Název:
Specifika ve výživě pacientů s chronickým onemocněním ledvin
Překlad názvu:
Specifics of diet in patients with chronic kidney disease
Autoři:
Holakovská, Lucie ; Vachek, Jan (vedoucí práce) ; Oulehle, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Chronickým onemocněním ledvin je v současnosti postižena téměř desetina naší populace a představuje problém medicínský i sociálně-ekonomický. Včasný záchyt a odpovídající léčba vedou k oddálení nutnosti náhrady funkce ledvin, snižují tak ekonomické náklady a zároveň zvyšují kvalitu života pacienta. Řadu faktorů, které mají vliv na progresi CKD, lze pozitivně ovlivnit vhodně zvolenou dietou a režimovými opatřeními. Pacienti s CKD musí dodržovat přísná dietní omezení zahrnující mj. snížení příjmu bílkovin. Při zahájení dialyzační léčby je naopak nutné příjem bílkovin ve stravě navýšit, protože dochází mj. ke ztrátám určitého množství aminokyselin do dialyzátu. Zahájení dialýzy je spojeno i se snížením fyzické aktivity a rozvojem katabolismu. Cílem nutriční terapie je udržovat optimální stav výživy nemocného a minimalizovat komplikace spojené s CKD. Úkolem nutričního terapeuta (NT) je edukovat pacienta o správných zásadách diety v predialýze a následně o změnách v dietě souvisejících s přechodem na dialýzu. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zjistit informovanost dialyzovaných pacientů o dietních opatřeních. Do výzkumného šetření jsme zařadili 86 pacientů toho času podstupující hemodialyzační léčbu v Klatovské nemocnici. Metodou sběru dat bylo dotazníkové šetření. Výsledky byly zpracovány formou...Approximately 10 % of local population is affected by chronic kidney disease. CKD is not only a major health issue but it does have socio-economic impact on society. Early diagnosis and adequate therapy helps to delay the necessity of dialysis treatment, leads to a better quality of life of patients and can lower the economic costs of the therapy. Adequate therapy and regime intervention may positively influence wide range of risk factors of CKD progression. Patients with CKD have to comply with strict dietary restrictions including reduction of proteins. When starting dialysis, proteins intake increase is necessary, because of amino acids dialysate losses. Registered dietitian (RD) aims to maintain an optimal nutritional status of the patients and to minimize complications of CKD. Patients should be educated about nutrition principles during predialysis and diet changes after initiation of dialysis treatment. This bachelor thesis aims to establish an awareness of the dialyzed patients about nutrition measures. Questionary survey was used in set of 86 patients treated on dialysis in Klatovská nemocnice. Results are presented in the form of graphs. Results of the survey says, only 19 % of patients were educated by RD and 52 % of respondents were not informed at all about the need of increased...
Klíčová slova:
chronické onemocnění ledvin; dieta; hemodialýza; nutriční terapeut; chronic kidney disease; diet; hemodialysis; registered dietitian