Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Reologie a textura opalovacích přípravků
Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Morávková, Tereza
Všechny sledované vzorky byly stabilní. Mezi výsledky reologické a senzorické analýzy byly zjištěny statisticky průkazné funkční závislosti (r = 0,89 - 0,99). Psychoreologii lze tedy použít i v případě opalovacích mlék. Bylo znovu prokázáno, že rotační reometrie umožňuje získat údaje, z nichž plyne spolehlivá předpověď výsledků senzorické analýzy. Časově náročnou subjektivní senzorickou analýzu lze tedy částečně nahradit rychlou a objektivní rotační reometrií.
Reologie a textura kosmetických emulzí
Štern, Petr ; Morávková, Tereza ; Panovská, Z. ; Pokorný, J.
U souboru 35 kosmetických krémů a mlék byly zjištěny statisticky průkazné vztahy mezi reologickými a sensorickými parametry. To znovu potvrzuje účinnost aplikace psychoreologie v hodnocení senzorické textury a praktických vlastností kosmetických přípravků.
Metodika psychorheologického zkoumání kosmetických přípravků
Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Váchová, A. ; Pokorný, J.
Textura patří mezi nejdůležitější užitné vlastnosti dispersních kosmetických přípravků. Jako nejvhodnější metoda stanovení textury byla zvolena psychoreologie, která zkoumá funkční vztahy mezi reologickými charakteristikami, stanovenými instrumentální analýzou a texturními parametry, stanovenými senzoricky. Byly zkoumány oční krémy, opalovací mléka, tělová mléka, rtěnky, zubní pasty. U všech těchto kosmetických přípravků se psychoreologie osvědčila. Na základě reologických měření lze proto předpovědět senzorickou texturu a přijatelnost přípravku.
Texturní a reologické vlastnosti kečupů
Šedivá, A. ; Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Pokorný, J.
Reologická měření u testovaných vzorků kečupů ukázalo, že reologické tokové křivky jsou v souladu s reologickou stavovou rovnicí Herschel-Bulkleyho. Různé reologické ukazatele vzájemně korelovaly. SEnsorickou analýzou byly prokázány významné rozdíly v sensorických vlastnostech testovaných vzorků. Mezi výsledky získanými testováním vzorků při dvou teplotách byly rovněž zjištěny rozdíly. Byla nalezena průkazná závislost mezi přijatelností textury a přijatelností chuti. Ta byla zjištěna také u řad tukových emulzí a ukazuje na význam textury pro přijatelnost chuti. Výsledky sensorického hodnocení korelovaly s výsledkem reologického měření.
Psychoreologie kečupů
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Šedivá, A. ; Vykutilová, T.
Byla analyzována řada 12 kečupů, odebraných na domácím trhu, při 23 C a 45 C. Byly stanoveny základní reologické charakteristiky (statická mez toku, zdánlivá viskosita, tixotropie a viskoelasticita) pomocí rotačního reometru RheoStress 300 v uspořádání rýhovaných souosých válců a vane rotoru a texturní vlastnosti pomocí senzorické analýzy. Korelací reologických a senzorických dat byly získány těsné funkční závislosti s vysokými hodnotami korelačních koeficientů.
Reologické a senzorické vlastnosti kometických krémů
Morávková, T. ; Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Šedivá, A. ; Panovská, Z.
Analýzou tokových křivek při nízkých smykových rychlostech bylo zjištěno, že tokové vlastnosti sledovaných kosmetických krémů odpovídají reologickému modelu Herschel-Bulkley. Ukazuje se, že složení emulze,k včetně malých rozdílů v obsahu složek, ovlivňuje reologické vlastnosti krémů.
Textura a reologické vlastnosti rtěnek
Štern, Petr ; Šedivá, A. ; Morávková, T. ; Panovská, Z. ; Pokorný, J.
U reologických ukazatelů byl potvrzen vliv teploty, nikoliv však u sensorických ukazatelů. Některé reologické ukazatele byly mezi sebou v těsném vztahu. Podle očekávání byl zjištěn těsný vztah mezi roztíratelností na rtech, přijatelností textury a celkovým dojmem.
Psychoreologie roztíratelných emulgovaných tuků
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Seifert, P. ; Svoboda, Z. ; Novák, B.
Byly studovány reologické a senzorické vlastnosti roztíratelných emulgovaných tuků. Pomocí rotační reometrie byly z reologických parametrů stanoveny statická mez toku, zdánlivá viskozita a tixotropie. Senzorické parametry byly stanoveny v souladu s mezinárodními normami ISO. Bylo stanoveno rozmezí hodnot reologických parametrů, charakterizující optimální texturu roztíratelných emulgovaných tuků. S rostoucím obsahem vody v emulzi se zlepšuje jejich roztíratelnost. Statisticky průkazná závislost byla zjištěna rovněž mezi přijatelností textury a jejich chuti.
Psychoreologie pomazánkových emulgovaných tuků
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Jedelská, M. ; Panovská, Z. ; Seifert, P. ; Svoboda, Z. ; Novák, B.
Byly studovány reologické a senzorické vlastnosti pomazánkových tuků ALFA Optima a ALFA Vital (Setuza a.s.).

Viz též: podobná jména autorů
1 Panovská, Zuzana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.