Název:
Studium vlivu mikrobiální degradace ligninu na jeho výslednou molekulovou hmotnost
Překlad názvu:
Study of the effect of microbial degradation of lignin on its molecular weight
Autoři:
Fialová, Tereza ; Hudečková, Helena (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá mikrobiální degradací ligninu pomocí dřevokazných hub Fomitopsis pinicola a Lenzites betulina. V první fázi experimentální části byl proveden screening médií, jehož cílem bylo vybrat nejlepší média pro růst hub a produkci lignolytických enzymů. Na základě stanovení aktivity proběhla v dalším kroku ve vybraných médií optimalizace podmínek pro jejich produkci. V rámci těchto experimentů byla pro následné kultivace vybrána optimální koncentrace ligninu a glukózy. Jako substrát byl použit komerčně dostupný lignin. Na základě výsledků změřených enzymových aktivit byla vybrána Lenzites betulina jako lepší producent. Nejvíce produkovaným enzymem této houby byla lakáza, následně mangan-dependentní peroxidáza a nejméně ligninperoxidáza. Další experimenty byly prováděny pouze s L. betulina. V další části experimentu proběhla charakterizace ligninu a porovnání jeho vlastností před a po mikrobiální degradaci. Byla stanovena jeho molekulová hmotnost pomocí SEC-MALS a změna struktury pomocí FTIR. Molekulová hmotnost ligninu se po kultivaci snížila a byla zaznamenána i změna jeho struktury. Z výsledků vyplývá, že mikrobiální degradace ligninu proběhla úspěšně.
This diploma thesis deals with the microbial degradation of lignin using wood-degrading fungi Fomitopsis pinicola and Lenzites betulina. In the first phase of the experimental part, media screening was carried out, the aim of which was to select the best media for fungal growth and production of ligninolytic enzymes. Based on the determination of activity, in the next step, the conditions for their production were optimized in selected media. As part of these experiments, the optimal concentration of lignin and glucose was selected for subsequent cultivations. Commercially available lignin was used as substrate. Based on the results of measured enzyme activities, Lenzites betulina was selected as the better producer. The most produced enzyme of this fungus was laccase, followed by manganese-dependent peroxidase and the least lignin peroxidase. Further experiments were performed only with L. betulina. In the next part of the experiment, lignin was characterized, and its properties compared before and after microbial degradation. Its molecular weight was determined by SEC-MALS and the change in structure by FTIR. The molecular weight of lignin decreased after cultivation and a change in its structure was also noted. The results show that the microbial degradation of lignin was successful.
Klíčová slova:
Fomitopsis pinicola; lakáza; Lenzites betulina; lignin; ligninperoxidáza; lignolytické enzymy; mangan-dependentní peroxidáza; Fomitopsis pinicola; laccase; Lenzites betulina; lignin; lignin peroxidase; ligninolytic enzymes; manganese-dependent peroxidase
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/209718