Název:
Senzor kvality prostředí potravinového obalu
Překlad názvu:
Sensor of food packaging environment quality
Autoři:
Dobiáš, Vojtěch ; Syrový, Tomáš (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato práce se zabývá přípravou tenkých polymerních vrstev schopných barevné odezvy na kyslík. Tenké vrstvy byly připraveny s různými polymery a barvivy. Byla sledována rychlost fotokatalytické redukce barviva a také rychlost barevné odezvy na kyslík. K vytvoření anaerobního prostředí k ověření citlivosti vrstvy na kyslík byly využity absorbéry kyslíku. Ověřen byl také vliv viditelného světla na vrstvu. Dále byla zkoumána závislost kinetiky reakcí fotokatalytické redukce a zpětné oxidace na obsahu glycerolu ve vrstvě. Z hlediska obou reakcí byl nejvhodnější 1% obsah glycerolu ve vrstvě. Methylenovou modř v připravené vrstvě lze zredukovat intenzitou UVA 0,1 mWcm-2 za dobu 48 s a barevná odezva této vrstvy na kyslík je snadno postřehnutelná okem již během 20 minut.
The aim of this study was to prepare thin polymer layers able to give a color change response to oxygen. Thin layers were prepared with different polymers and dyes. The rate of photocatalytic reduction of a dye and the rate of the color change response to oxygen were studied. To verify oxygen sensitivity of a prepared layer, oxygen absorbers were used to create anaerobic conditions. The effect of visible light irradiation on a prepared layer was examined as well. Influence of glycerol content on the kinetics of the photocatalytic reduction and the color change response was studied. Considering both reactions, the glycerol content of 1 % was found to be the most suitable. Methylene blue in prepared layer was reduced 48 s after previous UVA irradiation with intensity of 0,1 mWcm-2. The color change response to oxygen is readily distinguished by the naked eye within 20 minutes.
Klíčová slova:
chemické senzory; fotokatalýza; indikátory kyslíku; Inteligentní balení potravin; polymerní vrstvy; chemical sensors; Intelligent food packaging; oxygen indicators; photocatalysis; polymer layers
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/201520