Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 261 záznamů.  začátekpředchozí117 - 126dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Izolace antibakteriálních sloučenin z kávové sedliny
Kurzová, Pavlína ; Veselá, Mária (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce)
Kávová sedlina patří mezi velmi hodnotné lignocelulózové odpady, které by bylo možné zpracovat a využít na izolaci fenolických látek. Mnoho fenolických látek izolovaných z lignocelulozóvých odpadů má antimikrobiální vlastnosti. Cílem této diplomové práce bylo izolovat fenolické látky s extraktu kávové sedliny a stanovit jejich antimikrobiální vlastnosti. Tyto fenolické látky by extrahované dvěma způsoby, extrakci do rozpouštědla (hexan, 75% ethanol, 70% aceton, diethyl éther, a ethyl acetát kyseliny octové) nebo uvolněním pomocí alkoholického kvašení. Všechny izolované vzorky byli charakterizované z hlediska obsahu redukujících cukrů, polyfenolů a flavonoidů. Následně byla posouzena jejich antimikrobiální aktivita použitím agarové difúzní a bujonové diluční metody. Pro stanovení antimikrobiální aktivity byly použity jak zástupci bakterií, tak kvasinek. Z bakterií byly vybrané dva druhy gram-pozitivních bakterií, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus a jeden druh gram-negativních a to Serratia marcescens. Z kvasinek byly vybrány druhy Candida glabrata a Saccharomyces cerevisiae. Pro identifikaci fenolických látek v extraktech byla využita vysokoúčinná kapalinová chromatografie Při testech antimikrobiální aktivity fenolických extraktů byl jako nejúčinnější vyhodnocen extrakt kávové sedliny 70% acetonem, ve kterém byly, dle kapalinové chromatografie, identifikovány kyseliny chlorgenová, gallová, kávová a kumarová. Nejméně účinným pak extrakt ethyl acetátem. Následně byly fenolické extrakty lyofilizovány a testovány na antimikrobiální aktivitu. U lyofilizovaných vzorků byl jako neúčinnější inhibitor růst mikroorganismů vyhodnocen extrakt kávové sedliny 70 % ethanolem s obsahem kyselin chlorgenové, gallové a kávové. Fermentací kávové sedliny byly izolovány vzorky s obsahem fenolických látek. Stanovením antimikrobiální aktivity těchto vzorků bylo zjištěno, že všechny vzorky mají velmi dobrý inhibiční účinek pro růst bakterií. Nefiltrované vzorky prokázaly i antimykotické vlastnosti. Ve filtrovaných i nefiltrovaných vzorcích izolovaných fermentací kávové sedliny byly identifikovány kyseliny chlorgenová, kávová a gallová.
Hevlín – sídlo v krajině
Javůrková, Terezie ; Veselá, Markéta (oponent) ; Foretník, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá urbanismem Hevlína, řeší zejména oblast současného centra a konkrétní návrh bydlení pro seniory a lékařského domu. Po bombardování Hevlína na konci 2. světové války vzniklo v urbanistické struktuře prázdné místo, které se stalo náměstím. Svým měřítkem ale neodpovídá urbanismu Hevlína, ani měřítku člověka. Velký prostor je věnován dopravě, parkování a zeleni, nikoliv člověku. Cílem práce je vytvoření a koncepční řešení veřejných prostorů na území současné centra Hevlína. Konkrétní návrh seniorského bydlení a lékařského domu si klade za cíl interpretovat atributy venkovského domu a zároveň reflektovat současné požadavky na bydlení.
Study of natural compounds of elderberry flowers
Pončíková, Alžbeta ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
The aim of this bachelor thesis was to determine the concentration of bioactive substances such as polyphenols and flavonoids and also the total antioxidant capacity in extracts from flowers of elder. The second part was the subject of an experiment to determine the antimicrobial activity. The theoretical part deals with the description of individual bioactive substances, the description of the elder and the bacteria used. In the experimental part, aqueous extracts were prepared, in which total polyphenols, flavonoids and oxidizing activity were determined. The results of the determination of polyphenols and flavonoids show that in order to achieve a higher content of flavonoids and polyphenols, it is more appropriate to use the highest possible initial temperature for leaching the base flower. No significant differences were found when comparing the antioxidant activity of solutions from the average values. The extracts did not show significant antimicrobial activity.
