Název:
Problematika přidaných cukrů v naší populaci
Překlad názvu:
Problems of added sugars in our population
Autoři:
Burdová, Lucie ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá příjmem přidaných cukrů v populaci dospělých osob mladého věku, tedy dospělých osob ve věku 30 až 45 let. V teoretické části práce je podán stručný přehled sacharidů z hlediska chemického složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována cukrům, přírodním a syntetickým sladidlům a jejich využití v potravinářském průmyslu. Popsány jsou pojmy cukry přirozeně se vyskytující a přidané, včetně souvisejících legislativních požadavků na označování potravin a výživových doporučení vydaných mezinárodními i národními institucemi. Zvláštní prostor je věnován roli cukrů ve výživě a zdravotním rizikům spojených s jejich nadměrným příjmem. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo na konzumaci zejména slazených nealkoholických nápojů, výrobků z ovoce a snídaňových cereálií potvrdit, že daná skupina populace přijímá přidané cukry v nadměrném množství. Součástí praktické části je rovněž analýza týdenních jídelníčků osmi osob dané věkové kategorie zaměřená na množství přijímaných celkových cukrů. Ačkoliv nadměrný příjem přidaných cukrů u zkoumaného vzorku nebylo možné na základě provedeného průzkumu potvrdit, z průzkumu i analýzy jídelníčků vyplynulo, že rizikovou z pohledu přidaných a celkových cukrů je konzumace slazených...This bachelor thesis focuses on the intake of the added sugars among the population of young adults, particularly among the adults in the group of 30 to 45 years of age. The theoretical part of this thesis provides a brief overview of the saccharides based on their chemical composition and elementary classification. The sugars and the natural as well as the synthetic sweeteners and their use in the food industry are then discussed in detail. The concepts of naturally occurring and added sugars are described including the related legislative requirements for food labeling and nutritional recommendations issued by the international and national institutions. The special attention is devoted to the role of sugars in nutrition and to the health risks arising from an excessive sugar intake. The research part of the thesis includes a survey carried out in the form of a questionnaire aiming to investigate, in particular, the consumption of the sweetened soft beverages, the fruit products and the breakfast cereals and to defend the hypothesis that the chosen group of the population consumes the added sugars in an excessive amount. The practical part embodies also an analysis of the weekly diet of eight persons of the given age category focused on the amount of the total sugar intake. Although the excessive...
Klíčová slova:
cukry; přidané cukry; příjem cukrů; slazené nápoje; volné cukry; výživová doporučení; added sugars; free sugars; nutritional recommendations; sucrose sweetened beverages; sugar; sugar intake; sugars