Název:
Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích
Překlad názvu:
Green chromatography method development for red dyes determination in soft drinks
Autoři:
Boháčová, Tereza ; Ramos, María Carolina Fernández (vedoucí práce) ; Nováková, Lucie (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Tereza Boháčová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Název diplomové práce: Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích. V této práci byla vyvinuta HPLC metoda zelené chromatografie pro stanovení ve vodě rozpustných červených barviv Carmoisinu E 122, Amaranthu E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosinu E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. Tato metoda byla aplikována na stanovení obsahu Amaranthu E 123 a Ponceau 4R E 124 v nápojích Sirup černý rybíz (Neli, a.s.), energetický nápoj Kamikaze (Power Life Energy), perlivé víno Bestivo&spritzzante (neuvedeno), Sirup malina light (VESETA spol. s.r.o.), pivo Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Pro analýzu byla použita kolona Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm a mobilní fáze voda/ 1% kyselina octová s přídavkem amoniaku na úpravu pH 7,0. Úspěšná a časově přijatelná separace všech analytů byla získána použitím gradientové eluce do 7 min. Analýza probíhala při teplotě 45řC a průtoku 2 ml/min. Vlnová délka byla zvolena 510nm pro všechny analyzované látky a pro detekci byl zvolen DAD detektor. Klíčová slova: HPLC, zelená chromatografie, Carmoisin E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R...Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Tereza Boháčová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Title of diploma thesis: Development of green chromatography method for red dyes determination in soft drinks Green chromatography HPLC method was used and validated for the simultaneous determination of water-soluble red dyes - Carmoisine E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosine E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. The method was applied for direct determination of Amaranth E 123 and Ponceau 4R E 124 in drinks Syrup black currant (Neli, a.s.), energy drink Kamikaze (Power Life Energy), sparkling wine Bestivo & spritzzante (not shown), Syrup Raspberry light (VESETA spol. s.r.o), and beer Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Analytical column Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm was used and the mobile phase contained water / 1% (v/v) acetic acid buffer with addition of amonia for pH adjustment to value 7.0. Successful separation was obtained for all the compounds using an optimized gradient elution within 7 min. Method development was performed at a temperature of 45řC and flow rate 2ml/min. The diode-array detector (DAD) was used to monitor the colorants at the...