Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 58 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv životního stylu na složky metabolického syndromu
Křesáková, Nikola ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Šatný, Martin (oponent)
Metabolický syndrom je soubor rizikových faktorů, mezi které se řadí abdominální obezita, arteriální hypertenze, dyslipidémie a poruchy glukózového metabolismu (prediabetes či diabetes mellitus 2. typu). Tento syndrom postihuje zhruba jednu čtvrtinu celkové populace a nese sebou rizika vzniku především kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho ale zasahuje i do jiných oblastí zdraví, proto se jedná o velmi důležité téma. Tato práce je rozdělena na dvě části. V první části, která je teoretická, jsou popsány informace ohledně metabolického syndromu, tedy jeho přesná diagnostická kritéria, příčiny vzniku, jeho hlavní rizika, prevence a farmakologická a nefarmakologická léčba, která může být invazivní (bariatrická chirurgie), ale především spočívá v úpravě životního stylu. Druhá část práce (praktická) spočívá ve výzkumu formou dotazníkového šetření. Otázky byly určeny pro pacienty přicházející prvně do obezitologické ambulance a týkaly se především nynějších zdravotních potíží a dosavadního životního stylu pacientů. Ukázalo se, že více než polovina pacientů splňovala kritéria pro metabolický syndrom a na obezitu byla nejvíce vázána hypertenze, kterou měly 2/3 pacientů. Co se životního stylu týče, nepříznivě dopadly odpovědi ohledně pohybu, který pravidelně vykonávalo pouze pár pacientů a ohledně...
Superfoods and their nutritional evaluation
Bajaníková, Viera ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Superpotraviny se staly velkým trendem v oblasti zdravého životního stylu a výživy, ale jejich nutriční hodnota je často přeceňována. Informace kolující o tomto typu potravin jsou často nepřesná a zavádějící, což však neznamená, že lidé nemohou z přidání superpotravin do jídelníčku profitovat - mohou poskytnout nejen nutriční, ale i senzorickou hodnotu. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, co si daný vzorek respondentů myslí o superpotravinách: jestli jsou součástí jejich jídelníčku, proč, jestli vnímají nějaká rizika, kolik toho o tomto typu potravin vědí a jak hodnotí adekvátnost jejich ceny. Výsledkem bylo, že účastníci znají pojem "superpotraviny" a superpotraviny konzumují převážně, aby obohatili jídelníček o další nutrienty a protože vyhovují jejich chuťovým preferencím. Většina účastníků nepovažuje superpotraviny za rizikové. Účastníci všeobecně nejsou dostatečně edukováni o konkrétních superpotravinách a považují jejich cenu za neadekvátní, avšak hodnou investice (kvůli vnímaným zdravotním benefitům). Porovnávala jsem s ostatními respondenty také vegetariány/vegany a zdravotnické pracovníky/studenty zdravotnických oborů. Vegetariáni/vegani i zdravotničtí pracovníci/studenti zdravotnických oborů jsou více edukováni ohledně konkrétních superpotravin. Přesto znají zdravotničtí...
Moderní mýty ve výživě a alternativním stravování
Drábková, Tereza ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá nejčastějšími mediálně propagovanými "mýty ve výživě" a za cíl si klade zjistit, jaký na ně má názor laická veřejnost, zda se podle nich stravuje a na jakých argumentech staví své přesvědčení. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází ze zahraničních článků a studií. Je rozdělena dle základních makroživin a alternativních výživových směrů, ke kterým se pak jednotlivě vztahují konkrétní mýty. Každý mýtus je zde představen, jsou objasněny jeho historické prameny a argumenty, které ho podporují. Následně je mýtus vysvětlen a vyvrácen pomocí doložených studií a odborných článků. Praktická část se zaměřuje na laickou veřejnost. Proběhla formou kvantitativního dotazníkového šetření a jejím cílem bylo zjistit, zda mají vybrané mýty mezi respondenty své zástupce, na jakých informačních zdrojích stojí jejich povědomí o konkrétním tvrzení, zda se podle svých názorů i stravují a jaké argumenty používají pro jejich podporu. Vyhodnocené otázky jsou znázorněny v tabulkách a grafech a vyšlo v nich najevo, že dotazovaní čerpají své informace o výživě ze 73 % z internetu a sociálních sítí a dle svých přesvědčení se i stravují. Při bližším dotazování na argumenty, které by podpořili jejich postoj k vybraným mýtům ovšem nepodali dostatečně přesvědčivé...
Nutriční péče o pacienty s onemocněním TBC
Vlášková, Lenka ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na nutriční péči o pacienty s onemocněním TBC. V teoretické části je popsána historie tohoto onemocnění, jeho etiologie, patogeneze, léčba a epidemiologie. Dále aktuální situace v péči o pacienty s tuberkulózou v České republice, výskyt tuberkulózy u nás a ve světě a specifika nutriční péče o pacienty s tuberkulózou. V praktické části je v pěti kazuistikách uvedena konkrétní nutriční péče a interpretace záznamů ze zdravotní dokumentace pacientů. Každému pacientovi byl navržen ukázkový optimální jídelníček podle vypočítané nutriční potřeby. Klíčová slova: tuberkulóza, nutriční péče, onemocnění, výživa, jídelníček
Sexuální dysfunkce u obézních žen po bariatrické léčbě obezity.
