Název:
Monitoring konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace
Překlad názvu:
Monitoring of cereal products uptake in a sample of Czech population
Autoři:
Vlachová, Martina ; Hurtová, Jana (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá průzkumem konzumace cereálních výrobků a stanovením některých jejich obsahových látek. V teoretické části je uveden přehled cereálních výrobků a jejich běžné složení. V experimentální části byly u vybraných výrobků stanoveny celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a antioxidační aktivita ve vybraných výrobcích. Nejvyšší obsah těchto aktivních látek byl zaznamenán u výrobků příchutě čokoládové či výrobků obsahujících ovoce typu lesní směs. V další části bylo zpracováno 161 vyplněných spotřebitelských dotazníků, ze kterých vyplynuly znalosti vzorku populace o cereálních výrobcích, nákupní zvyklosti a preference jednotlivých výrobků u dotazovaných.
This bachelor’s thesis was focused on monitoring of consumption of cereal products and analysis of some of their active components. In theoretical part an overwiev of cereals and their composition was introduced. In experimental part a set of analytical parameters was obtained in selected cereal products: total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity. The highest level of these active substances was detected in products containing chocolate and forest fruit. Further, 161 completed consumer questionnaires were collected. From these data common knowledge in consumers, their shopping conventions and individual products preferences were evaluated.
Klíčová slova:
antioxidační aktivita.; celiakie; celkové flavonoidy; celkové polyfenoly; Cereálie; antioxidant activity.; celiac disease; Cereals; total flavonoids; total polyphenolics
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/25496