Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 25 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
Problematika přidaných cukrů v naší populaci
Burdová, Lucie ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se zabývá příjmem přidaných cukrů v populaci dospělých osob mladého věku, tedy dospělých osob ve věku 30 až 45 let. V teoretické části práce je podán stručný přehled sacharidů z hlediska chemického složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována cukrům, přírodním a syntetickým sladidlům a jejich využití v potravinářském průmyslu. Popsány jsou pojmy cukry přirozeně se vyskytující a přidané, včetně souvisejících legislativních požadavků na označování potravin a výživových doporučení vydaných mezinárodními i národními institucemi. Zvláštní prostor je věnován roli cukrů ve výživě a zdravotním rizikům spojených s jejich nadměrným příjmem. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo na konzumaci zejména slazených nealkoholických nápojů, výrobků z ovoce a snídaňových cereálií potvrdit, že daná skupina populace přijímá přidané cukry v nadměrném množství. Součástí praktické části je rovněž analýza týdenních jídelníčků osmi osob dané věkové kategorie zaměřená na množství přijímaných celkových cukrů. Ačkoliv nadměrný příjem přidaných cukrů u zkoumaného vzorku nebylo možné na základě provedeného průzkumu potvrdit, z průzkumu i analýzy jídelníčků vyplynulo, že rizikovou z pohledu přidaných a celkových cukrů je konzumace slazených...
Dynamic light scattering in the world of biomolecules
Križanová, Katarína ; Hofbauerová, Kateřina (vedoucí práce) ; Bednárová, Lucie (oponent)
Název práce: Dynamický rozptyl světla ve světě biomolekul Autor: Katarína Križanová Ústav: Fyzikální ústav UK Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Kateřina Hofbauerová, Ph.D., Fyzikální ústav UK Abstrakt: Dynamický rozptyl světla (DLS) představuje nedestruktivní způsob měření díky kterému můžeme za pomoci rozptylu laserového záření na vzorku získat hydrodynamický průměr částic v roztoku a následně dopočítat jejich rozměry, či v případě proteinů stanovit molekulární hmotnost. DLS je dnes hojně užívanou metodou pro studium biomolekul a jejich reakcí, jak je v práci doloženo ve stručném přehledu. V naší experimentální práci jsme se zaměřily na měření proteinů pomocí DLS - jako modelový protein jsme užívaly lysozym. Úspěšně jsme pomocí těchto vzorků optimalizovaly postup pro přípravu vzorků a DLS měření biomolekul. V rámci optimalizace metodických postupů DLS jsme pomocí sacharózy otestovaly možnosti správné detekce co nejmenších částic. Při měření sacharózy jsme zašly až na samou dolní limitu velikosti částic měřitelných DLS. Při tomto měření jsme dokázaly pozorovat lineární závislost naměřeného hydrodynamického průměru na koncentraci sacharózy v roztoku a rovněž, v souhlasu s literaturou, určit velikost hydrodynamického průměru sacharózy. Prakticky jsme tak úspěšně demonstrovaly možnost stanovení velikosti částic...
Zjištění úrovně vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru tělesná výchova a sport
JANEČEK, Marek
Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentů oboru tělesné výchovy a sportu a zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia oboru tělesné výchovy a sportu. Teoretická část obsahuje informace o zdraví, zdravém životním stylu, výživě a výživě ve sportu. Podrobněji jsou zde popsány složky výživy jako bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny. Dále jsou zde uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie, a nejčastější alternativní směry ve výživě. Praktická část se zabývá samotným zjišťováním znalostí u studentů oboru Tělesné výchovy a sportu. Úroveň znalostí jsme zjišťovali výzkumnou dotazníkovou metodou. Dotazníky byly předány studentům v rámci hodin. Šetření se účastnilo 73 studentů, jejichž vyplněné dotazníky byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen přehled o úrovni znalostí o správném stravování. Z výsledků vyplynulo, že skupina otázek, týkající se základních vědomostí o zdravé výživě, je na velmi dobré úrovni. Dále vyplynulo, že skupina otázek, týkající se pokročilejších vědomostí o zdravé výživě, je na dostačující úrovni. Bakalářská práce by dále mohla být přínosem pro vytvoření obsahu předmětu výživa ve sportu.
