Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 58 záznamů.  začátekpředchozí29 - 38dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání dietních a režimových zvyklostí u diabetiků a nediabetiků
Kotková, Karolína ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se věnuje problematice stravovacích a režimových zvyklostí diabetiků 2. typu a nediabetiků. Diabetes mellitus představuje závažné chronické onemocnění se stoupající prevalencí. Práce se zaměřuje na diabetiky 2. typu. Dietní a režimová opatření představují nezbytnou součást léčby. Teoretická část práce se věnuje DM2, dietní léčbě a režimovým opatřením při DM2 a racionální výživě týkající se skupiny nediabetiků. Cílem výzkumu práce je srovnání frekvence konzumace jednotlivých skupin potravin a rozložení jídel během dne u diabetiků 2. typu a nediabetiků. U diabetiků je zkoumán vztah mezi délkou trvání diabetu a jejich stravovacími zvyklostmi. Získaná data pochází ze studie FANTOM, která se uskutečnila na III. interní klinice 1. LF UK a VFN. K získání dat byla použita kvantitativní metoda výzkumu ve formě dotazníkového šetření. Výsledky výzkumu u diabetiků ukázaly nižší konzumaci nezdravých potravin, ale také nižší konzumaci zeleniny oproti nediabetikům. Výsledky hodnotící vztah stravovacích zvyklostí k délce trvání diabetu poukázaly na důležitost edukace v počátku nemoci. Práce potvrdila význam edukace dietních a režimových opatření u pacientů s DM2. Z práce vyplývá doporučení zaměřit se na identifikované problematické typy potravin v praxi nutričního terapeuta a dává podnět k dalšímu...
Znalosti a zkušenosti pacientů s nutričním poradenstvím v souvislosti s výskytem některých komorbidit obezity.
Kollerová, Martina ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Slabá, Šárka (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na nutriční poradenství a potvrdit nebo vyvrátit potřebu regulace vykonávání povolání výživového poradce. V teoretické části je vysvětlen vztah obezity a souběžných onemocnění, výsledky studií realizovaných na velkých populacích je potvrzena vysoká prevalence komorbidit obezity a analýzou relevantních právních norem jsou sumarizovány podmínky vykonávání povolání v oblasti nutričního poradenství. V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření s ambulantními pacienty obezitologického centra III. interní kliniky 1. LF UK a VFN, rekondičního centra VŠTJ Medicina Praha a klienty soukromých výživových poraden. Dotazníkové šetření potvrdilo, že znalost obecných výživových doporučení je uspokojivá, ale respondenti se doporučeními neřídí. Šetření prokázalo, že důvěra ve výživové poradce je velká. Více než ¾ respondentů v obou skupinách označili za nejvíce charakteristickou službu výživových poradců pomoc při redukci hmotnosti. Přes ⅓ respondentů uvedli pomoc pacientům s civilizačními nemocemi za jednu z typických služeb výživových poradců. Dotazníkové šetření potvrdilo výskyt komorbidit obezity v obou sledovaných skupinách. Prevalence komorbidit roste úměrně s BMI a věkem pacientů. S cílem zjistit, jak nutriční poradny s klienty pracují byla...
Deficience vitamínů u obézních pacientů před intervencí
Wood, Denisa ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Piecha, Roman (oponent)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice deficitu vitaminů u obézních pacientů před bariatrickým zákrokem. Účelem této práce bylo odhalení a zhodnocení deficientů vybraných vitaminů u obézních pacientů před bariatrickým zákrokem. Sledovány byly vitaminy A, E, D, B12 a folát. V teoretické části této práce je všeobecně popsána definice, funkce, potřeba a dělení vitaminů. Věnuje pozornost biochemickému metabolismu a fyziologickým funkcím sledovaných vitaminů. Jsou v ní uvedeny etiologické determinanty obezity. Popisuje fyziologickou regulaci tělesné hmotnosti a poukazuje na současné intervenční postupy v léčbě obezity. V praktické části je popsána metodika sledování hladin vybraných vitaminů. Následuje vyhodnocení výsledků. Na základě zjištění konkrétních deficitů byla vyhodnocena rizika těchto nedostatků a sestaveno intervenční dietní doporučení pro pacienty, kteří se připravují na bariatrický výkon. V závěru jsou uvedena porovnání jiných studií, zabývajících se obdobnou problematikou.
