Název:
Základní chemické parametry plodů několika odrůd angreštu
Překlad názvu:
The basic chemical parameters of berries from some gooseberry cultivars
Autoři:
Nguyen, Quynh Anh ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením základních chemických parametrů v plodech drobného bobulovitého ovoce, angreštu srstky (Grossularia uva-crispa). V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení angreštu srstky a jeho botanická charakteristika. Je popsána také historie pěstování a šlechtění, vhodné podmínky, včetně nejčastějších chorob a pomologie jednotlivých odrůd. Další kapitola je věnována chemickému složení plodů angreštu srstky. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických parametrů (výtěžnost šťávy, obsah rozpustné sušiny, obsah celkové sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo a obsah redukujících cukrů) v plodech několika odrůd angreštu.
This bachelor thesis deals with assessment of basic chemical parameters in berries of some gooseberry cultivars. In theoretical part the taxanomy classification of gooseberry and its botanical characteristics are mentioned. The history of breeding, appropriate conditions, including the most common diseases and pomology of each cultivars are also described. Next chapter is dedicated to the chemical composition of gooseberry. In experimental part some chosen chemical parameters (yield of juice, soluble dry matter content, dry matter general content, pH, titratable acidity, formol number and reducing saccharides content) of few gooseberry cultivars were determined.
Klíčová slova:
Angrešt srstka; základní chemické složení; basic chemical parameters; Gooseberry
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/31447