stanovení celkových bílkovin: ninhydrinová, biuretová, Hartree-Lowryho, spektrofotometrie UV-VIS a metoda s využitím TNBS - trinitrobenzensulfonové kyseliny. Pro sledování proteolýzy byly upraveny dvě metody: biuretová metoda, detekuje peptidové vazby a metoda s TNBS, pomocí které lze detekovat primární aminoskupiny. Metody byly aplikovány na sledování proteolýzy u tří různých typů kolagenu degradovaných pomocí kolagenázy. U standardu rozpustného kolagenu a rovněž u modifikovaných kolagenů byl zaznamenán úbytek peptidových vazeb a přírůstek primárních aminoskupin úměrně koncentraci enzymu a poměru enzym : substrát. U nerozpustného kolagenu byla analýza výrazně ovlivněna strukturou a změnami konformace materiálu během degradace.
Proteiny ve výživě člověka
Fialová, Lucie
Tato diplomová práce popisuje problematiku týkající se proteinů ve výživě člověka. Zabývá se jejich specifickými funkcemi v lidském organismu, strukturou a doporučeným denním příjmem, následky nedostatku nebo nadbytku proteinů ve výživě lidí. V daném kontextu jsou v práci rozpracovány jednotlivé potravinové zdroje se zaměřením na jejich nutriční hodnoty, případné pozitivní nebo negativní účinky na lidské zdraví a jejich dostupnost pro spotřebitele, v návaznosti na hodnocení přístupu a znalostí veřejnosti o proteinech jako nezbytné součásti lidské stravy. Preference a spotřeba proteinů živočišného i rostlinného původu je zde hodnocena na základě dvou různých zdrojů informací. Z informací získaných pomocí dotazníků od náhodně vybraných respondentů, které byly následně konfrontovány s informacemi získanými z veřejných zdrojů.
Hodnocení vlivu klíčení na profily zásobních bílkovin v semenech vybraných druhů luskovin
MAREK, Josef
Cílem diplomové práce bylo hodnocení změn v profilech zasobních proteinů semen luskovin v průběhu klíčení. Pro řešení byly vybrány 4 druhy luskovin: hrách setý polní, lupina úzkolistá, bob obecný a sója luštinatá. Analýzy proteinů v semenech luskovin byly prováděny na začátku, uprostřed a na konci klíčení. Ze získaného lyofilizovaného a homogenizovaného materiálu byly vyextrahovány proteiny, které byly analyzovány pomocí gelové denaturační elektroforézy (SDS-PAGE). Výsledky prokázaly, že během klíčení semen dochází ke štěpení zásobních proteinů na menší peptidy sloužící pro tvorbu nových proteinů. Ve spektrech proteinů naklíčených semen hrachu setého se snížila intenzita proteinových pruhů v zónách o velikosti 48-45 kDa a 40-36 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v zónách charakterizovaných hmotností 25-23 kDa a 19-7 kDa. Ve spektrech proteinů naklíčených semen lupiny úzkolisté nebyly detekovány proteinové pruhy nad 39 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v oblastech o velikosti 15-7 kDa.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 120 záznamů.   začátekpředchozí101 - 110další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.