Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sledování příjmu vlákniny a bílkovin u obézních klientů nutriční poradny
Kekrtová, Magdaléna ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
Epidemie obezity je stále velmi aktuální problém a vyžaduje komplexní terapii, která zahrnuje i nutriční poradenství. Z praktické zkušenosti bývá téma bílkovin a vlákniny s obézními klienty velmi časté a z hlediska zdrojů bílkovin často pozoruji jejich méně vhodný výběr. Vláknině nebývá připisována velká důležitost, a proto její dostatečný příjem nebývá optimální. V teoretické části bylo tedy cílem shrnout dosavadní poznání o obezitě, bílkovinách a vláknině. Výživa při obezitě je ovšem shrnutá komplexně, s přihlédnutím i k ostatním živinám, ale také k mikronutrientům nebo k pitnému režimu, který může mít s obezitou také významnou spojitost. Teoretické shrnutí obezity bylo shrnuto spíše okrajově a z hlediska postupů v léčbě je více přiblížena dieto-terapie, pohybová aktivita či psychoterapie. Není opomenutá ani důležitost nutričního terapeuta. Praktická část byla poměrně komplexní. Studie měla za cíl zhodnotit stravovací návyky (kvalitativně i kvantitativně se zaměřením zejména na bílkoviny a vlákninu), tělesné složení před a po nutriční intervenci a zhodnotit tak efekt terapie. Zároveň měla poskytnout informace o původních stravovacích zvyklostech obézních jedinců z hlediska kvantity i kvality, a to opět se zaměřením na bílkoviny a vlákninu. Navíc měla poskytnout informace o povědomí obézních...
Vliv výživy a pohybové aktivity na reprodukční zdraví žen
Vařechová, Veronika ; Přáda, Jan (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
Tato práce se zabývá vlivem výživy a pohybové aktivity na reprodukční zdraví žen. V teoretické části práce je popsána anatomie a fyziologie ženského pohlavního systému. Jsou zde popsání činitelé, které mohou reprodukční zdraví ovlivňovat, a následně je objasněno, jaký vliv má výživa na reprodukční zdraví. V praktické části jsou zobrazeny konkrétní kazuistiky 20 žen. V praktické části bylo zjištěno, že výživa a pohybová aktivita mohou mít vliv na reprodukční zdraví žen. Klíčová slova: reprodukční zdraví, výživa, pohybová aktivita, poruchy menstruačního cyklu, syndrom polycystických ovarií
Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa
Gregorová, Ema ; Doležal, Marek (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
Alternativy masa hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů, jejich nutriční hodnota a senzorické vlastnosti jsou však častým předmětem diskuze. Cílem této práce bylo analogy masa nutričně a senzoricky zhodnotit, závěr práce je věnován srovnání nutričních hodnot s nutričními hodnotami hovězího masa. Analyzováno bylo celkem 17 vzorků, většina analýzy se věnuje 16 vzorkům alternativ masa, do senzorické analýzy byl zahrnut vzorek živočišného masa pro porovnání organoleptických vlastností. Pro stanovení nutričních hodnot ve vzorcích bylo využito několik metod: gravimetrie (stanovení obsahu sušiny), extrakce dle Soxhleta (stanovení obsahu tuku), Kjeldahlova metoda (stanovení obsahu bílkovin), plynová chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem GC/FID (stanovení složení mastných kyselin), smyslové vlastnosti vzorků byly hodnoceny pomocí senzorické analýzy. Stanovením sušiny, bílkovin a tuků byly zjištěny kvantitativní údaje, které byly využity pro dopočet sacharidů. V hodnocených alternativách masa bylo zastoupení hlavních živin velmi rozdílné. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,15- 37,8 g/100 g. Poměr živin v alternativách byl více různorodý, než je v živočišném mase. Stanovením složení mastných kyselin byl...
Znalosti pacientů o vědecké a alternativní dietologii, funkčních potravinách v ČR
Weidenthalerová, Edita ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...
