Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Právní úprava prodeje a zpracování produktů z farmy
Medek, Lukáš ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Žákovská, Karolina (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá právní úpravou prodeje a zpracování produktů z farmy. Především je věnována hygienickým požadavkům na tento typ produkce. Provozování zemědělské farmy spolu s výrobou potravin v sobě propojuje zemědělskou a potravinářskou právní úpravu. Momentálně se jedná o velice aktuální téma z důvodu rostoucího zájmu o lokální produkty od malých farmářů. V této oblasti také v nedávné době probíhaly legislativní změny směřující ve vstřícnější právní úpravě pro tyto malé podniky. Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na právní předpisy v oblasti faremního zpracování a prodeje. Dále podrobit některé systémové prvky či jednotlivá ustanovení podrobit kritické analýze. V první části práce dochází k věcnému uvedení čtenáře do problematiky včetně vymezení postavení výroby potravin přímo na farmách v rámci českého zemědělství a potravinářství. Také je zde vymezeno několik základních pojmů stěžejních pro danou oblast. V druhé části je poskytnut historický exkurz prodeje a zpracování produktů na farmách. Počátkem hygienických předpisů bylo Rakousko-Uherské zákonodárství, především vytvořením dokumentu Codex Alimentarius Austriaticus. Dále pokračování tvorby právních předpisů v meziválečném období. Zde například můžeme pozorovat výjimky pro farmáře z nucené pasterace apod. Dále...
Urbanisticko – architektonická studie areálu pro šetrný turismus Strachotín
Malůšek, Jan ; Loutocká, Vlasta (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
ANOTACE Na březích Střední Novomlýnské nádrže, v katastru obce Strachotín, představuje diplomová práce celkový návrh multifukčního areálu, založeného na citlivém propojení ekologického zemědělství, wellfare chovu a šetrného turismu. Návrh ukazuje koncept hospodaření v „uzavřeném kruhu“, s ohledem k životnímu prostředí. Urbanistické řešení se zabývá zvoleným pozemkem o rozloze 20 ha. Architektonická část blíže představuje soustavu objektů, vytvářejících novou krajinu, vnímanou člověkem jak z lidské, tak ptačí perspektivy. Dispoziční řešení do detailu rozebírá funkční uspořádání farmy, snažíc se vyhovět všem požadavkům na efektivní hospodaření při zachování bio režimu a koexistenci návštěvníků a zaměstnanců. Areál dále nabízí restauraci, multifunkční sál, konferenční místnosti, učebny, dílny, tělocvičnu i výstavní prostory. Ubytování zajišťuje soustava samostatných objektů, představujících hostům současné možnosti přírodního stavitelství a šetrných technologií, při zachování komfortu bydlení. Farma je kompletně vybavena pro pořádání svateb či firemních akcí. Konstrukční a materiálové řešení maximálně využívá přírodních materiálů v kombinaci se současnými technologiemi. Kromě navržení životaschopného multifukčního celku je rovněž cílem diplomové práce přinést přidanou hodnotou regionu, konáním každoročních kulturních akcí a pravidelných aktivit pro děti i seniory z okolních obcí. Zároveň si práce klade za cíl vytvořit citlivý protipól k současným turistickým cílům v oblasti.
Vodojemy - Brno, Žlutý kopec
Bařina, Štěpán ; Dvořák, Tomáš (oponent) ; Nový, Vítězslav (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá zpracováním architektonického a urbanistického řešení území nad historickými brněnskými vodojemy na ulici Tvrdého. V první části je vysvětlen urbanistický návrh celého areálu, z něhož je podrobněji zpracovávána jedna budova ve formě architektonické studie. Součástí projektu je také navržení způsobu využití samotných podzemních vodojemů. Práce částečně navazuje na předdiplomní ateliérovou práci, která byla zaměřena na důkladnou analýzu území a prověření možností jeho rozvoje.
Architektura extrému
Malásek, Petr ; Albert, Novák (oponent) ; Kaftan, Martin (vedoucí práce)
Island je z pohledu cestovatelů rájem na zemi, ale z pohledu obyvatelnosti už tomu tak není. Do hry přichází množství faktorů, jako je těžká dostupnost stavebních materiálů, malá hustota obydlení nebo nevyvážená délka dne a noci v průběhu měsíců, což má nemalé důsledky i na psychický stav obyvatel. Projekt si bere pod drobnohled právě poslední zmíněný problém. V návrhu malé jednoduché rodinné farmy se snaží objevit principy, jak s nedostatkem nebo přemírou světla bojovat a zároveň řešit otázky současné teorie architektury a zhmotňovat problém části a celku.
Hranice – redefinice městské struktury
Uherková, Ivona ; Ryšavá, Hana (oponent) ; Ponešová, Barbora (vedoucí práce)
Diplomová práce Park and Ride se zabývá návrhem záchytného parkovacího domu ve městě Hranice, které jsou známy především svým významným dopravním vlakovým uzlem a Hranickou propastí. Město nyní trpí velkou intenzitou automobilové dopravy v centru města z důvodu nedostatečné uliční sítě. Tato síť je narušena čtyřproudou silnicí, která byla postavena v 80. letech 20. století a přestřihla tak přirozené dopravní vazby. Zrušením čtyřproudé silnice, která nyní již postrádá na dopravní obslužnosti, se uvolňuje velké množství rozvojové plochy, které je primárně využito jako zemědělsko-rekreační oblasti. Součástí tohoto zeleného pásu je právě i objekt parkovacího domu, který zamezuje vjezdu nadbytečných automobilů do centra města. Parkovací dům tvoří nový dopravní uzel města, jehož součástí jsou i prvky alternativní dopravy – přestup na MHD či kolo, čímž je umožněno vytvoření centra města příjemného pro chodce.
