Název:
Změna obsahu fenolických kyselin během sladování ječmene jarního
Překlad názvu:
Changeof phenolic acids content during malting of spring barley
Autoři:
Štýblová, Romana ; Janoušková, Eva (oponent) ; Běláková, Sylvie (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných fenolických kyselin (kyselina sinapová, kávová, ferulová, vanillová, syringová,p – hydroxybenzoová a p – kumarová) ve sladovnické odrůdě ječmene jarního a sledováním jejich změn v průběhu výroby sladu v reálném prostředí humnové sladovny. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na jednotlivé fenolické kyseliny, jejich výskyt v surovinách pro výrobu sladu a metodám jejich stanovení. Podrobně je zde popsána technologie výroby sladu. V experimentální části bylo odebráno 9 vzorků. Jednalo se o sladovnický ječmen, meziprodukty výroby sladu, slad a sladový květ. Fenolické kyseliny byly ze vzorků extrahovány alkalickou a kyselou hydrolýzou a stanoveny pomocí ultra rychlé kapalinové chromatografie s UV detekcí (UPLC/PDA).
This bachelor thesis deals with detection of chosen phenolic acids (sinapic acid, caffeic acid, ferulic acid, syringic acid, p – hydroxybenzoic acid, vanillic acid and p – coumaric acid) in the malting barley and monitoring of their changes during making a malt in real enviroment of floor malt house. Tehoretical part describes individual phenolic acids, their presentation in raw material for making of malt and methods for determination . There is described technology of making a malt. The nine samples was taken in experimental part. There were a malting barley, intermediate products of malting, malt and rootlets. Phenolic acids were extracted by alkaline and acid hydrolysis. This samples were detected by Ultra high – performance liquid chromatography using of UV detection (UPLC/PDA).
Klíčová slova:
fenolické kyseliny; slad; sladovnícky ječmen; výroba sladu; malt; malting barley; manufacture of malt; Phenolic acids; UPLC/PDA
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/38719