Název:
Fluorescenční značení polysacharidů
Překlad názvu:
Fluorescence labeling of polysaccharides
Autoři:
Mrázová, Viktória ; Venerová, Tereza (oponent) ; Mravec, Filip (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [slo][eng]
Táto bakalárska práca sa zaoberá štúdiom fluorescenčne značených polysacharidov. Predmetom práce bolo pripraviť a charakterizovať fluorescenčne značený dextrán, chitosan, hyaluronan a ich deriváty. Tieto látky boli pripravené naviazaním fluorescenčnej značky na polysacharid kovalentnou väzbou. Najskôr boli pripravené vzorky polysacharidu, ktoré boli označené fluorofórom. Ako vhodné pre túto metódu boli navrhnuté kombinácie FITC+dextrán, FITC+chitosan a fluoresceínamín+hyaluronan. Následne boli vzorky charakterizované pomocou merania na fluorescenčnom spektrometri, kde boli premerané fluorescenčné vlastnosti roztokov jednotlivých značených polysacharidov. Meraním bolo zistené, či vznikli kovalentné väzby medzi fluorescenčnou značkou a polysacharidmi. Nakoniec bola porovnaná ekonomická náročnosť výroby týchto látok v porovnaní s nákupom komerčných analógov.
This bachelor’s dissertation deals with the study of fluorescence-marked polysaccharides. The aim of this project was to develop and define fluorescence-marked dextran, chitosan, hyaluronan, and their derivatives. These substances were developed by binding a fluorescent marker and a polysaccharide through covalent bonding. First, we developed samples of a polysaccharide that were marked with a fluorophore. For utilising this method, we considered suitable the following combinations: FITC+ dextran, FITC+ chitosan, and fluorescein amine+ hyaluronan. Following this, we defined these samples using a fluorescence spectrometer, which allowed us to measure the fluorescence properties of the derivatives of the selected marked polysaccharides. Using this measuring method, we found that a covalent bond does occur between the fluorescent marker and the polysaccharides. Finally, we compared the economic cost of developing these substances, as opposed to buying them commercially.
Klíčová slova:
chitosan; dextran; fluorescein isothiocyanate; fluorescence; hyaluronan; polysaccharide
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/194826