Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 265 záznamů.  začátekpředchozí136 - 145dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výuka zdravé výživy na 1. stupni základních škol
Hojdekrová, Denisa ; Kočí, Jana (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Práce si klade za cíl zmapovat učivo výživy a jeho ukotvení ve vzdělávacích programech a prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, zda je pro učitele na prvním stupni základních škol obsah učiva rozpracován dostatečně, tudíž jestli je efektivní v jejich praxi. Teoretická část shrnuje informace, které se týkají výživy dětí mladšího školního věku, zaměřuje se především na zásady správné výživy, budování správných stravovacích návyků, které se významně podílejí na jejich budoucím zdraví a mohou mít preventivní charakter před vznikem nemocí. Jednou z možných cest prevence je právě výuka zdravé výživy na základních školách za pomoci vhodných vyučovacích metod, činností a využívání nutričních výukových programů, které tato práce zmiňuje. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, v rámci kterého zkoumá vztah učitelů k výuce výživy, soustředí se především na jejich názory ohledně ukotvení učiva ve vzdělávacích programech. Výsledná data jsou zaznamenána do tabulek a grafů, které jsou doplněné komentářem. Na základě výsledků z dotazníkového šetření byly doporučeny ověřené webové stránky, ze kterých učitelé mohou čerpat metodický materiál. Tyto materiály byly inspirací pro tvorbu návrhů dvou příprav na čtyři vyučovací jednotky, zaměřených na vybraná témata výživy. Přípravy jsou uvedené v přílohách....
Konzumace energy drinků u studentů na dvou vybraných středních školách
Kantorová, Markéta ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato diplomová práce zkoumá informovanost žáků z hlediska rizik konzumace energetických nápojů na dvou vybraných středních školách v Praze dle počtu správných odpovědí. Nejprve se zabývá popisem a složením energy drinků z důvodu zjištění, jaké látky obsahují a čím dokáží stimulovat organizmus. Další část popisuje vznik energetických nápojů, jejich vývoj a dopad na společnost a organizmus. Energetické nápoje jsou zkoumány z hlediska složení a jednotlivé složky popsány včetně účinků. Zkoumána jsou také rizika konzumace a z důvodu objektivity i pozitivní dopady konzumace. Nejdůležitější částí práce je srovnání a vyhodnocování konkrétního vlivu na zdraví při konzumaci energetických nápojů a informovanost o jejich účincích. V práci byl hodnocen nejen zdravotní dopad, ale také sociální a ekonomické dopady, působení reklamy a vliv rodinného či společenského zázemí. Hlavním cílem práce bylo zkoumání informovanosti žáků z hlediska rizik konzumace energetických nápojů na dvou vybraných středních školách v Praze dle počtu správných odpovědí. Bylo zjištěno, že žáci konzumují energetické nápoje, aniž by byli dostatečně informováni o jejich účincích. Nejsou jim dostatečně známy vedlejší efekty pro zdraví. Dílčím cílem bylo zjištění, jaké množství energetických nápojů žáci konzumují. Množství konzumovaných nápojů...
Znalosti žáků 9. tříd vybraných základních škol o poruchách příjmu potravy
Navrátilová, Klára ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Tato bakalářská práce se zaměřuje především na znalosti žáků 9. tříd vybraných základních škol o poruchách příjmu potravy. Jejím cílem bylo mimo jiné zjistit, zdali žáci o PPP někdy slyšeli a případně odkud se o nich doslechli. Dílčím cílem této bakalářské práce také bylo ukázat, zdali tito žáci vědí o někom, kdo trpí nebo trpěl nějakou poruchou příjmu potravy. V případě, že o někom takovém vědí, tak o koho se jedná. Jako dalším dílčím cílem bylo objasnit, zdali žáci dokáží identifikovat příznaky PPP a komu by se, v případě podezření na PPP u svého kamaráda, svěřili se svými obavami. Dále byla tato práce zaměřena na to, zdali si jsou zapojení žáci vědomi potencionálního ohrožení jich samotných, co se týče PPP. V neposlední řadě bylo dílčím cílem práce zjistit vztah mezi stigmatizací a PPP. K získání informací bylo využito dotazníkové šetření, které bylo anonymní. Výsledky práce ukazují, že žáci mají 58% znalosti, co se týče PPP. Všichni o PPP někdy slyšeli, přičemž nejvíce byla do odpovědí zahrnuta média. 60 % žáků ví o někom s PPP, přičemž se nejčastěji jedná o veřejně známou osobnost. Pouze 27 % respondentů správně vybralo všechny 3 uvedené příznaky osoby trpící PPP a celkem 35 % vybralo alespoň dva. Podle průzkumu by se nejvíce žáků (celkem 51 %) svěřilo se svými obavami samotnému kamarádovi, u...
