Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza složení pozůstatků anorganických farmak z 18. století
Janoušková, Eva ; Nesměrák, Karel (vedoucí práce) ; Kozlík, Petr (oponent)
V této bakalářské práci bylo analyzováno šestnáct vzorků anorganických farmak z 18. století pomocí spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, atomové absorpční spektrometrie, atomové emisní spektrometrie, UV/VIS spektrometrie, kapilární zónové elektroforézy, titrací a gravimetrických stanovení. Analýza potvrdila, že složení čtrnácti analyzovaných vzorků odpovídá latinským signaturám na příslušných barokních stojatkách, avšak ve dvou případech bylo prokázáno, že se jedná o látky zcela odlišné. Každý ze vzorků, s výjimkou jednoho, obsahoval poměrně vysoké množství nečistot. Tyto nečistoty pomohly určit, zda je daný vzorek původem minerál běžně se vyskytující v přírodě anebo produkt chemické reakce. Klíčová slova: dějiny farmacie, ICP-MS, F-AAS, F-AES, UV/VIS spektrometrie, historická léčiva
Efekt různých bariatrických výkonů na pokles hmotnosti v léčbě obezity
Janoušková, Eva ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Úvod: Bariatrické výkony patří k moderním metodám léčby obezity, zvláště u pacientů s vyšším stupněm obezity. V současné době jsou prováděny různé typy výkonů jako například bandáž žaludku, sleeve gastrektomie a bypass žaludku. Náš výzkum zkoumá efekt různých bariatrických výkonů na pokles hmotnosti a na některé metabolické parametry v léčbě obezity. Metody: Sběr dat pro kvantitativní výzkum byl prováděn na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze částečně retrospektivně a především prospektivně. Sledovali jsme změnu hmotnosti a kompenzace DM 2. typu po 1. roce od operace u souboru 54 pacientů, z nichž 32 pacientů mělo i dvouleté sledování. Pro monitorování vývoje hmotnosti v časovém horizontu po operaci jsme využili přepočet na % EWL a % EBMIL. Data byla vyhodnocena základními statistickými metodami. Výsledky 1: U souboru pacientů (n=54) jsme po 1. roce od operace zjistili průměrnou hodnotu EWL 37,58 %. U Sleeve gastrektomie byla hodnota EWL 47,52 %. U gastrického bypassu byla hodnota EWL 39,82 %. Pro gastrickou bandáž byla hodnota EWL 23,28 %. Výsledky 2: U podsouboru pacientů (n=32) se průměrná hodnota EWL změnila z 35,78 % (1. rok) na 32,97 % (2. rok). U sleeve gastrektomie bylo zjištěno zvýšení hodnoty EWL z 47,69 % (1. rok) na 49,16 % (2. rok). Hodnota EWL u gastrického bypassu se zvýšila z...
Efekt různých bariatrických výkonů na pokles hmotnosti v léčbě obezity
Janoušková, Eva ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Úvod: Bariatrické výkony patří k moderním metodám léčby obezity, zvláště u pacientů s vyšším stupněm obezity. V současné době jsou prováděny různé typy výkonů jako například bandáž žaludku, sleeve gastrektomie a bypass žaludku. Náš výzkum zkoumá efekt různých bariatrických výkonů na pokles hmotnosti a na některé metabolické parametry v léčbě obezity. Metody: Sběr dat pro kvantitativní výzkum byl prováděn na 3. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze částečně retrospektivně a především prospektivně. Sledovali jsme změnu hmotnosti a kompenzace DM 2. typu po 1. roce od operace u souboru 54 pacientů, z nichž 32 pacientů mělo i dvouleté sledování. Pro monitorování vývoje hmotnosti v časovém horizontu po operaci jsme využili přepočet na % EWL a % EBMIL. Data byla vyhodnocena základními statistickými metodami. Výsledky 1: U souboru pacientů (n=54) jsme po 1. roce od operace zjistili průměrnou hodnotu EWL 37,58 %. U Sleeve gastrektomie byla hodnota EWL 47,52 %. U gastrického bypassu byla hodnota EWL 39,82 %. Pro gastrickou bandáž byla hodnota EWL 23,28 %. Výsledky 2: U podsouboru pacientů (n=32) se průměrná hodnota EWL změnila z 35,78 % (1. rok) na 32,97 % (2. rok). U sleeve gastrektomie bylo zjištěno zvýšení hodnoty EWL z 47,69 % (1. rok) na 49,16 % (2. rok). Hodnota EWL u gastrického bypassu se zvýšila z...
