Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Superfoods and their nutritional evaluation
Bajaníková, Viera ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Superpotraviny se staly velkým trendem v oblasti zdravého životního stylu a výživy, ale jejich nutriční hodnota je často přeceňována. Informace kolující o tomto typu potravin jsou často nepřesná a zavádějící, což však neznamená, že lidé nemohou z přidání superpotravin do jídelníčku profitovat - mohou poskytnout nejen nutriční, ale i senzorickou hodnotu. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, co si daný vzorek respondentů myslí o superpotravinách: jestli jsou součástí jejich jídelníčku, proč, jestli vnímají nějaká rizika, kolik toho o tomto typu potravin vědí a jak hodnotí adekvátnost jejich ceny. Výsledkem bylo, že účastníci znají pojem "superpotraviny" a superpotraviny konzumují převážně, aby obohatili jídelníček o další nutrienty a protože vyhovují jejich chuťovým preferencím. Většina účastníků nepovažuje superpotraviny za rizikové. Účastníci všeobecně nejsou dostatečně edukováni o konkrétních superpotravinách a považují jejich cenu za neadekvátní, avšak hodnou investice (kvůli vnímaným zdravotním benefitům). Porovnávala jsem s ostatními respondenty také vegetariány/vegany a zdravotnické pracovníky/studenty zdravotnických oborů. Vegetariáni/vegani i zdravotničtí pracovníci/studenti zdravotnických oborů jsou více edukováni ohledně konkrétních superpotravin. Přesto znají zdravotničtí...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.