Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 78 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kvalita života pacientů s celiakií
Bičíková, Michaela ; Křivková, Jana (vedoucí práce) ; Vlachová, Marie (oponent)
Bakalářská práce se zabývá kvalitou života pacientů s celiakií. V teoretické části uvádím charakteristiku onemocnění celiakie a stručně popisuji jeho historii. Pro lepší orientaci v dané problematice jsem také připojila popis anatomie tenkého střeva a patofyziologii celiakie. Rovněž se v této práci zabývám výskytem onemocnění, etiologií a rizikovými faktory, podílejícími se na vzniku celiakie, klinickým obrazem a různými formami, které celiakie může mít, dále možnými komplikacemi a prognózou celiakie. Nezastupitelnou je i role sestry v diagnostice a cíleném screeningu celiakie, v terapii a prevenci, dispenzarizaci a v edukaci pacientů s celiakií o bezlepkové dietě. Také zde popisuji problémy, se kterými se celiaci mohou v běžném životě setkat. V neposlední řadě se zaměřuji na obecné pojetí kvality života a rovněž na kvalitu života v souvislosti se zdravím a s onemocněním celiakie. V empirické části uvádím cíle a pracovní hypotézy, metodiku práce a charakteristiku zkoumaného vzorku. Kapitola analýza výsledků obsahuje výsečové diagramy, zobrazující položky dotazníku zaměřené na problematiku celiakie a kvalitu života pacientů s celiakií. Poslední kapitolou je diskuze, ve které uvádím statistické zpracování položek dotazníku a srovnání výsledků vlastní práce s dříve realizovanými studiemi.
Celiakie a její vliv na běžný život
Hadravová, Petra ; Ehler, Edvard (vedoucí práce) ; Pavlasová, Lenka (oponent)
Celiakie je autoimunitní onemocnění, které patří mezi nejčastější onemocnění imunitního systému. Projevuje se především zánětlivými změnami tenkého střeva. V současné době je celiakie nevyléčitelná, jedinou léčbou je bezlepková dieta (BLD), přičemž její důsledné dodržování vede k vymizení všech jejích příznaků. Nízké povědomí a informovanost veřejnosti a častá pozdní diagnostika způsobuje zbytečné obtíže a nepříjemnosti. Z tohoto důvodu je cílem této práce zjistit a shromáždit základní informace o celiakii, jejích příznacích, diagnostice a léčbě. Současně má také informovat především laickou veřejnost o vlivu onemocnění na kvalitu života.
Potravinové intolerance
Jirkovská, Magdaléna ; Tlaskalová - Hogenová, Helena (vedoucí práce) ; Křížan, Jiří (oponent) ; Seifertová, Eva (oponent)
Anotace: Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se tématem potravinových intolerancí. Zaměřuje se především na celiakální sprue, popisuje toto onemocnění, jeho klinické formy, symptomy, komplikace, vyšetřovací metody, diagnózu a léčbu. Část bakalářské práce pojednává o vztahu glutenu k dalším chorobám, jako jsou glutenenová senzitivita či autismus.
Bezlepková dieta - realita v obchodech zdravé výživy
BLAŽKOVÁ, Veronika
Bakalářská práce s názvem Bezlepková dieta realita v obchodech zdravé výživy se zabývá mapováním situace v deseti prodejnách se zdravou výživou v souvislosti s bezlepkovou dietou, tedy sortimentem určeným pro pacienty s celiakií. Mimo zaměření na bezlepkové zboží práce odhaluje informovanost pracovníků prodejen zdravé výživy v Jihočeském kraji. Teoretická část práce popisuje autoimunitní onemocnění celiakie, jehož léčba je zcela závislá na dietním opatření bezlepkové dietě. Ta spočívá ve vyřazení lepku ze stravy pacienta. Lepek je prolamin vyskytující se v některých obilovinách, pro pacienta jsou klíčové pšenice, žito, ječmen a oves, které musí ze své stravy zcela vyloučit. Je nutné věnovat pozornost i výrobkům obsahující tyto obilné složky, jako jsou pečivo, těstoviny, kuskus, bulgur, knedlíky, sušenky, zahušťované omáčky, masné výrobky, sójové omáčky a další, a tím předejít nevědomému porušování diety. Praktická část se zaměřuje na aktuální situaci v prodejnách zdravé výživy, a to formou kvalitativního výzkumu, který probíhal v deseti prodejnách v Jihočeském kraji. Cílem bylo zmapovat sortiment a informovanost zaměstnanců o bezlepkové dietě. Rozhovory byly vedeny polostrukturovaně, výsledky byly poté zpracovány v podobě grafů s poznámkami. Kvantitativní část výzkumu se zaměřuje na pět pacientů s onemocněním celiakie. U nich bylo formou propočtu týdenního jídelního lístku v aplikaci Nutriservis zjišťováno, zda je jejich dieta plnohodnotná a zda využívají některé speciální bezlepkové produkty. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že všechny vybrané prodejny prodávající "zdravé potraviny" nabízí alespoň část produktů, které jsou určeny pro bezlepkovou dietu. Informovanost zaměstnanců prodejen zdravé výživy o bezlepkových výrobcích je na velmi dobré úrovni. Nedostatkem, který byl při provádění výzkumu zjištěn, je neuspořádání získaných informací o nesnášenlivosti lepku jako o onemocnění. Z některých odpovědí bylo jasné, že informace jsou čerpány z populistických a mnohdy nepřesných zdrojů. Jídelníček pro pacienty trpící celiakií lze sestavit pestře, avšak pro zajištění nutričně plnohodnotného příjmu je nutné sledovat příjem energie a jednotlivých živin, aby nedocházelo ke karenci. Důležité je brát ohled i na další přidružená autoimunitní onemocnění.
