Název: The U.S. low-wage structure: a McWage comparison
Autoři: Ashenfelter, O. ; Jurajda, Štěpán
Typ dokumentu: Výzkumné zprávy
Rok: 2024
Jazyk: eng
Edice: CERGE-EI Working Paper Series, svazek: 785
Abstrakt: Thanks to standardized work protocol and technology of McDonald’s restaurants, the hourly wage of McDonald’s Basic Crew enables wage comparisons under near-identical skill inputs and hedonic job conditions. McWages capture labor costs in entry-level jobs, while the Big Macs (earned) Per Hour (BMPH) index measures corresponding purchasing power of wages. We document large and growing geographical wage differences in standardized jobs using data covering most U.S. counties during 2016-2023. Before the Covid-19 pandemic, there was no BMPH growth where minimum wages stayed constant, but the pandemic wage increase, which diminished the importance of minimum wages, was stronger in these areas.
Klíčová slova: labor costs; purchasing power; wage comparisons

Instituce: Národohospodářský ústav AV ČR (web)
Informace o dostupnosti dokumentu: Dokument je dostupný na externích webových stránkách.
Externí umístění souboru: https://www.cerge-ei.cz/pdf/wp/Wp785.pdf
Původní záznam: https://hdl.handle.net/11104/0355103

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-622965

 Záznam vytvořen dne 2024-08-10, naposledy upraven 2024-08-10.


Není přiložen dokument
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet