|
Studium přírodních látek zázvoru
Dobiáš, Vojtěch ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na stanovení přírodních látek obsažených v zázvoru. Extrakty bio zázvorového čaje a oddenku zázvoru byly připraveny do tří různých rozpouštědel. Spektrofotometrickými metodami byla stanovena antioxidační aktivita a obsah celkových polyfenolů a flavonoidů. Byl také zkoumán antimikrobiální účinek extraktů difuzní jamkovou metodou proti bakteriím Bacillus cereus a Serratia marcescens. Z experimentálních dat lze usoudit, že analyzované vzorky se v obsahu sledovaných látek značně liší. Nejvyšší koncentrace polyfenolických látek byly naměřeny u zázvorového čaje, kde koncentrace dosahovala až 0,481 mgml-1, zatímco u oddenku zázvoru jen 0,078 mgml-1. Čaj také vykazoval významně vyšší antioxidační aktivitu. Vliv na růst mikroorganismů projevily pouze vodné extrakty čaje, které velice slabě inhibovaly růst bakterie Bacillus cereus.
|
|
Senzor kvality prostředí potravinového obalu
Dobiáš, Vojtěch ; Syrový, Tomáš (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá přípravou tenkých polymerních vrstev schopných barevné odezvy na kyslík. Tenké vrstvy byly připraveny s různými polymery a barvivy. Byla sledována rychlost fotokatalytické redukce barviva a také rychlost barevné odezvy na kyslík. K vytvoření anaerobního prostředí k ověření citlivosti vrstvy na kyslík byly využity absorbéry kyslíku. Ověřen byl také vliv viditelného světla na vrstvu. Dále byla zkoumána závislost kinetiky reakcí fotokatalytické redukce a zpětné oxidace na obsahu glycerolu ve vrstvě. Z hlediska obou reakcí byl nejvhodnější 1% obsah glycerolu ve vrstvě. Methylenovou modř v připravené vrstvě lze zredukovat intenzitou UVA 0,1 mWcm-2 za dobu 48 s a barevná odezva této vrstvy na kyslík je snadno postřehnutelná okem již během 20 minut.
|
| |
|
Senzor kvality prostředí potravinového obalu
Dobiáš, Vojtěch ; Syrový, Tomáš (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá přípravou tenkých polymerních vrstev schopných barevné odezvy na kyslík. Tenké vrstvy byly připraveny s různými polymery a barvivy. Byla sledována rychlost fotokatalytické redukce barviva a také rychlost barevné odezvy na kyslík. K vytvoření anaerobního prostředí k ověření citlivosti vrstvy na kyslík byly využity absorbéry kyslíku. Ověřen byl také vliv viditelného světla na vrstvu. Dále byla zkoumána závislost kinetiky reakcí fotokatalytické redukce a zpětné oxidace na obsahu glycerolu ve vrstvě. Z hlediska obou reakcí byl nejvhodnější 1% obsah glycerolu ve vrstvě. Methylenovou modř v připravené vrstvě lze zredukovat intenzitou UVA 0,1 mWcm-2 za dobu 48 s a barevná odezva této vrstvy na kyslík je snadno postřehnutelná okem již během 20 minut.
|
|
Studium přírodních látek zázvoru
Dobiáš, Vojtěch ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na stanovení přírodních látek obsažených v zázvoru. Extrakty bio zázvorového čaje a oddenku zázvoru byly připraveny do tří různých rozpouštědel. Spektrofotometrickými metodami byla stanovena antioxidační aktivita a obsah celkových polyfenolů a flavonoidů. Byl také zkoumán antimikrobiální účinek extraktů difuzní jamkovou metodou proti bakteriím Bacillus cereus a Serratia marcescens. Z experimentálních dat lze usoudit, že analyzované vzorky se v obsahu sledovaných látek značně liší. Nejvyšší koncentrace polyfenolických látek byly naměřeny u zázvorového čaje, kde koncentrace dosahovala až 0,481 mgml-1, zatímco u oddenku zázvoru jen 0,078 mgml-1. Čaj také vykazoval významně vyšší antioxidační aktivitu. Vliv na růst mikroorganismů projevily pouze vodné extrakty čaje, které velice slabě inhibovaly růst bakterie Bacillus cereus.
|
| |