Zastoupení vybraných prvků v lidských vlasech
Jochimová, Eva ; Janoušková, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Vlasy jsou výborná matrice ke sledování stopových prvků a minerálů v lidském těle. Až dlouhodobé změny v koncentraci prvků v organismu se odrážejí v jejich hodnotě ve vlasech, takže hodnocení minerálního stavu organismu analýzou vlasů je velice vhodnou metodou. Tato metoda je hojně využívána při toxikologickém vyšetření a v kriminalistice. Tato práce se zabývá analýzou Mg, K, Fe, Zn, Mn, Se, As, Cd a Pb ve 100 vzorcích metodou ICP-MS. Jedná se o mužské vzorky vlasů s věkovým rozpětím 19 – 74 let. Analýzou vlasů bylo zjištěno, že hodnoty koncentrací jednotlivých prvků se pohybují v úzkém rozsahu hodnot. U vzorků starší věkové kategorie se hodnoty v některých případech značně vychylují.
Analýza vybraných alergenů ve vonných kompozicích
Koláčková, Adéla ; Janoušková, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato práce se zaměřuje na alergenní vonné látky v kosmetických přípravcích. Pro vybrané zástupce jsou popsána jejich specifika, metody kontroly a sledování. Dále jsou také uvedeny dermatologické problémy související s používáním parfémovaných kosmetických výrobků, v nichž se zmíněné alergenní ingredience nachází, a možnosti jejich regulování. Vonné látky jsou směsi přírodního nebo syntetického charakteru, které dodávají vůni. V přírodě je produkují zejména rostliny. Již více než 100 vonných látek bylo identifikováno jako alergenní. 26 vonných látek je deklarováno jako potenciálně alergenní substance. Alergenní složky parfémových kompozic způsobují v největší míře alergickou kontaktní dermatitidu. Experimentální část práce je zaměřena na metodiku stanovení vybraných zástupců alergenních vonných látek (?-Amylcinnamaldehyd, Anýzalkohol, Benzylsalicylát, Cinnamaldehyd, ?-Hexylcinnamaldehyd, 7-Hydroxycitronellal a Methyl-2-oktynoát). Pro extrakci, analýzu a identifikaci těchto substancí byla využita headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem (HS-SPME-GC-FID). Metoda byla validována a aplikována na spektrum reálných vzorků kosmetických přípravků.
Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů - zkoumání citlivosti chuti
Chytilová, Eliška ; Janoušková, Eva (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání citlivosti jednoho z pěti lidských smyslů a to je chuť. Zabývá se anatomií chuťového smyslu, vnímáním chuti a také popisuje jaké druhy chuti jsme schopni rozeznat. Lidskými smysly a jejich praktickým využitím se zabývá senzorická analýza. V práci jsou proto popsány požadavky na senzorické posuzovatele, požadavky na senzorickou laboratoř, metody používané v senzorické analýze a přehled legislativy v této oblasti. Aby mohla laboratoř provádět kvalifikované senzorické hodnocení, je potřeba jí akreditovat. Z tohoto důvodu jsou zde také zmíněny požadavky Českého institutu pro akreditaci. V experimentální části jsou vybrány a ověřeny metody vhodné pro zkoumání citlivosti chuti senzorických posuzovatelů. K jednotlivým vybraným metodám jsou vypracovány standardní operační postupy.
Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů: zkoumání citlivosti čichu a zraku
Hýsková, Eva ; Janoušková, Eva (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce byla zaměřena na zrakový a čichový smysl a jejich význam při senzorickém hodnocení. Jsou zde teoreticky zpracovány požadavky na posuzovatele v senzorické analýze, požadavky na zkušební prostory a požadavky Českého institutu pro akreditaci na akreditaci laboratoří působících v oblasti senzorického zkoušení. Uvádí přehled metod a legislativy v oblasti senzorické analýzy. V experimentální části této práce byly vybrány metody vhodné pro zkoumání citlivosti čichu a zraku senzorických posuzovatelů. Metody byly ověřeny v senzorické laboratoři, validovány a k jednotlivým metodám byly vypracovány standardní operační postupy.
Studium vlastností různých rostlinných olejů
Martinů, Michaela ; Janoušková, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit jednotlivé tukové charakteristiky různých rostlinných olejů v závislosti na době skladování a podmínkách skladování. Podmínky skladování představovaly skladování při laboratorní teplotě a při teplotě v lednici. K analýze bylo použito celkem čtrnáct rostlinných olejů a to, lněný olej, ricinový olej, olej z hroznových jader, mandlový olej, olivový olej, jojobový olej, avokádový olej, olej z meruňkových jader, olej z kukuřičných klíčků, olej z rýžových klíčků, makadamiový olej, sójový olej, olej z dýňových jader a slunečnicový olej. Všechny tyto oleje byly dodány od firmy M+H, Míča a Harašta s r.o. Mezi stanovované tukové charakteristiky patřilo číslo zmýdelnění, kyselosti, jodové a thiobarbiturové. Na základě získaných hodnot čísla zmýdelnění a čísla kyselosti byla dopočítána čísla esterová a přibližný procentuální obsah glycerolu. Do grafů byly vyneseny časové závislosti jednotlivých tukových charakteristik a porovnány při různých podmínkách skladování. Ve většině případů tukové charakteristiky vykazovaly nižší hodnoty při skladování vzorků olejů v lednici než při laboratorní teplotě.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
3 Janoušková, Eliška
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.