Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 224 záznamů.  začátekpředchozí194 - 203dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Základní chemické parametry plodů několika odrůd bílého rybízu
Horáková, Klára ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd bílého rybízu (Ribes vulgare). V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení a botanická charakteristika bílého rybízu včetně zástupců rodu Ribes, rozšíření a místech výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, řezu rybízu, výsadbě, rozmnožování a šlechtění jednotlivých odrůd. Zmíněny jsou i choroby a škůdci rybízu. Pečlivěji jsou popsány odrůdy bílého rybízu, které byly použity v experimentální části. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických analýz, jako je výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících cukrů a sušina ve šťávě z plodů osmi šlechtěných odrůd bílého rybízu. Odrůdy byly porovnány mezi sebou, vždy byla vyhodnocena nejvyšší a nejmenší hodnota dané analýzy.
Základní chemické parametry plodů několika odrůd angreštu
Nguyen, Quynh Anh ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením základních chemických parametrů v plodech drobného bobulovitého ovoce, angreštu srstky (Grossularia uva-crispa). V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení angreštu srstky a jeho botanická charakteristika. Je popsána také historie pěstování a šlechtění, vhodné podmínky, včetně nejčastějších chorob a pomologie jednotlivých odrůd. Další kapitola je věnována chemickému složení plodů angreštu srstky. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických parametrů (výtěžnost šťávy, obsah rozpustné sušiny, obsah celkové sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo a obsah redukujících cukrů) v plodech několika odrůd angreštu.
Vliv autochtonní kvasinky a technologického postupu na chemické parametry vína
Chmelová, Petra ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem autochtonní kvasinky a technologického postupu na chemické parametry vytvářeného vína. V teoretické části je popsána historie vinařství ve světě, Čechách a na Moravě, charakteristika révy vinné, morfologická stavba a chemické složení hroznů. Dále jsou rozebrány jednotlivé technologické kroky při výrobě vína a následně nejběžněji používané analytické metody při zkoumání vzorků moštu. V experimentální části jsou uvedeny výsledky získané sledováním chemických změn ve zkoumaných moštech v průběhu kvasného procesu. Experimentálně měřenými parametry v této práci jsou redukující sacharidy, pH, titrovatelné kyseliny a obsah ethanolu ve vzorcích moštů. Vzorky použité na analýzu pocházely z odrůdy Veltlínské zelené, která byla vypěstována ve vinařské obci Kobylí.
Význam hořčíku pro lidské zdraví
Škeřík, Jan ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo porovnávání různých forem hořčíku. V samotném úvodu teoretické části byla stručně popsána charakteristika a historie hořčíku. V následujících kapitolách byl vysvětlen význam hořčíku v organismu, hypomagnezémie, hypermagnezémie. Další část popisuje vliv hořčíku na různá onemocnění, zvýšený přísun hořčíku a metabolismus hořčíku. Kapitola devátá a desátá popisuje působení nikotinu a alkoholu na metabolismus hořčíku a obsah hořčíku v pitné a minerální vodě. Závěr teoretické části je věnován popisu analytických metod lékových forem. Jádrem praktické části bylo pomocí několika běžně používaných farmaceutických metod zjistit, který vzorek nejlépe doplní hořčík. Jednalo se o metodu stanovení hmotnostní stejnoměrnosti, stanovení obsahu hořčíku v tabletě, stanovení rozpadu, stanovení disoluce a stanovení tvrdosti.
Stanovení cínu v konzervovaném ovoci
Šťávová, Elena ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením cínu v konzervovaném ovoci. V teoretické části je popsáno zpracování ovoce, výroba kompotů, výroba kovových obalových prostředků, koroze konzervových plechovek, chemické chování cínu v potravinách, jeho možná toxicita, možnosti stanovení cínu v potravinách a charakteristika optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). V experimentální části bakalářské práce byla nejprve technika ICP-OES optimalizována a následně bylo analyzováno 28 různých kompotů zakoupených v běžných obchodních řetězcích. Koncentrace cínu byla stanovena pouze v ovocné šťávě kompotů vzhledem k jednodušší přípravě vzorků, i když koncentrace cínu v pevném podílu a ve šťávě se může lišit. Rozdíl ale není příliš velký. Naměřené koncentrace v kompotech byly porovnány s maximální přípustnou koncentrací cínu v konzervovaných potravinách, kterou uvádí evropská legislativa. Žádná z naměřených koncentrací cínu limit 200 mg/kg nepřekročila. Zpracováním výsledků bylo zjištěno, že povrchová úprava plechovky má výrazný vliv na obsah cínu v konzervovaném ovoci. Koncentrace cínu v plechovkách, které kromě cínové ochranné vrstvy obsahovaly také ochrannou vrstvu laku, byly výrazně nižší než v případě plechovek obsahujících pouze ochrannou vrstvu cínu bez lakování.
