Název:
Obsah phloridzinu ve vybraných odrůdách jablek
Překlad názvu:
Phloridzin content in selected apple varieties
Autoři:
Křehlíková, Jana ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
V této práci byl zkoumán obsah phloridzinu v jablcích a v potravinách obsahujících jablka. Pro analýzu phloridzinu byla použita technika HPLC. Cílem výzkumu bylo zhodnotit potenciál phloridzinu jako markeru pro potvrzení přítomnosti jablek v potravinách a řešit problémy pravosti potravin. Metodika zahrnovala optimalizaci metody pro přípravu vzorků s ohledem na výběr rozpouštědla a vliv kyslíku na stabilitu phloridzinu. Analýza odhalila významný rozdíl v obsahu phloridzinu mezi odrůdami jablek (Golden Delicious, Red Delicious, Granny Smith, Gala, Champion a Jonagold), v průměru byl obsah phloridzinu 17 ± 10 mgkg1. Dále bylo analyzováno 16 ovocných produktů na obsah phloridzinu a 5 potravin bez deklarace přítomnosti jablečné složky. Phloridzin se ukázal jako účinný marker při zjišťování nedeklarované přítomnosti jablek v džemech, náplních a v ovocných pyré, což zvýrazňuje jeho potenciál pro ověření pravosti potravin s obsahem jablek. Ovocné nápoje a džusy však vykazovaly neprůkazné výsledky, což naznačuje potřebu vývoje metod přípravy vzorků a jejich analýzy.
Phloridzin, a phenolic compound found in Malus genus, was targeted in this study for detection in apples and apple-based foods via HPLC. The research aimed to assess phlorizin’s potential as a marker for confirming apple presence in food, addressing food authenticity concerns. The methodology encompassed method optimization for sample preparation, considering solvent selection and oxygen impact on stability. Analysis revealed significant phloridzin distribution among apple varieties (Golden Delicious, Red Delicious, Granny Smith, Gala, Champion, Jonagold), averaging 17 ± 10 mgkg1. Further, 15 fruit products were surveyed for phloridzin content, with 5 non-apple-labelled foods also analysed. Phloridzin proved effective in detecting undeclared apple presence in jams, fillings, and fruit purees, highlighting potential for authenticity verification. However, fruit drinks and juices exhibited inconclusive results, suggesting a need for improved sample preparation and analysis methods.
Klíčová slova:
autenticita; HPLC; jablka; marker; Phloridzin; apples; autenticity; HPLC; marker; Phloridzin
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11012/245613