Experimental study of chemical evolution of biomolecules under early Earth conditions
Knížek, Antonín ; Ferus, Martin (vedoucí práce) ; Adam, Vojtěch (oponent)
Vznik života na Zemi je jedním z prázdných míst lidského vědění. Tato práce je zaměřena na odhalení několika dílků této skládačky. Prezentujeme současný stav poznání zejména ve spojení se syntézou biomolekul za prebiotických podmínek. V této práci jsou předloženy výsledky experimentů, jež naznačují, že neutrální planetární atmosféra obsahující představitele vulkanických plynů (CO2, N2, H2O) může být působením měkkého UV záření v přítomnosti minerálních katalyzátorů přeměněna na relativně reaktivní směs redukovaných plynů (CH4, CO). Ty mohou být dále transformovány vysoce energetickými procesy za vzniku biomolekul. Směs CH4, CO + N2 představuje prototyp běžné redukční atmosféry, jíž podobné lze nalézt např. na Titanu, největším Saturnově měsíci, nebo také v minulosti na naší planetě coby tzv. sekundární atmosféru. V následných experimentech byla ekvimolární směs CH4 : CO : N2 v přítomnosti vodní páry exponována vysoce energetickému plazmatu, jež simuluje dopad asteroidu - jednu ze série impaktních událostí, kterým byla raná Země vystavena během prvních 600 milionů let své existence. Po dodání celkové energie 3250 J v laserových pulzech byla zjištěna přítomnost organických molekul důležitých pro prebiotickou chemii. Mezi nimi jsou např. báze ribonukleové kyseliny (adenin, uracil, guanin, cytosin),...
Syntéza pyrimido[4,5-b]indolových nukleosidů s modifikovaným cukrem
Konč, Juraj ; Hocek, Michal (vedoucí práce) ; Janeba, Zlatko (oponent)
Byly prostudovány glykosylační reakce pyrimidoindolové báze a modifikovaných cukrů a tyto postupy byly použity pro syntézu pyrimido[4,5-b]indolových nukleosidů. Jediným úspěšně připraveným byl 2′-deoxy-2′-fluoro-arabinonukleosid, který byl syntetizován glykosylací pomocí aniontu báze a halogenozy. Pro testy biologické aktivity byla připravena série 4-substituovaných derivátů tohoto nukleosidu.
Cytokininy a senescence rostlin.
Pokorná, Monika ; Lipavská, Helena (vedoucí práce) ; Kutík, Jaromír (oponent)
Senescence je přirozený proces, který je součástí vývojového programu rostliny. Nástup senescence ovšem může být výrazně ovlivněn podmínkami prostředí. Důležitou součástí senescence rostliny je senescence listů projevující se mimo jiné rozpadem chloroplastů, což je spojeno s mobilizací dusíku obsaženého v proteinech zajišťujících jejich funkci. Správné načasování přirozené senescence je ovšem pro rostlinu velmi podstatné. Zahájení i průběh senescence je ovlivněn řadou faktorů. Do kontroly senescence jsou různou měrou zapojeny hormony, regulační faktory, probíhá i na úrovni epigenetických procesů. Listová senescence může být vyvolána širokou škálou vnějších (světelné podmínky, teplota, dostupnost vody a minerálů, útok patogena) i vnitřních (hladina cukrů, hormonů, věk, vývojová fáze) podmínek. Stejně jako mnoho dalších vývojových procesů i senescence je výrazně regulována fytohormony. Etylén, kyselina abscisová, kyselina salicylová a metyljasmonát podporují stárnutí listů, naproti tomu cytokininy procesy spojené se senescencí oddalují a zpomalují její průběh. Studium cytokininů bývá spolu s analýzami chlorofylu důležitou součástí každého výzkumu senescence. Tato práce sumarizuje literární data týkající se regulace senescence s akcentem na roli cytokininů v řízení tohoto procesu.
