Original title:
Národní image jako faktor konkurenceschopnosti českých výrobků
Translated title:
National image as a factor of competitiveness of Czech products
Authors:
Veselá, Jitka ; Kita, Jaroslav (referee) ; Zich, Robert (referee) ; Nétek, Václav (referee) ; Světlík, Jaroslav (advisor) Document type: Doctoral theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská Abstract:
[cze][eng]
Předkládaná dizertační práce se zabývá problematikou národní image a jejího vlivu na zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských výrobců na domácím trhu s vínem. Zákazníky v současné době ovlivňuje mnoho faktorů, které se společnosti snaží využít k získání konkurenční výhody a upevnit tak svoji konkurenční pozici na trhu. Celá práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část je věnována vymezení hlavního cíle dizertační práce, dále dílčích cílů, prostřednictvím kterých bude hlavního cíle dosaženo. Dále jsou definovány výzkumné předpoklady, které jsou statisticky ověřovány na základě stanovených hypotéz, a v závěru jsou definované metody, které povedou k naplnění hlavního cíle práce. Ty kombinují několik přístupů, aby bylo dosaženo co nejpřesnějších výsledků. Druhá část shrnuje současný pohled odborné literatury na řešenou problematiku. Ten je rozčleněn do tří dílčích celků, přičemž první celek je věnován definici, formování a měření národní image. Druhý celek se zabývá spotřebním chováním, modely spotřebního chování dle tradičního a moderního pojetí i s využitím on-line médií pro ovlivňování zákazníkových postojů. Třetí celek popisuje koncepty konkurenceschopnosti, které jsou v literatuře dostupné. Třetí část práce je výzkumnou částí. Výzkum je prováděn v oblasti zákazníka, výrobců a externích organizací, které se podílejí na zlepšování povědomí tuzemských produktů vinařského průmyslu na domácím trhu. U každé z oblastí jsou v závěru vytyčeny nejdůležitější výsledky, na něž pak navazuje tvorba konceptu konkurenceschopnosti využitelná ve vinařském průmyslu a tvorba modelů fungování komunikace zohledňující specifika trhu s vínem.
The presented dissertation thesis deals with the issue of national image and its influence on increasing of competitiveness of domestic producers in the domestic wine market. Customers are currently affected by many factors that companies try to use to gain their competitive advantage and strengthen their competitive position in the market. The thesis is divided into three main parts. The first part defines the main objectives of the thesis, as well as the milestones, through which the main objective is accomplished. Furthermore, the research assumptions, which are verified on the basis of statistical hypotheses, are defined here and in the end, the research methods that will lead to the fulfilment of the main goal of this work are defined. This work combines several approaches to achieve the most accurate results. The second part summarizes the current literature point of view on the main topics of the work. It is divided into three sub-units, the first unit focuses on the definition, measurement and shaping of the national image. The second sub-unit deals with consumer behaviour, models of consumer behaviour according to the traditional and the modern concept and using online media to influence customer attitudes. The third sub-unit describes the concepts of competitiveness which are available in the literature. The third part is the research part. The research is carried out in the area of customers, producers and external organizations that are involved in raising awareness of domestic products of the wine industry on the domestic market. For each of the areas the key findings are set out at the conclusion, which are then followed by the creation of the concept of competitiveness usable in the wine industry and the creation of functioning communication models tailored to the specifics of the wine market.
Keywords:
competitiveness; Country-of-origin effect; customer; customer behaviour; national image; wine industry.; Efekt země původu; konkurenceschopnost; národní image; spotřební chování; vinařský průmysl.; zákazník
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/63389