Název:
Metodika stanovení Nutriční stopy a její praktické využití v podmínkách ČR
Překlad názvu:
Methodology for calculating Nutritional Footprint and its practical use in the Czech Republic
Autoři:
Kapitulčinová, Dana ; Jelínková, Zuzana ; Havránek, Miroslav ; Zvěřinová, Iva ; Weinzettel, Jan Typ dokumentu: Metodiky
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR).The methodological document describes the selection of environmental indicators for food items integrated in a single indicator of environmental impact, so-called Nutritional Footprint. The functional unit is one portion of a meal and nutritional values with respect to health are also provided. The document includes theoretical grounding and description of the Nutritional Footprint calculation. Based on a pilot testing of the concept methodological approaches to its practical use are suggested, especially for its use in education (EE and ESD).
Klíčová slova:
Nutriční stopa; vzdělávání a osvěta; výživa a zdraví; životní prostředí; education; environment; nutrition and health; Nutritional Footprint Číslo projektu: TD03000150 (CEP) Poskytovatel projektu: TA0