Problematika analýzy mléka pomocí techniky ICP-OES
Kaňová, Veronika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Teoretická část bakalářské práce se věnuje chemickému složení kravského mléka, popisu vybraných metod přípravy vzorku a popis používané techniky ICP-OES. Experimentální část je zaměřena na jednotlivé přípravy vzorků a analýzu vybraných prvků (Ca, Na, K, Mg a P). Mléko je velice složitý polydisperzní systém. Příprava vzorku mléka je velice důležitým krokem před samotným měřením. V této práci bylo provedeno porovnání čtyř vybraných metod přípravy vzorku: pouhé ředění, ředění vzorku s přídavkem Tritonu X-100, mineralizace na mokré cestě a sonikace. Vybrané prvky byly analyzovány pomocí ICP-OES. Výsledné koncentrace byly porovnány s CRM sušeného mléka. Výsledky práce ukázaly, že nejpřesnější jsou metody přípravy prostého ředění vzorku a mineralizace na mokré cestě. Čtyři různé druhy mléka byly analyzovány pomocí těchto dvou vybraných metod. Metoda prostého ředění vzorku vykazovala větší odchylku měření než mineralizace na mokré cestě, u které však při analýze došlo k větším ztrátám analytu díky tukovým složkám obsažených v mléce.
Změny obsahu enzymu Rubisco u smrku ztepilého přirozeně rostoucího v gradientu nadmořských výšek
Tomasz, Teresa ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Práce se zabývá rozdíly obsahu enzymu Rubisco v jehlicích smrku ztepilého (Picea abies L.) rostoucího v různých nadmořských výškách, tedy při různých koncentracích oxidu uhličitého. Vzorky pocházely z Jeseníků a sběr provedlo Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. Ve třech nadmořských výškách – nízké (low, L), střední (medium, M), vysoké (high, H) – byly sesbírány z celkem 39 smrků (13 smrků v každé nadmořské výšce) vzorky slunných a stinných jehlic. Pro separaci Rubisco byla použita metoda SDS-PAGE, obsah byl stanoven počítačovou denzitometrií. Výsledky u slunných jehlic potvrdily hypotézu, že obsah Rubisco klesá se vzrůstající nadmořskou výškou, avšak u stinných jehlic nebyl prokázán významný vliv nadmořské výšky na obsah enzymu Rubisco. V nízké nadmořské výšce byl obsah Rubisco statisticky významně vyšší u slunných jehlic ve srovnání se stinnými jehlicemi. Ve střední a vysoké nadmořské výšce nebyl zjištěn významný rozdíl mezi slunnými a stinnými jehlicemi.
Montované ocelové nádrže
Konečný, Jiří ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Marcián, Petr (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou z oblasti šroubovaných ocelových nádrží, které tvoří nezanedbatelný podíl nádrží z celkového počtu všech typů nádrží. V první části této práce je zmíněná krátká historie šroubovaných ocelových nádrží, výrobci těchto nádrží a hlavní normy a standarty, kterými se řídí výpočet a realizace nejen těchto nádrží. V další části této práce jsou vypsané různé segmenty a hlavní díly šroubovaných ocelových nádrží. Dále následuje krátký popis montáže. V poslední části je popsána tvorba výpočtového modelu jedné z používaných střech ve výpočtovém programu ANSYS a následně provedena deformačně napěťová analýza pro zatížení sněhem dle normy v různých sněhových oblastech pro různé MKP model jak na 2D, tak na 3D úrovni.
Energetické nápoje v současné výživě
Krňávková, Martina ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Bakalářská práce je rešerší zabývající se konzumací energetických nápojů a jejich působením na organismus člověka. Úvodní část práce obsahuje přehled nejčastěji se vyskytujících složek energetických nápojů zahrnující jejich chemické složení, vlastnosti, zdroje těchto látek a výživová doporučení. Dále jsou popsány účinky konzumace energetických nápojů na lidský organismus a zdraví obecně. Závěrečná část práce se podrobněji věnuje vlivu jejich konzumace na sportovní výkonnost a na zdraví člověka a možným následkům konzumace energetických nápojů kombinovaných s alkoholem.
Spektrofotometrické stanovení kyseliny askorbové ve zbarvených vzorcích
Moravcová, Gabriela ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vitaminu C v barevných vzorcích spektrofotometrickou metodou po extrakci xylenem. Teoretická část se zabývá reakcemi, biochemií a výskytem kyseliny askorbové v potravinách. Rovněž je zde pojednáno o různých metodách stanovení vitaminu C, ať už jde o HPLC metody, elektrochemické metody, titrační stanovení, spektrofotometrické metody nebo metodu polarografickou. V experimentální části byly touto metodou nejprve stanoveny koncentrace kyseliny askorbové ve standardech, a potom v reálných vzorcích (vitaminové tablety, pomerančová šťáva a šťáva šlechtěných odrůd černého bezu). Dále byly stanoveny některé validační parametry metody. Citlivost metody byla určena na 1,6772, linearita na 0,9990, mez detekce byla stanovena na 0,0466 mg/ml a mez stanovitelnosti na 0,1552 mg/ml. Přesnost metody byla vyjádřena relativní směrodatnou odchylkou, která nabývala hodnot do 3,00 %.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 224 záznamů.   začátekpředchozí194 - 203dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 Hrstka, M.
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.