National Repository of Grey Literature 56 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Rugby Club Bystrc - Brno
Poláková, Marie ; Žalmanová, Petra (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
The bachelor's thesis theme is a building of the Rugby Club in Brno-Bystrc in the details of the design study and documentation for the building permit, based on an architectural study developed within the subject AG032 – Public buildings. The aim of the project was to design a multi-purpose sports center in accordance with the investor's requirements, which will be used for local rugby players, and also be open to the public. The existing RCB building is located near Jakuba Obrovského Street near the residential settlement on the west side and the bank of the Svratka River on the east side. It is a very fragmented one-storey building, which the members of the club built themselves. The rugby players' movement in Brno itself boasts perhaps the longest history in the Czech Republic, and since its foundation in 1926, it has featured a number of famous names, such as the writer Ondřej Sekora. The current members are very much based on everything they have managed on their own and are proud of their club. Therefore, I decided to keep the mass of the existing building and use its characteristically fragmented form as a springboard for my design and also as a reference to the famous history of the club. Above this original mass, I build a mass that is completely different in shape and material, in order to achieve a contrast that will be limited to the original and thus complete the overall appearance of the building.
Kindergarten FUTURUM
Pašková, Štěpánka ; Žalmanová, Petra (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor) ; Utíkalová, Ivana (advisor)
The aim of this baleror thesis is a design a new building of the Kindergarten FUTURUM in Brno – district. Catadral area of Stránice. The Kindergarten is on the common plot of the Cyril and Methodius grammar school and secondary vocational school. The area of interes tis located in the southern part of the plot. The building is connected on the north side to the courtyard of the grammar school, which is accessible on Lerchova Street. On the west side is accessible on Havlíčkova Street. The building contains the operation of two full-fledged classrooms with a maximum number of 24 children with their own preparation kitchen, laundry, technical and administrative facilities. The surroundings of kindergarten are designed as a garden with a playground and vegetables garden.The single-storey partially basement kindergarten building has a flat vegetation roof. A simple floor plan of two rectangular shapes copies the shape of the plot. By setting it on a sloping terrain, the basement part and the high-rice department od the private part od the kindregarten and its garden will be easily accessible. The building is divided into two rectangular masses with different heights of the attic and type of facade. The larger mas sis dispositionally solved by a central hygienic and service block which connects two axially symmetrical dipositions of two classes. The smaller mass attached from the west side contains the administrative background. Both substances have their own input. The central block is connected to the basement where is all the technical facilities. The lower mass consist of a ventilated facade with wooden slatted cladding. The higher mas sis made of the ETICS systém with a white exterior facade plaster. The materials connect the entrance portals in the opposite materials solution.
Favorit Brno / cycling stadium - bicross track / architectural study - design / stage 2021/22
Nováková, Lucie ; Žalmanová, Petra (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor)
The assignment of the diploma thesis is an architectural study of a cycling stadium - velodrome in the Pisárky district in Brno for TJ Favorit Brno. The existing velodrome is located southwest on the edge of the Brno Exhibition Center on Křížovského Street. The Velodrome no longer meets the current requirements of track cycling, but it is historically valuable and has its genius loci. The new 250 m long wooden bike track (together with other parameters of the International Cycling Union) and its associated sports grounds are "inserted" into the existing velodrome, which is modified and reconstructed according to requirements. The grandstands have been preserved. The built-in building with a new track is then completely roofed, creating an enclosed space. As part of the stadium reconstruction, a new facility was also created for TJ Favorit Brno from a modular container system; These are changing rooms for athletes, administrative areas, and facilities for visiting clubs and athletes and IP areas. The container construction system for sports facilities is very practical, economical, fast, environmentally friendly, variable, and flexible to the current requirements of a constantly evolving sport. The Anteroom and ground floor in the southern part of the existing velodrome is equipped with services for the public: a cafe, souvenir shop, cash register, information center, service, and a bicycle and sports equipment store. The new track with grandstands is covered with ETFE foil anchored to new lattice trusses, which are connected to the existing roof.
Visions for Krnov
Španiller, Jiří ; Boleslavská, Yvona (referee) ; Žalmanová, Petra (advisor)
The aim of this work is an urban and architectural solution of a forgotten plot-brownfield in the center of Krnov. There is a library, a town hall and a public open courtyard with a water surface.
Living on the outskirts of the city
Brabcová, Eliška ; Žalmanová, Petra (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
This bachelor's thesis follows on from the courses “Studio creation AG 032” and “Complex project AG 036”. The main theme of the bachelor's thesis is the design of a residential building on the outskirts of the city Brno. The corner plot is situated on the very edge of the Líšeň district, near to the Mariánské údolí valley. The building is located in the northern part of the plot, in the southern part there is a garden. The main entrance to the plot is from Ondráčkova Street. The entrance to the underground garages is from the side road. A significant element of the building's concept is an exterior staircase. The staircase is used not only as a vertical communication, but also as a design element of the facade. The staircase is situated on the northern facade of the building. Considering cardinal directions, north facing orientation of the staircase is ideal. The floor plan of the building is regular, rectangular in shape. The building is not divided in any way, only in certain places the material is appropriately removed in order to create loggias. Each apartment has its own loggia, except for the “1+KK” (one bedroom apartment with kitchenette) on the 2nd floor. Each apartment on the ground floor has a secured terrace, which is accessible from the living room. It is a four-storey residential building. The upper floors are used for living, there is a total of 6 housing units of various sizes, including one duplex. The basement is used to access the house – collective garage, cellar, utility room and cleaning room.