Vliv školního stravování a rodiny na vznik nadváhy, obezity dítěte
Skřivanová, Eliška ; Kytnarová, Jitka (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
V současné době dětská obezita dosáhla epidemiologické úrovně a lze ji považovat za jeden z celosvětových problémů. Pravděpodobnost že obézní dítě se stane obézním dospělým je vysoká. U těchto dětí je rovněž vyšší pravděpodobnost rozvoje zdravotních rizik. Mechanismus vývoje obezity je podmíněn řadou faktorů. Nejčastěji se jedná o faktory genetické s faktory vnějšího prostředí. V tomto případě může hrát roli vliv rodiny a preferovaný životní styl, který se nemalou měrou na rozvoji obezity podlí. Aby došlo k časnému odhalení, zabránění rozvoje obezity či zdravotních rizik je důležitá její včasná léčba a prevence. Aby ale mohla být obezita léčena, je nutné ji nejprve diagnostikovat, k tomu slouží tzv. diagnostika dětské obezity. Školní stravování je v České republice považováno za jedno z nejvyspělejších. Nejen že dítěti poskytuje dostatečný přísun stravy, rovněž dbá na pestrost, vyváženost pokrmů a kulturu stolování. Školní stravování musí dodržovat danou legislativu, dodržovat finanční limity a řídit se výživovými normami, resp. spotřebním košem, který stanovuje doporučené množství deseti komodit potravin na žáka a den, které je třeba dodržovat v horizontu jednoho měsíce. Prostřednictvím preventivních programů, které se zabývají zdravým stravováním ve školách, lze do jisté míry podpořit prevenci...
Vliv nepravidelného stravovacího a pohybového režimu na vznik dětské obezity
Horáčková, Simona ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
Tématem této bakalářské práce je dětská obezita, která je v současné době stále velkou výzvou nejen české pediatrie. Práce se zaměřuje zejména na souvislost mezi dětskou obezitou a nepravidelným stravovacím a pohybovým režimem dětí mladšího školního věku. Teoretická část se zaměřuje na prevalenci dětské obezity, zdravotní rizika s ní spojená, faktory ovlivňující vznik dětské obezity a také na to, jaké jsou možnosti, týkající se jak výživových, tak pohybových doporučení. Kapitola 1.9 se dodatečně věnuje epidemiologické situaci Covid-19 související se zavedením různých režimových opatření mající dopad na stravovací a pohybový režim dětí. Hlavním cílem praktické části je zjistit, jaké jsou stravovací a pohybové návyky dětí mladšího školního věku. Dále porovnat, jakou roli hraje frekvence jednotlivých zvyklostí s hmotnostním percentilem dětí a také poukázat na rizikové chování dětí a rodičů v souvislosti s nárůstem hmotnosti u dětí a doporučit vhodné intervence. V praktické části jsou nejprve zhodnoceny jak graficky, tak písemně výsledky z anonymního, kvantitativního dotazníkového šetření, který byl určený pro rodiče dětí mladšího školního věku (6-11 let). Dotazník se skládal z 23 otázek, z čehož první otázka byla otevřená a zjišťovala věk, pohlaví, výšku a hmotnost dítěte. Tyto údaje pak sloužily k...
Hodnocení celkového nutričního stavu a klinických projevů u kojenců s alergickou kolitidou
Weidenthalerová, Edita ; Floriánková, Marcela (vedoucí práce) ; Frühauf, Pavel (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením klinických projevů alergické kolitidy u kojenců, jejich celkového nutričního stavu, antropometrie, krevního obrazu a protilátek proti bílkovinám kravskému mléku. Alergická kolitida patří mezi nejčastější projev kojenecké alergie na bílkovinu kravského mléka s postižením gastrointestinálního traktu. Teoretická část zahrnuje antropometrické hodnocení růstu a vývoje kojenců, dále jejich výživu a nejdůležitější laboratorní ukazatele nutričního stavu. Část je obecně věnována potravinovým alergiím, převážně alergii na bílkovinu kravského mléka. Praktická část se zabývá hodnocením vyšetřených pacientů v gastroenterologických ambulancích a nutriční ambulanci Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Sledovaná skupina kojenců s alergickou kolitidou zahrnuje kojence výlučně kojené, kojené matkou dodržující bezmléčnou dietu, kojence na extenzivním hydrolyzátu nebo na aminokyselinové formuli. Hlavním cílem diplomové práce bylo vysledovat nejčastější klinické projevy a změny nutričního stavu u sledovaných kojenců. Celkem byla zpracována data 45 náhodně vybraných kojenců, kteří byli vyšetřeni v gastroenterologické ambulanci s již potvrzenou alergickou kolitidou. Část práce je věnována analýze...
Znalosti pacientů o vědecké a alternativní dietologii, funkčních potravinách v ČR
Weidenthalerová, Edita ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.