Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam vitaminů a minerálních látek ve výživě býků plemene masný simentál
DVOŘÁKOVÁ, Markéta
Bakalářská práce se zabývá významem vitaminů a minerálních látek, které patří mezi přídatné látky. Přídatné látky jsou velmi důležité pro správné fungování organismu. Při nedostatku ve výživě dochází ke zhoršení celkového zdravotního stavu a také k metabolickým poruchám. Je nutné udržovat dostatek přídatných látek v potravě a správný poměr minerálních látek. V první části popisuji morfologii trávicí soustavy skotu a funkci jednotlivých částí. Ve druhé části charakterizuji masný skot a jeho výkrm. V poslední části se zabývám výživou masného skotu, rozdělením vitaminů na rozpustné v tucích a ve vodě. Popisuji jednotlivé minerální látky, které se rozdělují na makroprvky, mikroprvky a stopové prvky. V závěru uvádím svůj názor na důležitost přídatných látek ve výživě masného skotu.
Vnitřní užití minerálních vod ve stravování
VYŽRÁLKOVÁ, Nikola
Bakalářská práce na téma "Vnitřní užití minerálních vod ve stravování" se v teoretické části zabývá tématem doplňování tekutin, nejen kolik tekutin vypít ale také co pít a čemu se naopak vyvarovat. Následující kapitola popisuje co je balneologie, její historii a významné osobnosti. Teoretická část se zabývá především minerálními vodami, jejich vzniku a rozdělení. Závěr teoretické části uvádí, co jsou minerální látky a jejich vliv na lidské tělo. Výzkumnou část tvoří zhodnocení výsledků dotazníkového šetření. Cílem výzkumné části bylo zmapovat frekvenci konzumace minerálních vod v České republice u dospělé populace, se zaměřením na důvody konzumace minerálních vod a zjištění informovanosti populace o minerálních vodách. Podle dotazníkového šetření lidé minerální vody užívají, ale moc se nezajímají o složení či doporučené denní množství. Populace konzumuje minerální vody především kvůli chuti či doplnění tekutin.
Stanovení obsahu vybraných prvků v krmivech pro zvířata
Křehlíková, Jana ; Juglová, Zuzana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce se zabývala stanovením vybraných mikroprvků, makroprvků a rizikových prvků v krmivech určených pro psy a kočky. Teoretická část popisuje výživu psů a koček a zaměřuje se na bezpečnost krmiv v rámci kontaminace rizikovými prvky. Dalším diskutovaným tématem je chemická analýza krmiv, konkrétně stanovení nutričně významných látek, prospěšných prvků a kontaminantů. Experimentální část pojednává o přípravě a rozkladu vzorků krmiva a následné analýze těchto vzorků pomocí metod ICP-OES a AAS. Zjištěné koncentrace sledovaných prvků v krmivech byly porovnány s normami pro krmivo vydanými Oborem veterinární medicíny a vyhláškou vydanou Ministerstvem zemědělství. V analyzovaných krmivech byl zjištěn nedostatečný obsah některých prvků. Obsah rizikových prvků v krmivech splňoval legislativní limity a nepředstavoval tak zdravotní riziko pro zvíře. Prvky, u kterých legislativa neupravuje maximální přípustný limit, se v krmivech vyskytovaly ve vysokých koncentracích, které by již mohly poškodit zdraví zvířete.
Sledování změn chemického složení vína během technologie výroby vína
Orságová, Marie ; Punčochářová, Lenka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Odrůda vína Chardonnay byla sklizena na Znojemsku na viniční trati Načeratický kopec. V souvislosti s celým vinařským procesem této konkrétní odrůdy byl výzkum zaměřen na změny koncentrací minerálních látek v průběhu zrání. V teoretické části je charakterizována technologie výroby vína a také klasifikace a chemické složení vína. V experimentální části byla použita analytická technika optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) pro stanovení minerálních látek (K, Ca, P, Mg, Na, Zn, Cu, Fe a Mn) ve víně. Data ukazují rozdíly změn koncentrací všech makroprvků i mikroprvků během celé technologie výroby vína.