Architectural study of the sacral object Brno - Líšeň / second stage
Simonova, Hanna ; Žalmanová, Petra (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor)
The main theme of the diploma is the design of a new Roman Catholic church and parish within the framework of the construction of a panel residential complex in Nový Líšeň in Brno. Due to the fact that Salesian children and youth workers came to the area in 1990, it became necessary to build a church and a Salesian youth center. This proposal is based on an analysis of the urban context. The church is surrounded by prefabricated houses next to a school, a health clinic, a shopping center, and a Salesian youth center in a gently sloping area facing south with the dominant Palava hills.
Architectural study of the sacral object Brno - Líšeň / second stage
Prokopová, Kateřina ; Žalmanová, Petra (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor)
The topic of the diploma thesis is the elaboration of the design of a new sacral building in Brno-Líšeň. The church building is complemented by a spiritual center with facilities. The church is to serve not only the contemporary Salesian community, but also to be open to a wider circle of believers. It is a slightly sloping plot in the middle of a panel building between the polyclinic building and the building of the Salesian Youth Center (= Salesko). Salesko is a non-profit organization whose mission is to accompany children and young people on their journey to adulthood and contribute to their physical, mental and spiritual development. The center builds on the preventive pedagogical system of Don Bosco, the founder of the Salesians. The idea is based on the main essence of the Salesians - home, family background, community. The design processes several interconnected operations into one complete unit with a common entrance atrium. The floor plan of the objects imitates the letter U, which means openness to the surrounding world, while also providing a certain background - safety. The buildings are single-storey, only the liturgical space itself, formed by a circular floor plan, forms a dominant dominant with a bell tower. Part of the design is the solution of parking spaces and free outdoor areas. From the urban point of view, emphasis is placed on walking accessibility, at the same time barrier-free access and use of the building is ensured.
Nanotechnology educational and research center (NanoArch)
Hamdanieh, Livine ; Boleslavská, Yvona (referee) ; Žalmanová, Petra (advisor)
„Science, the Never-Ending Quest.“ The diploma thesis deals with a proposal of science center aimed at promoting science and education in the field of nanotechnology. The aim of the project is to design a science center that will complement the existing building complex of CEITEC Nano BUT but also through its architectural expression represent the value of such institution and enable it to stand out among the existing buildings, allowing it to become the new center „brain“ of the complex. Nanotechnology represents a significant sphere of the scientific world that holds big potential for the future in various industries including architecture and building construction. The aim of the diploma thesis is thus not only to design new science center but also to raise awarness of nanotechnolgy. The design proposal is based on simple geometric shape - circle which is segmented into three parts. Logical shape of circle complements the already existing complex and becomes the new center point "brain" of the whole complex. The symbol of infinity that circle and Mobius strip represent is associated with the never ending scientific research as the science itself is at the end nothing but a "never ending quest".
Activation of retail centre
Šellongová, Slavka ; Matoušková, Petra (referee) ; Žalmanová, Petra (advisor)
(hyper- prefixoid? gr.? large, redundant, exaggerated) Shop fast. Shop efficiently. Close to. At the best price. Economically advantageous. Timesaving. Check-in and save time. Glory to the hypermarket. Finally, the effort to save time with shopping under one roof and the valuable idea of spending time with family or close friends somehow doesn't work. Trade and the market mean the movement of people, and it is not entirely possible for it to be marginalized. Because people are drawn where there are people, where there is business. Pulling from the city, the streets to closed worlds. To the boxes that are not interested in being part of the city. Except they still are. Even though they build a wall of parking spaces around them and operate on their island, they are still part of the city, although they do not want to see it. They are so looked at themselves that they also let people look only at themselves. Maybe they're just setting up a human mirror. What will be and what could be different in the future when looking for answers, what about empty spaces. How to answer it today. I come up with a specific example of a hyper-surplus-market in Bardejov, which remained after the departure of the Hypernova chain from the commercial market. The city lacks a hall that could be replaced by a sports hall deck. A hall where seniors would occasionally go to see their grandchildren's performances or where the petty bourgeoisie could enjoy and provoke the local amateur theatre. However, where teenagers would come to spend their free time even during a normal day, mothers would have a replacement for the park on cold days and people could find space to start their own business.
Sanatorium with speleotherapy for children in Ostrov u Macochy
Promna, Denisa ; Odvárka, Antonín (referee) ; Žalmanová, Petra (advisor)
The main idea was to choose a child as a measure of design. Immerse yourself in his world and his perception of space - keep in mind his needs. What did the place where he would be able to recover from respiratory problems look like? Was she in the hospital? What kind of room was that? What was that for? place? Did nature play any meaning in that? Would you like to go back there? How does she remember him? The aim was to create a place that resembles the hospital environment as little as possible, is in direct contact with nature and attracts to get to know it more. The stay in the hospital should be more reminiscent of spending holidays at school in nature. How to avoid austere hospital premises? Is there such a guide at all? Should I draw inspiration elsewhere? Where do we go to gain strength from everyday worries? In nature, of course. And how does this need translate into architecture? And we have at all such architecture? The answer to the questions I asked was the cottage. House created for a stay in nature. But how to lift it to something richer and more interesting? There was something else that fascinated me as a child spending time in Luhačovice - the spa environment. How these two forms to connect?

National Repository of Grey Literature : 56 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
2 Žalmanová, Pavlína
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.