Zisk a komplexní charakterizace extraktů aronie
Seidlová, Kateřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Aronie (Aronia melanocarpa) je bobulovitý plod charakteristických senzorických vlastností, který vykazuje určité léčivé účinky. Hlavními bioaktivními složkami aronie jsou polyfenolické látky s významnou skupinou antokyanových barviv Bioaktivní látky se z přírodních materiálů tradičně získávají extrakcí, v práci byly porovnány 2 druhy extrakce – macerace a PHWE. Na základě obsahu polyfenolických látek byla vybrána macerace jako vhodnější metoda a ta byla optimalizována pomocí statistického modelu plánovaného experimentu. Optimální podmínky macerace byly stanoveny na teplotu 30 °C, rozpouštědlo – 50% etanol, navážka 10 g na 50 ml a doba extrakce 30 min. Takto připravený extrakt měl výsledný obsah polyfenolů 1441 ± 90 mg/100 g DW, antokyanů 943 ± 8 mg/100 g DW a celková antioxidační aktivitu pomocí ABTS 24,78 ± 0,09 molTE/g. Těkavých látek s obsahem nad 0,5 % bylo identifikováno 25 a z nich měly největší zastoupení aldehydy a estery. V optimálním extraktu převažoval benzaldehyd s 32,25 % a methylhexanoát s 21,37 %.
Hevlín – sídlo v krajině
Kubíčková, Karolína ; Veselá, Markéta (oponent) ; Foretník, Jan (vedoucí práce)
Cílem práce je vytvoření krajiny, která podporuje zadržování vody a pomáhá řece Dyje k vytvoření větveného, meandrujícího vodního toku. Návrh se dále zabývá prostupností územím a návrhem dřevěných objektů, které reagují funkcí i tvarem na vytvořenou krajinu.
Stanovení antimikrobiální aktivity extraktů z bobulového ovoce
Procházková, Lucie ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo stanovení antimikrobiálního účinku modelového vzorku extraktu z aronie (Aronia melanocarpa) vůči vybraným druhům mikroorganismů (bakterie Bacillus cereus a Escherichia coli a kvasinka Candida glabrata). Pro srovnání byly vybrány a též analyzovány dva komerčně dostupné vzorky přírodních extraktů z maliny a kakaa. V teoretické části je uvedena charakteristika, složení a vlastnosti zmíněných rostlinných materiálů, také jejich složení a využití ve farmacii, lékařství a kosmetice, dále jsou zmíněny možné metody stanovení antimikrobiální aktivity. Výsledky práce ukazují, že analyzované komerčně dostupné vzorky maliny i kakaa nevykazují žádnou antimikrobiální aktivitu vůči vybraným mikroorganismům až na 100% extrakt maliny proti Candida glabrata. Pro ostatní druhy mikroorganismů se jednalo spíše o podporu růstu kolonií v okolí dávky extraktu. Ethanolový extrakt z plodů aronie vykazoval rostoucí antimikrobiální aktivitu s jeho zvyšující se koncentrací, nejsilnější potenciál byl pozorován u kvasinky Candida glabrata, značný také pro Bacillus cereus, druh Escherichia coli byl zcela rezistentní.
Chytré jedlé filmy citlivé na pH
Jarošová, Gabriela ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na chytré jedlé vrstvy reagující na změnu pH. Teoretická část pojednává o chytrých obalech včetně legislativy, která se k nim váže. Je zde popsána látka chitosan, která je hlavní pro přípravu vrstvy, dále anthokyaniny, které slouží jako barevný indikátor. Nejprve byly izolovány anthokyaniny z červeného zelí pomocí extrakce směsí vody a ethanolu. Byly připraveny jedlé filmy z chitosanu a kukuřičného škrobu s přídavkem anthokyaninů. Jako síťovací roztok byl použit trifosforečnan pentasodný. Takto připravené vrstvy byly podrobeny testu rozpustnosti, který dokázal nejmenší rozpustnost v případě rychlého sušení v sušárně, a to průměrně 14,5 %. Dále byla zkoumána barevná reakce na změnu pH prostředí. Výsledky ukazují, že připravené vrstvy reagovaly na každé pH, nejvýrazněji se ale projevovala reakce na pH 1 a 3.