Význam výživy a především bílkovin v silových sportech.
Šesták, David ; Bláha, Pavel (vedoucí práce) ; Martinča, Jozef (oponent)
Silové sporty jsou pro organismus obrovskou zátěží. Tato zátěž musí být kompenzována vhodnou stravou a vhodnou relaxací. Se silovými sporty je tedy obecně spojen zvýšený příjem naprosté většiny živin. Některé, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, železo, zinek a bílkoviny, mají v silových disciplínách své nezastupitelné místo. Především bílkovinám je amatérskými i profesionálními sportovci přisuzován zásadní význam pro tvorbu svalové hmoty. Otázkou je, kolik bílkovin je opravdu potřeba a jak se liší jejich kvalita, tedy stravitelnost a vstřebatelnost, jsou-li tyto konzumovány z rostlinných nebo živočišných zdrojů, případně i z velmi oblíbených doplňků stravy. S konzumací proteinů jistě souvisí i to, kdy a s čím jsou bílkoviny kombinovány a jaká forma tréninku jejich příjem doplňuje. Význam mají samozřejmě přímo i nepřímo také sacharidy, vláknina, tuky, vitaminy, minerály a pitný režim.
Vliv odlistění révových keřů bílých odrůd na regulaci cukernatosti a kyselin v hroznech
Holešinský, Radim
Cílem bakalářské práce bylo zjištění, jaký vliv má odlistění zóny hroznů na regulaci cukernatosti a obsahu a složení kyselin v hroznech. V úvodu je popsán význam a funkce listové plochy. Následuje popis složení bobule. Základní cukry a kyseliny, jejich vývoj v bobuli během vegetace a dopad cukrů a kyselin na kvalitu vína. V další kapitole je význam agrotechnických zásahů podílejících se na tvorbě listové plochy. V závěru je popsáno odlistění zóny hroznů. Co znamená odlistění, jaké jsou nejvhodnější termíny, rozsah odlistění a jeho intenzita a doporučení odlistění v praxi.
Studium procesu zrání a uchovávání ovoce
Langová, Jiřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Během zrání a skladování ovoce dochází k mnoha změnám. Studovaným ovocem byla jablka čtyř odrůd: Šampion, Glostr, Golden Delicious a Idaret. U jablek bylo sledováno množství redukujících cukrů, celkové množství cukrů, množství kyselin, refraktometrická sušina a ztráty škrobu. Porovnávány byly změny jednotlivých parametrů, rozdíly mezi odrůdami a odlišnosti při skladování. Parametry byly měřeny od poloviny srpna 2008, kdy jablka dozrávala na stromě. Po sklizni byla uskladněna v chladícím boxu při 2 – 3 °C a při laboratorní teplotě 20 – 23 °C. Jablka uskladněná v chladícím boxu byla měřena do konce března 2009 a jablka při laboratorní teplotě do začátku ledna 2009. Celkové množství cukrů u všech odrůd do sklizně stoupá, zatímco po utržení ze stromu klesá. Množství redukujících cukrů pozvolna stoupá a po utržení ze stromu výrazně klesá při uskladnění při 20 – 23 °C. V chladícím boxu nadále stoupá a to do konce listopadu, poté také dochází k poklesu. Ztráty škrobu jsou výrazné a urychlí se po sklizni. Množství kyselin také po celou dobu klesá a refraktometrická sušina má stoupající tendenci. U všech odrůd dochází k výraznějším změnám při skladovaným při 20 – 23 °C. Teplota tedy výrazně ovlivňuje zpracování cukrů a kyselin při dýchání plodů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 25 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.