Právní úprava prodeje a zpracování produktů z farmy
Medek, Lukáš ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Žákovská, Karolina (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá právní úpravou prodeje a zpracování produktů z farmy. Především je věnována hygienickým požadavkům na tento typ produkce. Provozování zemědělské farmy spolu s výrobou potravin v sobě propojuje zemědělskou a potravinářskou právní úpravu. Momentálně se jedná o velice aktuální téma z důvodu rostoucího zájmu o lokální produkty od malých farmářů. V této oblasti také v nedávné době probíhaly legislativní změny směřující ve vstřícnější právní úpravě pro tyto malé podniky. Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na právní předpisy v oblasti faremního zpracování a prodeje. Dále podrobit některé systémové prvky či jednotlivá ustanovení podrobit kritické analýze. V první části práce dochází k věcnému uvedení čtenáře do problematiky včetně vymezení postavení výroby potravin přímo na farmách v rámci českého zemědělství a potravinářství. Také je zde vymezeno několik základních pojmů stěžejních pro danou oblast. V druhé části je poskytnut historický exkurz prodeje a zpracování produktů na farmách. Počátkem hygienických předpisů bylo Rakousko-Uherské zákonodárství, především vytvořením dokumentu Codex Alimentarius Austriaticus. Dále pokračování tvorby právních předpisů v meziválečném období. Zde například můžeme pozorovat výjimky pro farmáře z nucené pasterace apod. Dále...
Farma 21.století
Murárová, Lucia ; ing.arch. Lukáš Ležatka, Ph.D (oponent) ; Pavlovský, Tomáš (vedoucí práce) ; Čuprová, Danuše (vedoucí práce)
Bakalářská práce vychází z architektonického návrhu v rámci ateliéru ve druhém ročníku bakalářského studia. Jejím cílem bylo navrhnout boxové ustájení koní pro hypoterapiu s venkovní a krytou jízdárnou a doplňkovou kapacitou ubytování ke stávajícímu objektu. Místo stavby se nachází v Orlických horách, což podmínilo ozazení objektu do terénu a celkové umístění v rámci stavební parcely. Vzhledem k velkému převýšení terénu je objekt osazen podél vrstevnic a tak reaguje na okolitou topografii. Farma Adelheide je tvořena třemi části, z nich je jedna krytá jízdárna, část určena návštěvníkům se sociálně – hygienickým vybavením a službami a část určena pro boxové ustájení koní, což se projevuje i navenek rozdělením do třech objemů. Návrh spojuje tradiční architekturu Orlických hor s moderní architekturou. V návrhu jsou použity přírodní materiály – dřevo. Dřevěné fasádní lamely opticky propojují jednotlivé objemy.
Stavba v krajině - Winery
Miková, Karolína ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Areál vinařství spojený s farmou, která se zabývá zejména chovem ovcí, navržený do malebné krajiny Jižní Moravy, s impozantním výhledem na Pavlovské vrchy. V rámci území je řešeno i ubytování a několik drobných staveb jakožto zajímavostí pro návštěvníky. Návrh se inpiruje zásadami permakultury, ekologického zemědělství a primárně vzniká prostor pro spokojeného hospodáře.
Podnikatelský plán - Využití atraktivity kontaktu s farmářskými zvířaty jako zdroje udržitelného byznisu v turismu
Kružliak, Ľubomír ; Lukeš, Martin (vedoucí práce) ; Mareš, Jan (oponent)
Cílem této práce je vytvořit udržitelný a realistický business plán na rozvoj turistiky zaměřené na kontakt lidí s farmářskými zvířaty. V práci je zhodnocen stav turismu a agroturismu na Slovensku a v regionu Liptova, v práci je dále proveden sekundární výzkum agroturistických zařízení. Práce postupně popisuje výběr cílových skupin, primární výzkum a jeho vyhodnoceni, analýzu umístění a potenciálních strategických partnerů a dále provozní aspekty, marketing a financování. Z analýzy sebraných dat vyplývá, ze agroturistické zařízení s farmářskými zvířaty je funkční turistická atrakce s podnikatelskou hodnotou. Rizika a potenciální alternativy jsou také analyzovány za účelem vytvoření kompletního a realizovatelného business plánu.
Emise tuhých znečišťujících látek v chovu drůbeže
JANOUŠEK, Tomáš
Ze zemědělské činnosti vzniká řada nebezpečných odpadů ovlivňující životní prostředí. Jedním z nich je prach produkovaný v živočišné výrobě, zejména ve stájových velkochovech. Emise prachových částic z objektů živočišné výroby má význam především pro nejbližší okolí stájí. Je předmětem konfliktů mezi farmáři a jejich sousedy. Zdrojem prachu ve stájových objektech jsou především krmiva (jemné částice upravených obilnin a usušených rostlin) odpadlé částečky kůže zvířat, krystalky moče a částice výkalů. Cílem této práce je zjistit koncentraci prachu ve velkochovech kuřat na maso. Dále cílem práce je porovnat BAT (Best Available Technique nejlepší dostupné technologie) technologie využívané ve stájích s referenčním dokumentem BREF (Integrated Pollution Prevention and Control - Integrovaná prevence a omezování znečištění). Měření probíhalo na farmě U lesa v Sudoměřicích u Bechyně a na drůbeží farmě v Horním Miletíně.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.