Název:
Výroba a charakterizace proteinových koncentrátů z pšeničných otrub
Překlad názvu:
Preparation and characterization of protein concentrates from wheat bran
Autoři:
Hubačová, Klára ; Diviš, Pavel (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce se zabývá využitím pšeničných otrub jakožto zdroje kvalitních proteinů. Každoročně vyprodukuje mlynářský průmysl značné množství odpadního materiálu, který je tvořen převážně pšeničnými otrubami. V rámci trendu cirkulární ekonomiky je velká snaha o využití takových materiálů. Pšeničné otruby obsahují asi 14–18 % proteinů, tudíž se při valorizaci nabízí právě tato složka. Proteiny lze z otrub vyextrahovat na základě jejich chování v různých hodnotách pH. V alkalickém pH dochází k jejich rozpouštění a postupným okyselování do úrovně isoelektrického bodu k jejich vysrážení. Finální úpravou vysrážených proteinů je lyofilizace. Takto připravený proteinový lyofilizát může být náležitě charakterizován (čistota, profil aminokyselin, prvkové složení, obsah vody atd.). Jelikož v dnešní době roste zájem o proteinové doplňky stravy nejen ze strany profesionálních sportovců, mohl by právě tento produkt být vhodným kandidátem pro toto odvětví.
The diploma thesis deals with usage of wheat bran as a source of high-quality proteins. Every year mill industry produces large amounts of by-products. These by-products are constituted by wheat bran. There is a big effort to use these type of materials within a circular economy. Wheat bran contains about 14–18 % proteins which appears to be a good component for valorisation. It is possible to extract proteins from bran according to their behaviour in the range of pH. Proteins are soluble in alkaline pH and can be precipitated around their isoelectric point. The final treatment of precipitated proteins is lyophilisation. The next step is characterisation of the product. There are a few parameters to analyse: purity of the isolate, amino acid profile, composition of minerals, water contain etc. Interest in nutrition is on the rise not only by professional sportsman. This isolated product could serve as a potential protein supplement.
Klíčová slova:
extrakce; proteinový izolát; proteiny; Pšeničné otruby; extraction; protein isolate; proteins; Wheat bran
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/195099