Inzulinorezistence a cholesterolový metabolismus u obézních pacientů s diabetes mellitus 1. typu - vliv řízené redukce hmotnosti
Jiráčková, Jana ; Šmahelová, Alena (vedoucí práce) ; Souček, Miroslav (oponent) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Souhrn Úvod: Diabetes mellitus 1. typu, onemocnění charakterizované absolutní inzulinovou deficiencí, je spjat se zvýšenou absorpcí cholesterolu. Obezita je provázena sníženou inzulinovou senzitivitou, pro níž je naopak charakteristické zvýšení endogenní cholesterolové syntézy a pokles absorpce cholesterolu. Obézní diabetici 1. typu představují z metabolického hlediska zajímavou podskupinu charakterizovanou kombinací relativní a absolutní inzulinové nedostatečnosti. Cíle: Cílem práce bylo charakterizovat vztah inzulinové rezistence a vybraných markerů cholesterolového metabolismu u obézních diabetiků 1. typu a zhodnotit jejich dynamiku v průběhu definovaného redukčního a reedukačního programu. Metodika: Metabolické a antropometrické parametry obézních pacientů s diabetes mellitus 1. typu byly vstupně porovnány s kontrolní skupinou štíhlých dibetiků 1. typu. Dynamika sledovaných parametrů podskupiny obézních byla zachycena v průběhu redukčního program - ve Fázi I (před intervencí), Fázi II (po týdenním hladovění za hospitalizace a po 3 týdnech s dietou o 150 g sacharidů/den) a ve III. Fázi (po následujících 11 měsících s dietou o 225g sacharidů/den). Ve Fázi I-III byly stanoveny vybrané metabolické a antropometrické parametry obézních pacientů. V plazmě bylo stanoveno základní lipidové spektrum, markery...
Spotřeba potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra
Tůmová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá spotřebou potravinových doplňků u různých skupin klientů fitness centra. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na základy výživy, přičemž je popsán energetický příjem a výdej, makronutrienty (sacharidy, bílkoviny a tuky), mikronutrienty (vitaminy a minerály) a pitný režim. Následuje kapitola popisující základní suplementy nejčastěji užívané ve fitness. Praktická část byla zpracována pomocí dotazníkového šetření na sociálních sítích a ve fitness centru Kentoya, Praha 10. Cílem bylo prozkoumání nejčastěji užívaných doplňků stravy, zhodnocení znalostí hlavních účinků daných doplňků a zkušeností návštěvníků s dietami. Výsledky jsou zaznamenány do tabulek a grafů s následným porovnáním odpovědí na internetu a ve fitness centru Kentoya. Z výsledků vyplývá, že téměř 79 % návštěvníků fitness centra užívá potravinové doplňky, přičemž nejčastěji užívaným suplementem je proteinový nápoj. Přibližně 67 % návštěvníků drželo v životě nějakou dietu a bohužel nejčastěji využívaným zdrojem informací ohledně stravy je internet. Klíčová slova: fitness, potravinové doplňky, suplementy, výživa, pitný režim
Využívání školních automatů, bufetů a obchodů s potravinami v blízkosti školy žáky ZŠ
Fischerová, Zuzana ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Piecha, Roman (oponent)
Bakalářská práce si kladla za cíl zmapovat využívání nákupních možností ve škole a v jejím okolí, podmínek, které využívání ovlivňují, a nákupních preferencí žáků základní školy. Na základě získaných dat jsou zformulovány možnosti intervence, které má škola, aby přispěla ke zlepšení stravovacích návyků svých žáků. Autorka cítí potřebu se problematikou stravovacích návyků u nezletilých zabývat a zjišťovat možnosti pozitivního ovlivnění. Teoretická část práce shrnuje výživová doporučení pro období školního věku, pojednává o psychologických specifikách jednotlivých vývojových období. Práce také poskytuje informace o mezinárodních snahách ovlivnění životního stylu mladé generace, o konkrétní realizaci v České republice a dalších zemích, věnuje se doporučení Světové zdravotnické organizace, informuje o některých podpůrných programech v České republice a snahách o regulaci výrobků prodávaných ve školách. V neposlední řadě je část práce věnována dětské obezitě - její prevalenci, příčinám, důsledkům a možnostem prevence, a také mentální anorexii jako nemoci typicky se vyskytující v období dospívání. Praktická část, při níž byla využita výzkumná metoda dotazníkového šetření, měla za cíl zjistit nákupní preference žáků základní školy ve školních bufetech, automatech a obchodech v blízkosti školy, případně...