Chytré potravinářské polymerní vrstvy
Valíková, Michaela ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Chytré obaly představují skupinu obalů s velkým potenciálem při použití v potravinářském průmyslu. Aktivní obaly mohou příznivě ovlivňovat stav skladované potraviny a inteligentní obaly dokážou spotřebitele informovat o stavu skladované potraviny. V teoretické části byla vypracována rešerše na téma obaly v potravinářství s důrazem na aktivní a inteligentní prvky využitelné pro potravinářské obaly, a to včetně legislativního rámce. Byly popsány látky, ze kterých se chytré obaly vyrábí. V rámci experimentální části byly připraveny ve vodě částečně nerozpustné polymerní vrstvy ze želatiny, glycerolu, síťovadla a extraktu anthokyanů. Jako síťovadlo byl použit glutaraldehyd, nebo kyselina taninová. Anthokyany byly získány extrakcí z červeného zelí. Celková koncentrace anthokyanů v extraktu byla stanovena metodou diference. U připravených vrstev byla měřena jejich rozpustnost ve vodě a spektrofotometricky hodnocena barevná reakce na pH prostředí. Byla sledována také stabilita vrstev v čase. Bylo zjištěno, že připravené vrstvy jsou schopné reagovat na změnu pH.
Determination of antimicrobial activity of herbal extracts
Žitková, Barbora ; Veselá, Mária (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
The aim of this bachelor thesis was to observe the antimicrobial activity of selected herbal extracts and essential oils against three selected microorganisms, bacteria – Bacillus cereus, Escherichia coli and the yeast Candida glabrata. Two diffusion methods were used to verify and compare the antimicrobial activity, namely the diffusion well and disk method. The theoretical part describes the characteristic of plants from which extracts and oils were made. It also focuses on active substances, vitamins and minerals contained in herbs. Other methods that can be used to determine antimicrobial activity are also mentioned in the work. At the end of the theoretical part the characteristic of the microorganisms used for observation is mentioned. The result of the diffusion well method shows that only eucalypt oil showed antimicrobial activity against all selected microorganisms. It was most effective against Bacillus cereus with an inhibition zone size of 1.73 ± 0.11 cm. The result of the diffusion disk method shows that there are two oils which showed antimicrobial activity against selected microorganisms, namely marrow and eucalypt oil. Nevertheless, the most effective oil was made of mint against Bacillus cereus with an inhibition zone size of 1.57 ± 0.31 cm.
Individuální a kolektivní péče o dvouleté dítě - vývojové klady a rizika
Benešová, Markéta ; Šulová, Lenka (vedoucí práce) ; Veselá, Michaela (oponent)
Bakalářská práce shrnuje klíčové faktory, které ovlivňují kvalitu péče o dvouleté dítě a které mají vliv na jeho psychický vývoj v souvislosti s typem péče. Literárně přehledová část se zabývá charakteristikou hlavních oblastí ve vývoji dvouletého dítěte. Dále se práce zaměřuje na individuální péči o dvouleté dítě, zejména shrnuje rodičovské charakteristiky a popisuje ranou interakci matka - dítě, specifika otcovské role a další formy individuální péče. Finální část práce poskytuje přehled o formách kolektiv ní péče v ČR, ale také uvádí příklady zahraničních systémů kolektivní péče (Francie, Německo, Finsko, Velká Británie a USA). Závěr práce shrnuje vybrané výzkumy týkající se kolektivní péče o dvouleté dítě a mapuje faktory související s kvalitou kolektivní péče, které se ukazují být klíčové pro psychický vývoj dítěte. Návrhem výzkumného projektu je korelační výzkum. Cílem výzkumu je porovnat kvalitu interakcí mezi matkou a dvouletým dítětem v individuální péči a matkou a dvouletým dítětem v kolektivní péči. Pro účely výzkumu bude nejprve přeložena a následně použita česká verze Emotional Availability Scale. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 261 záznamů.   začátekpředchozí117 - 126dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.