Pichlerová, Dita ; Weiss, Petr (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent) ; Pastor, Zlatko (oponent)
5 Abstrakt a jsem na Sledovala jsem frekvenci unkce (FSD) Metodika: yplnilo do ), ti ). -36) . : y s ou ch, ale zle nevykaz % to bylo pouz %) a po 12 %) lo FI . bariatrick chirurgie . T zovalo FSD. sn indikovalo lova: obezita chirurgie body mass index dysfunkce - Female Sexual Function Index
Strava cvičících osob s nadváhou a obezitou - generační rozdíly
Egemová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Kašlíková, Jiřina (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou obezity a nadváhy. Teoretická část zahrnuje klasifikaci obezity a nadváhy, rozčlenění faktorů vzniku, komplikací obezity, poruchy příjmu potravy a léčbu obezity včetně pohybové aktivity. Součástí teoretické části jsou i jídelní zvyklosti různých generací, trendy ve stravování především u dětí. V bakalářské práci se dotýkám se i zásad zdravého stravování. Závěrem jsou shrnuty možnosti prevence obezity a nadváhy u dětí a dospělých. V praktické části jsou na základě dotazníkového šetření vyhodnoceny a porovnávány stravovací zvyklosti obézních cvičících a cvičících s nadváhou mezi různými generacemi. Graficky jsou znázorněny a vyhodnoceny spotřeby mas, ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, typy nápojů a dále i jídelní zvyklosti a fyzická aktivita. Hodnocení vychází z kvantitativního zpracování dotazníků u dvou věkových kategorií ve skupinkách cvičících obézních a osob s nadváhou docházejících na skupinová cvičení společnosti STOB a na skupinová cvičení na Praze 4 Braník. Cílem bakalářské práce je porovnání stravovacích zvyklostí a jídelního chování u cvičících osob s nadváhou a obézních jedinců náležejících do různých generací a na základě toho poukázat na nedostatky, ale i pozitiva ve výživě těchto generací. Výsledky šetření byly zpracovány do grafů a tabulek. Na...
Informovanost těhotných žen o vhodné stravě během gravidity a kojení
Brandejsová, Olga ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá informovaností těhotných žen o vhodné stravě během gravidity a kojení. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část shrnuje poznatky o prekoncepční výživě, důležitých živinách v těhotenství, nebezpečných látkách pro vyvíjející se plod, gestačním diabetu mellitu a zahrnuje také obecná doporučení pro těhotné a kojící ženy. Hlavním cílem praktické části bylo ověřit znalosti respondentek o vhodné stravě během těhotenství a kojení. Dále potvrdit či vyvrátit hypotézu č. 1, zda jsou vícerodičky informovanější o vhodné stravě více než prvorodičky a hypotézu č. 2, kolik žen užívalo prekoncepčně kyselinu listovou. Pro sběr dat byl vytvořen elektronický dotazník, který byl šířen pomocí sociálních sítí ve skupinách zaměřených na těhotenství. Dotazník tedy mohla vyplnit každá těhotná žena v České republice kdykoliv dle svých časových možností. Celkem bylo zpracováváno 491 dotazníků. Výsledky byly zaneseny do tabulky v programu Microsoft Excel a následně shrnuty a vyhodnoceny ve formě grafů a tabulek. Z výsledků vyplývá, že rozdíly ve znalostech prvorodiček a vícerodiček o vhodné stravě během gravidity a kojení jsou zcela minimální. I když více jak polovina žen plánující těhotenství užívala prekoncepčně doplněk stravy s kyselinou listovou, v celkovém počtu...
Srovnání dietních a režimových zvyklostí u diabetiků a nediabetiků
Kotková, Karolína ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se věnuje problematice stravovacích a režimových zvyklostí diabetiků 2. typu a nediabetiků. Diabetes mellitus představuje závažné chronické onemocnění se stoupající prevalencí. Práce se zaměřuje na diabetiky 2. typu. Dietní a režimová opatření představují nezbytnou součást léčby. Teoretická část práce se věnuje DM2, dietní léčbě a režimovým opatřením při DM2 a racionální výživě týkající se skupiny nediabetiků. Cílem výzkumu práce je srovnání frekvence konzumace jednotlivých skupin potravin a rozložení jídel během dne u diabetiků 2. typu a nediabetiků. U diabetiků je zkoumán vztah mezi délkou trvání diabetu a jejich stravovacími zvyklostmi. Získaná data pochází ze studie FANTOM, která se uskutečnila na III. interní klinice 1. LF UK a VFN. K získání dat byla použita kvantitativní metoda výzkumu ve formě dotazníkového šetření. Výsledky výzkumu u diabetiků ukázaly nižší konzumaci nezdravých potravin, ale také nižší konzumaci zeleniny oproti nediabetikům. Výsledky hodnotící vztah stravovacích zvyklostí k délce trvání diabetu poukázaly na důležitost edukace v počátku nemoci. Práce potvrdila význam edukace dietních a režimových opatření u pacientů s DM2. Z práce vyplývá doporučení zaměřit se na identifikované problematické typy potravin v praxi nutričního terapeuta a dává podnět k dalšímu...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 58 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.