Historie léčby diabetu v českých zemích
Krejčová, Jindřiška ; Dohnal, František (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent) ; Král, Karel (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra sociální a klinické farmacie Student: Mgr. Jindřiška Krejčová Vedoucí dizertační práce: Doc. PhDr. František Dohnal, CSc. Název dizertační práce: Historie léčby diabetu v českých zemích Cílem a předmětem předložené dizertační práce je snaha o zachycení historického vývoje léčby onemocnění diabetes mellitus v českých zemích od nejstarších dob po současnost. Diabetes mellitus je skupina onemocnění, jejichž společným znakem je hyperglykemie (vysoká hladina glukózy v krvi). Vyznačuje se poruchou sekrece nebo účinku inzulinu a je také spojen s poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Diabetem dnes trpí přes 250 milionů lidí a každoročně způsobuje asi 5 % úmrtí na celém světě, proto můžeme mluvit dokonce i o celosvětové epidemii. V roce 2012 touto nemocí trpělo v České republice více než 841 tisíc osob, což je asi 8% české populace. Tento fakt představuje nárůst počtu registrovaných diabetiků o asi 16 tisíc osob v porovnání s rokem 2011. Diabetes tak představuje nejen zdravotní, ale také výraznou ekonomickou zátěž. Historické údaje o způsobech léčby diabetu v českých zemích byly převážně získány z Časopisu lékařů českých (vychází od roku 1862) a z Praktického lékaře (vychází od roku 1921). První větší práce navazující na...
Znalosti pacientů o vědecké a alternativní dietologii, funkčních potravinách v ČR
Weidenthalerová, Edita ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...
Méně známé doplňky stravy
Štroblová, Petra ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Tato práce zkoumá tři doplňky stravy - chrom, kolostrum a taurin. Jejím cílem je prokázat účinky a význam těchto tří suplementů nejen pro sportovní výživu, ale také pro léčebné účely. Trojmocný chrom je esenciální prvek, jehož aktivní forma se významným způsobem podílí na metabolismu sacharidů tím, že napomáhá inzulinu zprostředkovávat přenos cukru do cílových buněk. Doporučený denní příjem je stanoven na 25 až 45 µg. Studie potvrdily, že chrom výrazně zvyšuje aktivitu inzulinu a dokáže zlepšit glukózovou toleranci, a to ho činí nezbytným prvkem pro lidi, kteří trpí diabetem mellitem II. typu. Prostudováním dostupných studií bylo zjištěno, že chrom nemá významný vliv na budování svalové hmoty. Jen polovina studií prokázala efekt požívání chromu na snížení tělesné hmotnosti. Kolostrum je předlaktační výměšek tvořený po několik hodin po porodu, bohatý na růstové faktory, aminokyseliny a bioaktivní proteiny. Kolostrum je ceněno hlavně díky obsahu mnoha složek podporujících imunitní systém. Jeho doporučená denní dávka se pohybuje od 20 do 60 g. Ačkoliv je kolostrum bohaté na růstový faktor IGF-I, jeho vliv na nárůst svalové hmoty nebyl prokázán. Jako pozitivní výsledek se ukázalo, že po podání kolostra se urychlila regenerace po sportovním výkonu. Několika dalšími studiemi bylo potvrzeno, že se po...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 58 záznamů.   začátekpředchozí29 - 38dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.