|
Zařízení pro ovládání mikroposuvu
Chmelík, Jan ; Magát, Martin (oponent) ; Kadlec, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou ovládání mikroposuvu. Jejím cílem je jednak navrhnout zařízení, které bude s nastavitelnou rychlostí posuvu a velikostí kroku ovládat 3D piezoposuv. A dále vytvořit program pro osobní počítač, který bude přenášet do zařízení uživatelem definovaný profil posuvu. Praktická část práce popisuje konkrétní realizaci zařízení založenou na mikrokontroleru Microchip 18F4550.
|
|
Marketingové strategie neziskové organizace CDO
Chmelík, Jan ; Lhotáková, Markéta (vedoucí práce) ; Machová, Veronika (oponent)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat marketingovou strategii neziskové taneční organizace CDO. V teoretické části práce je definován právní prostor působení neziskových organizací, následně jsou popsány všechny části rozšířeného marketingového mixu. Meritum výzkumné části práce se věnuje komunikačním aktivitám společnosti, přičemž jejich úspěšnost je zkoumána pomocí dvojího dotazníkového šetření. Práci uzavírají návrhy a doporučení autora na zlepšení efektivity aktivit CDO.
|
|
Jak ovlivní dostavba pražského metra ceny přilehlých nemovitostí?
Chmelík, Jakub ; Komrska, Martin (vedoucí práce) ; Mirvald, Michal (oponent)
Práce analyzuje vliv dostavby nových stanic pražského metra na ceny přilehlých nemovitostí. Dostavbou metra se zkrátil čas jízdy MHD do centra města z mnohých lokalit v Praze. Pomocí hedonického modelu odhaduji, jak se tato skutečnost projevuje v cenách nových bytů. Datový soubor byl vytvořen v únoru 2015 a obsahuje nové byty na celém území Prahy. Výsledkem hedonického modelu je, že každá minuta, o kterou trvá jízda do centra déle, snižuje ceny bytů o 1,15%. Celkové zvýšení ceny konkrétní nemovitosti tedy závisí na tom, o kolik minut se v daném případě jízda zkrátila. Byla potvrzena hlavní hypotéza práce, že dostavba metra zvyšuje ceny přilehlých nemovitostí. Na základě výsledků modelu je dále vypočtena tzv. bid rent funkce Prahy. Průběh této funkce potvrzuje předpoklad z teoretické části práce, že ceny nemovitostí v Praze klesají s rostoucí vzdáleností od centra.
|
|
Protein fractionation and relative quantitation using PF 2D and ITRAQ for biomarker quest
Gadher, S. J. ; Skalníková, Helena ; Halada, Petr ; Řehulka, Pavel ; Chmelík, Josef ; Kovářová, Hana
ProteomeLab PF 2D System - Protein Fractionation in 2 Dimensions (Beckman Coulter, Fullerton, CA, USA) has been developed to fractionate complex protein mixtures by chromatofocusing in the first dimension followed by high-resolution non-porous silica reversed phase chromatography (RP LC) in the second dimension. Despite the high-resolution power of ProteomeLab PF 2D, UV-based quantitation could be compromised due to possible co-elution of several proteins into one fraction. Hence, we present an optimized protocol for application of isobaric tags for relative and absolute quantitation (iTRAQ) and MALDI-TOF/TOF mass spectrometry to obtain quantitative data from peptides derived by tryptic digestions of intact proteins fractionated by ProteomeLab PF 2D technique. To demonstrate the feasibility of such an approach, protein expression patterns obtained from the ProteomeLab PF 2D fractionation of human T-lymphoblastic leukemia CEM cell line were utilised.
|
| |
| |
| |
|
Influence of the laser power and analyte concentration on the results in MALDI-TOF MS of oligosaccharides
Čáslavský, Josef ; Chmelík, Josef
MALDI-TOF MS has been successfully applied for the analysis of a wide range of organic biopolymers including oligosaccharides. We focus our attention to the group of oligosaccharides occuring in beer and in malting and mashing products, which are mainly oligosaccharides containing from 3 to more than 30 glucose units in their molecules. We tried to evaluate various factors influencing the obtained results. We found that the shape of the spectrum depends significantly on the energy of ionising laser pulse and also on the amount of the analyte on the MALDI target. These effects were studied with standard mixtures as well as with real samples.
|
| |
| |