Original title:
Monitoring konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace
Translated title:
Monitoring of cereal products uptake in a sample of Czech population
Authors:
Vlachová, Martina ; Hurtová, Jana (referee) ; Márová, Ivana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá průzkumem konzumace cereálních výrobků a stanovením některých jejich obsahových látek. V teoretické části je uveden přehled cereálních výrobků a jejich běžné složení. V experimentální části byly u vybraných výrobků stanoveny celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a antioxidační aktivita ve vybraných výrobcích. Nejvyšší obsah těchto aktivních látek byl zaznamenán u výrobků příchutě čokoládové či výrobků obsahujících ovoce typu lesní směs. V další části bylo zpracováno 161 vyplněných spotřebitelských dotazníků, ze kterých vyplynuly znalosti vzorku populace o cereálních výrobcích, nákupní zvyklosti a preference jednotlivých výrobků u dotazovaných.
This bachelor’s thesis was focused on monitoring of consumption of cereal products and analysis of some of their active components. In theoretical part an overwiev of cereals and their composition was introduced. In experimental part a set of analytical parameters was obtained in selected cereal products: total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity. The highest level of these active substances was detected in products containing chocolate and forest fruit. Further, 161 completed consumer questionnaires were collected. From these data common knowledge in consumers, their shopping conventions and individual products preferences were evaluated.
Keywords:
antioxidant activity.; celiac disease; Cereals; total flavonoids; total polyphenolics; antioxidační aktivita.; celiakie; celkové flavonoidy; celkové polyfenoly; Cereálie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/25496