|
Reologie a textura opalovacích přípravků
Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Morávková, Tereza
Všechny sledované vzorky byly stabilní. Mezi výsledky reologické a senzorické analýzy byly zjištěny statisticky průkazné funkční závislosti (r = 0,89 - 0,99). Psychoreologii lze tedy použít i v případě opalovacích mlék. Bylo znovu prokázáno, že rotační reometrie umožňuje získat údaje, z nichž plyne spolehlivá předpověď výsledků senzorické analýzy. Časově náročnou subjektivní senzorickou analýzu lze tedy částečně nahradit rychlou a objektivní rotační reometrií.
|
| |
|
Metodika psychorheologického zkoumání kosmetických přípravků
Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Váchová, A. ; Pokorný, J.
Textura patří mezi nejdůležitější užitné vlastnosti dispersních kosmetických přípravků. Jako nejvhodnější metoda stanovení textury byla zvolena psychoreologie, která zkoumá funkční vztahy mezi reologickými charakteristikami, stanovenými instrumentální analýzou a texturními parametry, stanovenými senzoricky. Byly zkoumány oční krémy, opalovací mléka, tělová mléka, rtěnky, zubní pasty. U všech těchto kosmetických přípravků se psychoreologie osvědčila. Na základě reologických měření lze proto předpovědět senzorickou texturu a přijatelnost přípravku.
|
|
Texturní a reologické vlastnosti kečupů
Šedivá, A. ; Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Pokorný, J.
Reologická měření u testovaných vzorků kečupů ukázalo, že reologické tokové křivky jsou v souladu s reologickou stavovou rovnicí Herschel-Bulkleyho. Různé reologické ukazatele vzájemně korelovaly. SEnsorickou analýzou byly prokázány významné rozdíly v sensorických vlastnostech testovaných vzorků. Mezi výsledky získanými testováním vzorků při dvou teplotách byly rovněž zjištěny rozdíly. Byla nalezena průkazná závislost mezi přijatelností textury a přijatelností chuti. Ta byla zjištěna také u řad tukových emulzí a ukazuje na význam textury pro přijatelnost chuti. Výsledky sensorického hodnocení korelovaly s výsledkem reologického měření.
|
|
Psychoreologie kečupů
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Šedivá, A. ; Vykutilová, T.
Byla analyzována řada 12 kečupů, odebraných na domácím trhu, při 23 C a 45 C. Byly stanoveny základní reologické charakteristiky (statická mez toku, zdánlivá viskosita, tixotropie a viskoelasticita) pomocí rotačního reometru RheoStress 300 v uspořádání rýhovaných souosých válců a vane rotoru a texturní vlastnosti pomocí senzorické analýzy. Korelací reologických a senzorických dat byly získány těsné funkční závislosti s vysokými hodnotami korelačních koeficientů.
|
| |
| |
|
Psychoreologie roztíratelných emulgovaných tuků
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Seifert, P. ; Svoboda, Z. ; Novák, B.
Byly studovány reologické a senzorické vlastnosti roztíratelných emulgovaných tuků. Pomocí rotační reometrie byly z reologických parametrů stanoveny statická mez toku, zdánlivá viskozita a tixotropie. Senzorické parametry byly stanoveny v souladu s mezinárodními normami ISO. Bylo stanoveno rozmezí hodnot reologických parametrů, charakterizující optimální texturu roztíratelných emulgovaných tuků. S rostoucím obsahem vody v emulzi se zlepšuje jejich roztíratelnost. Statisticky průkazná závislost byla zjištěna rovněž mezi přijatelností textury a jejich chuti.
|
| |