Znalosti žáků druhého stupně vybrané základní školy v oblasti respiračních onemocnění
Drbohlavová, Tereza ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
NÁZEV PRÁCE Znalosti žáků druhého stupně vybrané základní školy v oblasti respiračních onemocnění AUTORKA Tereza Drbohlavová VEDOUCÍ PRÁCE PhDr. Hanušová Jaroslava, Ph.D. ABSTRAKT Práce se zabývá tématem respiračních onemocnění se zaměřením na znalost žáků druhého stupně vybrané základní školy v této problematice. V první části práce je přehled jednotlivých nemocí, a to včetně jejich původců. V této teoretické části jsou popsány projevy vybraných nemocí, klinický obraz, průběh, možnosti vakcinace, léčby nebo prevence. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit znalosti žáků 6.- 9. třídy na vybrané základní škole v tomto tématu. Informace potřebné pro zpracování výzkumné části práce jsou od žáků získány prostřednictvím dotazníků. Výsledkům tohoto výzkumu je věnována druhá část práce. Z těchto výsledků je patrné, že znalosti žáků se celkově pohybují mezi průměrnými. Nejlepších výsledků dosáhly 9. ročníky, s průměrným počtem bodů 44,38 bodů v 9. A a 46,54 bodů v 9. B. Těmto bodovým výsledkům odpovídá celková procentuální úspěšnost 80,7 % v 9. A a 77,58 % v 9. B. Naopak nejnižší počet správných odpovědí byl u žáků z 6. A, ve které žáci dosáhli průměrného počtu bodů 29,53 a celkové úspěšnosti 48,67 %. Výsledky jsou podrobněji rozebrány ve výzkumné části práce a pro lepší orientaci a přehlednost jsou zpracovány do...
Stravování žáků druhého stupně
Bílková, Monika ; Kočí, Jana (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Zdravá strava je dnes nejenom důležitý aspekt života jako takového, ale stále více diskutované téma na školách a jedna z kapitol předmětu Výchova ke zdraví. Díky včasné prevenci můžeme zabránit vzniku civilizačních chorob, jako jsou ischemická choroby srdeční, diabetes mellitus, rakovina, nebo obezita. Všem těmto chorobám se díky zdravé stravě, dostatku pohybu a vedení ke zdravému životnímu stylu dá předejít. Zlom ve vývoji člověka nastává v období dospívání, a proto mne zajímá, zda se žáci sídlištní základní školy stravují v souladu s výživovými doporučeními, či nikoliv. To je také cílem této práce. Zjistit do jaké míry se žáci druhého stupně stravují zdravě, zda se jejich stravování vzhledem k vývoji dětí v důsledku dospívání zlepšuje a ve které oblasti stravování nebo stravovacích návyků dosáhli žáci nejlepších a nejhorších výsledků. Práce má dvě části. V teoretické části jsem se zabývala zdravím a vhodným stravováním adolescentů obecně. Tato část vychází z odborné literatury zabývající se zdravím, zdravím dětí a doporučenou výživou populace, zejména pak výživou dětí na druhém stupni základní školy. Na základě dosavadních poznatků týkajících se zdravého stravování jsem v praktické části srovnávala obecné požadavky na výživu s výsledky žáků základní školy. Dále pak tato část zahrnuje projekt žáků...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 265 záznamů.   začátekpředchozí136 - 145dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.