Vliv baristického zpracování kávy na chemické složení získaného nápoje
Trenzová, Kristina ; Divišová, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem baristických příprav kávy na chemické složení získaného nápoje. V teoretické části se věnuje také pěstování, technologii zpracování kávy a chemickému složení kávových zrn. V rámci experimentální části byly proměřeny vzorky kávy espresso, vzorky připravené z moka konvičky, metodou flip-drip, filtrováním kávy, technikou french-press, přípravou ve vacuum potu a vzorek turecké kávy. Vzorky byly připraveny dle baristické příručky a s upravenými poměry vody a kávy tak, aby se daly metody mezi sebou srovnat. Tato práce se zaměřuje na stanovení obsahu kofeinu a akrylamidu pomocí kapalinové chromatografie, validací metody HPLC, stanovení celkových fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteuova reagentu, stanovení organických kyselin pomocí iontové chromatografie, stanovení vybraných makro a mikro prvků pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a analýzu aromatických látek s využitím plynové chromatografie. Na základě zpracovaných výsledků a porovnaných metod bylo prokázáno, že největší vliv na obsah kofeinu, akrylamidu, organických kyselin a celkových fenolických látek měla moka konvička, na obsah aromatických látek měla největší vliv metoda flip-drip a vacuum pot. V baristicky připravených nápojích byla koncentrace kofeinu nejvyšší u metody flip-drip a to 3689 mg/l, koncentrace akrylamidu 25,4 mg/l u~metody stejné. U celkových fenolických látek byla nejvyšší hodnota (c~=~5,23~g/l) naměřena u moka konvičky. Obsah minerálních látek byl sledován v kávových zrnech a v připraveném nápoji - espressu. Nejvíce zastoupeným prvkem byl draslík. Koncentrace draslíku v kávových zrnech byla 577 mg/l z 1g zmineralizovaného vzorku, v připravené kávě espresso pak byla koncentrace draslíku 2461~mg/l. Největší obsah organických kyselin byl zaznamenán v nápoji připraveném v~moka konvičce, z vybraných kyselin měla největší zastoupení kyselina jantarová s koncentrací 599,8 mg/l. Největší obsah aromatických látek byl zaznamenán v kávě z moka konvičky a z flip-dripu. Nejvíce zastoupenou aromatickou látkou v připravené kávě byl furfuryl alkohol.
Interakce mezi minerálnimi prvky v dietě brojlerů a jeji vliv na vlastnosti svaloviny
Prokop, Jakub
Práce se zabývá vlivem hladiny minerálních látek v dietách pro drůbež. Především jejich významem na produkci kvalitního masa, jak po stránce nutriční, tak senzorické. V experimentu jsme se pokusili změnou hladiny zinku (24 g, 204 g), vápníku (2 g, 15 g) a hořčíku (1,5 g, 4,5 g) ovlivnit parametry užitkovosti a následně otestovat jejich vliv na senzorické vlastnosti masa z prsní a stehenní svaloviny. Po porážce brojlerů ve 36 dnech bylo maso zpracováno a uskladněno. Při senzorické analýze jsme hodnotili (po tepelné úpravě) barvu, vláknitost, vůni, přítomnost cizího pachu, žvýkatelnost, šťavnatost, chuť a přítomnost cizí chuti. Zjistili jsme, že změna hladiny zinku v dietě negativně ovlivnila vůni stehenní svaloviny (85,50+-2,108; 77,03+-3,333). Zvýšená hladina vápníku a hořčíku měla u prsní svaloviny pozitivní vliv na barvu (83,53+-2,663; 88,5+-1,731) a negativní vliv na vůni (86,10+-2,428; 76,66+-3,341), žvýkatelnost (77,73+-4,157; 63,33+-4,607) a chuť (71,83+-4,325; 57,75+-4,532). Závěrem můžeme konstatovat, že přídavek různých hladin minerálních látek může ovlivnit organoleptické vlastnosti masa a jeho přijatelnost pro konzumenta. Proto bude nutné do budoucna vykonat další experimentální sledování.
