Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sledování intenzity fotosyntézy u vybrané skleníkové kultury
Skaličková, Zuzana
Literární část diplomové práce obsahuje základní informace o rajčeti jedlém (Lycopersicon esculentum Mill.), hydroponickém pěstování a parametrech živného roztoku, pro úspěšné pěstování rajčat v hydroponii. Velká část práce je věnována popisu procesu fotosyntézy, jednotlivých fází a faktorů působících na vliv a průběh tohoto procesu. Zároveň popisuje nejrůznější měřící postupy pro řemení parametrů souvisejících s fotosyntézou. Kapitola metodika přibližuje sledované odrůdy a podmínky v kultuře. V rámci této diplomové práce jsou popsány přístroje, s kterými probíhalo měření, spolu s postupy pokusu. Praktická část práce se věnuje sledování fyziologických charakteristik, jako je intenzita fotosyntézy, úroveň transpirace a stomatální vodivost u rajčete jedlého. Fyziologické parametry byly měřeny za okamžitého stavu rostlin.
Studium a ověřování sortimentu netradičních zelenin v podmínkách ČR
Skaličková, Zuzana
Tato práce se zaměřovala na 20 druhů zeleniny, které český spotřebitel toliko hojně ne-konzumuje. Popisuje se zde jejich vzhled, původ a historie, nároky, pěstování případně množení, choroby a škůdci napadající jednotlivé plodiny a ošetřování rostlin proti nim, způsoby i termíny sklizně a nakonec tabulky nutričních hodnot se zaměřením na vlákni-nu, vitamin C, draslík, sodík, vápník a hořčík, stejně jako u polního pokusu, který byl proveden dle zadání u 5 vybraných plodin, u nichž jsme měřili morfologické a hospodář-ské vlastnosti se zaměřením na jejich výšku, šířku a hmotnost před očištěním i po očiště-ní rostlin. U Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus a Rucola selvatica (L.) Mill se stanovovali: vitamin C, vláknina, sušina, antioxidanty, fenoly, flavonoidy, karotenoidy a minerální látky. Všechny vybrané druhy se přizpůsobi-ly podmínkám ČR a byly úspěšně vypěstovány. Tyto druhy lze označit za perspektivní a vhodné pro introdukci do ČR. Dále bylo provedeno senzoric-ké zhodnocení tří zelenin v syrovém i zpracovaném stavu. Výsledky byly statisticky zhodnoceny a okomentovány. Zjistilo se, že nejvíce výživnou plodinou je rukola. Taktéž listy ředkve bílé, seté prokáza-ly vysoké výživové hodnoty. Čínské a pekingské zelí se projevilo jako průměrné co do výživnosti, avšak chuťově při senzorickém zhodnocení si u respondentů vedlo dobře. Nejlépe však na tom u respondentů byla vodnice díky své jemné chuti a vodnatosti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.