Název:
Rozvoj metod stanovení autenticity kosmetických výrobků s rostlinnou složkou
Překlad názvu:
Development of methods for determination of authenticity of cosmetic products with a plant component
Autoři:
Langová, Denisa ; Brázda, Václav (oponent) ; Vorlová, Lenka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
V rámci disertační práce byly vyvíjeny metody pro stanovení autenticity kosmetických výrobků a potravin s rostlinnou složkou. Byla ověřena přítomnost přírodních složek v sérii modelových i komerčních kosmetických výrobků a byla ověřena i jejich autenticita. Těžištěm práce byl vývoj molekulárně-biologické metody pro účely detekce rostlinné složky (byliny, ovoce, silice) a probiotik přítomných v kosmetických výrobcích. Pro izolaci DNA z kosmetických přípravků byly použity komerčně dostupné izolační kity a metoda byla optimalizována pro izolaci rostlinné DNA ze vzorků kosmetických výrobků. Metodou polymerázové řetězové reakce (PCR) byla detekována přítomnost rostlinné matrice v kosmetických výrobcích. Instrumentálními metodami byla detekována přítomnost vonných alergenů v kosmetických přípravcích. Byla zavedena metoda kvantifikace těchto alergenů pomocí kapalinové chromatografie a výsledky měření byly porovnány s výsledky plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Navržená metoda izolace a následné amplifikace rostlinné DNA je vhodná ke stanovení autenticity bylinných složek v kosmetických výrobcích. Navržená HPLC metoda je jednoduchá a levná metoda vhodná ke stanovení přítomných alergenů v množství nutném pro dodržení legislativy EU analytů a v požadované citlivosti (kromě hydroxycitronelalu). Obě metody lze využít i pro analýzu potravinářských výrobků.
In the final thesis, methods were developed for determining the authenticity of cosmetic products and food products with a plant component. The presence of natural ingredients in a series of model and commercial cosmetic products was verified and their authenticity was verified, too. The focus of the work was the development of a molecular-biological method for the detection of plant components (herbs, fruits, essential oils) and probiotics present in cosmetic products. Commercially available isolation kits were used for the isolation of DNA from cosmetic products and the method was optimized for the isolation of plant DNA present in cosmetic products. The presence of a plant matrix in cosmetic products was detected by the polymerase chain reaction (PCR) method. Instrumental methods were used to detect the presence of fragrance allergens in cosmetic products. A method of quantifying these allergens using liquid chromatography was introduced and the measurement results were compared with the results of gas chromatography with mass detection. The proposed method of isolation and subsequent amplification of plant DNA is suitable for determining the authenticity of herbal ingredients in cosmetic products. The proposed HPLC method is a simple and inexpensive method suitable for determining the allergens present in the amount necessary to comply with EU analyte legislation and in the required sensitivity (except for hydroxycitronellal). Both methods are suitable to be used for the analysis of food products, too.
Klíčová slova:
autenticita; GC-MS; HPLC; izolace DNA; Kosmetické výrobky; PCR; vonné alergeny; autenticity; Cosmetic products; DNA isolation; fragrance allergens; GC-MS; HPLC; PCR
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/212483