Original title:
Metodika stanovení Nutriční stopy a její praktické využití v podmínkách ČR
Translated title:
Methodology for calculating Nutritional Footprint and its practical use in the Czech Republic
Authors:
Kapitulčinová, Dana ; Jelínková, Zuzana ; Havránek, Miroslav ; Zvěřinová, Iva ; Weinzettel, Jan Document type: Methods
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR).The methodological document describes the selection of environmental indicators for food items integrated in a single indicator of environmental impact, so-called Nutritional Footprint. The functional unit is one portion of a meal and nutritional values with respect to health are also provided. The document includes theoretical grounding and description of the Nutritional Footprint calculation. Based on a pilot testing of the concept methodological approaches to its practical use are suggested, especially for its use in education (EE and ESD).
Keywords:
education; environment; nutrition and health; Nutritional Footprint; Nutriční stopa; vzdělávání a osvěta; výživa a zdraví; životní prostředí Project no.: TD03000150 (CEP) Funding provider: TA0