Hodnocení bezlepkových potravin se zaměřením na bezlepkové těstoviny
DARDOVÁ, Magdaléna
Diplomová práce se zabývá hodnocením bezlepkových těstovin. Těstoviny byly hodnoceny pomocí zkoušek vařením a senzorického hodnocení. Vybrány byly čtyři druhy těstovin, které měly jako základ použitou kukuřičnou mouku a dále obsahovaly různé množství dalších složek a přídatných látek. Zkoušky vařením probíhaly podle metodiky a zahrnovaly stanovení vařivosti, vaznosti, bobtnavosti a sedimentu. Stanovenou dobu vaření, kterou uvedl výrobce, překročily pouze těstoviny z kukuřičného škrobu, které dále dosáhly vaznosti 118,5 %, bobtnavosti 2,53 a množství sedimentu 200 ml. 100% kukuřičné těstoviny měly vaznost 91 %, bobtnavost 2,4 a sediment 200 ml. Kukuřičné těstoviny s mono a diglyceridy mastných kyselin měly vaznost 99,5 %, bobtnavost 2,36 a sediment 50 ml. Nejvyšší vaznosti 127 % dosáhly kukuřičné těstoviny s rýžovou moukou. Bobtnavost 2,18 a sediment 110 ml. Vybrané těstoviny byly také hodnoceny z hlediska přijatelnosti spotřebitelem pomocí metod senzorického hodnocení. Celkem se ho zúčastnilo 40 studentů Jihočeské univerzity. Postupně byly hodnoceny: tvar, lepivost, barva, vůně a chuť. Nejméně si svůj tvar udržely a nejvyšší lepivost vykázaly těstoviny z kukuřičného škrobu. Barvou hodnotitele nejméně zaujaly těstoviny z kukuřičné a rýžové mouky. Při hodnocení vůně nebyly shledány výrazné rozdíly. Chuť vzorků nebyla hodnocena příliš pozitivně, nejméně příznivě byly testovány kukuřičné těstoviny s rýžovou moukou. Hodnotitelé dále pořadovou zkouškou vyhodnotili těstoviny podle nejlepší barvy, chutě a celkového hodnocení. Ve všech ukazatelích byly nejlépe hodnoceny kukuřičné těstoviny s mono a diglyceridy mastných kyselin.
Hodnocení bezlepkových potravin se zaměřením na pečivo
BRTNA, Tomáš
Teoretická část se zabývá celiakií, jejími symptomy a diagnostikou. Dále jsou v teoretické části popsány základní principy bezlepkové diety a jsou zmíněny některé bezlepkové potraviny dostupné na českém trhu. Celou kapitolu uzavírá teorie senzorického hodnocení. Praktická část se věnuje senzorickému hodnocení vzorků bezlepkového pečiva, dle zvolených receptur s obsahem jablečné vlákniny a s použitím jablečné mouky. Takto vyrobené pečivo bylo hodnoceno pomocí metod senzorické analýzy v tomto případě pořadovou preferenční zkouškou. Na podkladě výsledků analýz byla vybrána nejlépe hodnocená receptura, která je následně podrobně popsána.
Celiakie v dětském věku a problém bezlepkové diety
Hralová, Michaela ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; Szitanyi, Peter (oponent)
BAKALÁŘSKÉ PRÁCE V ČESKÉM JAZYCE Tato bakalářská práce se zabývá tématem Celiakie v dětském věku a problém bezlepkové diety. V teoretické části jsou popsány všeobecné poznatky o celiakii a bezlepkové dietě. Ve výzkumné části jsme zkoumali 2 problémy: dodržování bezlepkové diety (tzv. compliance) a změnu proporcionality po dodržování bezlepkové diety. K dispozici jsme měli soubor 100 dětí, u kterých jsme zjišťovali tyto 2 problémy. Zjistili jsme, že bezlepkovou dietu drží 83,8% dětí a pouze 16,2% ji nedodržuje. V časovém odstupu 5 let jsme zjistili, že dodržováním bezlepkové diety se proporcionalita mění k lepšímu. Průměrně se proporcionalita zvýšila o 14,196 percentilu. Výsledky jsou pozitivní, ale neměli bychom zapomínat na edukaci. Na motivaci a edukaci k držení bezlepkové diety by měl být kladen velký důraz z důvodu pozdějších případných komplikací. Klíčová slova: celiakie, gluten (lepek), bezlepková dieta
"Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník
VRZALOVÁ, Radka
Bezlepková dieta je pojem skloňovaný v médiích v posledních letech velmi často. Tato bakalářská práce je věnována zkoumání, zda a jakým způsobem je zařazováno téma "bezlepkové diety" do teoretické a praktické výuky studentů a učňů Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích, oborů zaměřených na gastronomii. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení pojmů týkajících se celiakie, bezlepkového stravování, legislativy věnující se značení alergenů (lepku). Dále je zde rozebrána problematika stravování pacientů s bezlepkovou dietou v restauracích a podnicích společného stravování. V praktické části byl proveden výzkum za účelem zjištění, jak jsou studenti s tímto tématem seznamováni, jakými znalostmi disponují a zda je dokážou využít v praxi. Průzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, pozorování v hodinách a rozborem používané literatury. Pro vyhodnocení dotazníků kvalitativního šetření byla zvolena výzkumná zpráva podpořena grafy s komentáři.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 78 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.