Kritické zhodnocení pojmu "superpotravina"
Peňáková, Jana
Bakalářská práce se zabývá pojmem “superpotravina“ a za cíl si klade jeho kritické zhodnocení. Vymezuje tento pojem a objasňuje ošetření legislativou. Specifikuje fyziologické účinky vybraných složek superpotravin, jako jsou vláknina, hodnotné tuky, vitaminy, minerální látky, antioxidanty a proteiny. Práce se zaměřuje na vybrané druhy tuzemských superpotravin, na jejich složení a příznivé účinky na zdraví.
Vliv arbuskulárních mykorhizních hub na fyziologické projevy a plodnost u révy vinné (Vitis vinifera L.) =: The effect of arbuscular mycorrhizal fungi on physiological processes and fertility of grapevine (Vitis vinifera L.) /
Sedláček, Martin
V tříletém experimentu byl hodnocen vliv AM hub na fyziologické procesy a plodnost u révy vinné (Vitis vinifera L.) u varianty s inokulací AM hub oproti neinokulované kontrole. Pokus byl založen na pozemku ZF Mendelu u odrůdy Rulandské modré a Frankovka v plodné vinici a u sazenic v kontejnerovém a polním experimentu. Pozitivní vliv AM hub v plodné vinici byl u obou odrůd zaznamenán u cukernatosti hroznů, asimilovatelného dusíku, hořčíku a železa v moštu. U sazenic v kontejnerovém a polním experimentu byl u obou odrůd prokázán pozitivní vliv AM hub na intenzitu fotosyntézy, stomatální vodivosti a úroveň transpirace. Předpokládaný pozitivní vliv AM hub na všechny zkoumané parametry nebyl prokázán, což koresponduje s výsledky současných výzkumů na toto téma.
Studium a ověřování sortimentu netradičních zelenin v podmínkách ČR
Skaličková, Zuzana
Tato práce se zaměřovala na 20 druhů zeleniny, které český spotřebitel toliko hojně ne-konzumuje. Popisuje se zde jejich vzhled, původ a historie, nároky, pěstování případně množení, choroby a škůdci napadající jednotlivé plodiny a ošetřování rostlin proti nim, způsoby i termíny sklizně a nakonec tabulky nutričních hodnot se zaměřením na vlákni-nu, vitamin C, draslík, sodík, vápník a hořčík, stejně jako u polního pokusu, který byl proveden dle zadání u 5 vybraných plodin, u nichž jsme měřili morfologické a hospodář-ské vlastnosti se zaměřením na jejich výšku, šířku a hmotnost před očištěním i po očiště-ní rostlin. U Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus a Rucola selvatica (L.) Mill se stanovovali: vitamin C, vláknina, sušina, antioxidanty, fenoly, flavonoidy, karotenoidy a minerální látky. Všechny vybrané druhy se přizpůsobi-ly podmínkám ČR a byly úspěšně vypěstovány. Tyto druhy lze označit za perspektivní a vhodné pro introdukci do ČR. Dále bylo provedeno senzoric-ké zhodnocení tří zelenin v syrovém i zpracovaném stavu. Výsledky byly statisticky zhodnoceny a okomentovány. Zjistilo se, že nejvíce výživnou plodinou je rukola. Taktéž listy ředkve bílé, seté prokáza-ly vysoké výživové hodnoty. Čínské a pekingské zelí se projevilo jako průměrné co do výživnosti, avšak chuťově při senzorickém zhodnocení si u respondentů vedlo dobře. Nejlépe však na tom u respondentů byla vodnice díky své jemné chuti a vodnatosti.
Vliv podnože na příjem minerálních látek
Šimoníková, Lenka
Tato práce byla sepsána na téma Vliv podnože na příjem minerálních látek.V této práci jsem se zabývala využitím podnoží, které se používají ve vinicích v České republice. Jaké jsou pozitiva a negativa jejich využití. Historie používání podnoží, jako zbraň proti mšičce révokazu. Popsáni jednotlivých podnoží tak i botanických druhů, ze kterých jsou kříženi. Zhodnocení půdních podmínek, které jsou nejvhodnější pro danou podnož. Dále jaký má vliv podnož na příjem minerálních látek pro celý keř i pro bobule. Popsaní jednotlivých prvků minerální výživy pro optimální růst keře. A v poslední řadě využití podnoží v praxi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.