Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích
Boháčová, Tereza ; Ramos, María Carolina Fernández (vedoucí práce) ; Nováková, Lucie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Tereza Boháčová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Název diplomové práce: Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích. V této práci byla vyvinuta HPLC metoda zelené chromatografie pro stanovení ve vodě rozpustných červených barviv Carmoisinu E 122, Amaranthu E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosinu E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. Tato metoda byla aplikována na stanovení obsahu Amaranthu E 123 a Ponceau 4R E 124 v nápojích Sirup černý rybíz (Neli, a.s.), energetický nápoj Kamikaze (Power Life Energy), perlivé víno Bestivo&spritzzante (neuvedeno), Sirup malina light (VESETA spol. s.r.o.), pivo Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Pro analýzu byla použita kolona Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm a mobilní fáze voda/ 1% kyselina octová s přídavkem amoniaku na úpravu pH 7,0. Úspěšná a časově přijatelná separace všech analytů byla získána použitím gradientové eluce do 7 min. Analýza probíhala při teplotě 45řC a průtoku 2 ml/min. Vlnová délka byla zvolena 510nm pro všechny analyzované látky a pro detekci byl zvolen DAD detektor. Klíčová slova: HPLC, zelená chromatografie, Carmoisin E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R...
Využití systému přepínání kolon v HPLC pro stanovení vybraných mykotoxinů ve vzorcích piva na českém trhu
Lhotská, Ivona ; Ramos, María Carolina Fernández (vedoucí práce) ; Chocholoušová Havlíková, Lucie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Ivona Lhotská Školitel, konzultant: María Carolina Fernández Ramos, Ph.D, Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití systému přepínání kolon v HPLC pro stanovení vybraných mykotoxinů ve vzorcích piva na českém trhu Byla vytvořena nová, rychlá a citlivá metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie pro současné stanovení mykotoxinů ochratoxinu A a citrininu v pivu za použití přepínání kolon pro on-line úpravu vzorku. 100 µl piva bylo přímo dávkováno do systému. Izolace analytů z matrice piva proběhla na předkoloně Ascentis Express RP-C18 (5 x 4,6 mm, 2,7 µm) promýváním methanolem - 0,5% vodným roztokem kyseliny octové (30:70, v/v) o průtoku 2 ml/min po dobu 2 minut. Po přepnutí ventilu byly látky dále separované na chromatografické koloně Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4,6 mm, 2,7 µm) mobilní fází o průtoku 1 ml/min ve složení acetonitril - 0,5% vodný roztok kyseliny octové (45:55, v/v). V čase 3 - 5,5 minuty lineárně narůstá gradient na 75:25. Chromatografická kolona byla temperována na 50řC. Fluorimetrická detekce byla nastavena na vlnové délky Ex 335 nm, Em 497 nm. Analýza jednoho vzorku včetně on-line úpravy trvá 6 minut. Limit kvantifikace této metody je 0,01 µg/l...
Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích
Boháčová, Tereza ; Ramos, María Carolina Fernández (vedoucí práce) ; Nováková, Lucie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Tereza Boháčová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., Dr. Maria Carolina Fernandez Ramos Název diplomové práce: Vývoj metody zelené chromatografie pro stanovení červených barviv v nápojích. V této práci byla vyvinuta HPLC metoda zelené chromatografie pro stanovení ve vodě rozpustných červených barviv Carmoisinu E 122, Amaranthu E 123, Ponceau 4R E 124, Erythrosinu E 127, Red 2G E 128, Allura Red AC E 129. Tato metoda byla aplikována na stanovení obsahu Amaranthu E 123 a Ponceau 4R E 124 v nápojích Sirup černý rybíz (Neli, a.s.), energetický nápoj Kamikaze (Power Life Energy), perlivé víno Bestivo&spritzzante (neuvedeno), Sirup malina light (VESETA spol. s.r.o.), pivo Skalák Malina (Pivovar Malý Rohozec). Pro analýzu byla použita kolona Chromolith Performance CN 100 x 4.6 mm a mobilní fáze voda/ 1% kyselina octová s přídavkem amoniaku na úpravu pH 7,0. Úspěšná a časově přijatelná separace všech analytů byla získána použitím gradientové eluce do 7 min. Analýza probíhala při teplotě 45řC a průtoku 2 ml/min. Vlnová délka byla zvolena 510nm pro všechny analyzované látky a pro detekci byl zvolen DAD detektor. Klíčová slova: HPLC, zelená chromatografie, Carmoisin E 122, Amaranth E 123, Ponceau 4R...
Využití systému přepínání kolon v HPLC pro stanovení vybraných mykotoxinů ve vzorcích piva na českém trhu
Lhotská, Ivona ; Ramos, María Carolina Fernández (vedoucí práce) ; Chocholoušová Havlíková, Lucie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Ivona Lhotská Školitel, konzultant: María Carolina Fernández Ramos, Ph.D, Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití systému přepínání kolon v HPLC pro stanovení vybraných mykotoxinů ve vzorcích piva na českém trhu Byla vytvořena nová, rychlá a citlivá metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie pro současné stanovení mykotoxinů ochratoxinu A a citrininu v pivu za použití přepínání kolon pro on-line úpravu vzorku. 100 µl piva bylo přímo dávkováno do systému. Izolace analytů z matrice piva proběhla na předkoloně Ascentis Express RP-C18 (5 x 4,6 mm, 2,7 µm) promýváním methanolem - 0,5% vodným roztokem kyseliny octové (30:70, v/v) o průtoku 2 ml/min po dobu 2 minut. Po přepnutí ventilu byly látky dále separované na chromatografické koloně Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4,6 mm, 2,7 µm) mobilní fází o průtoku 1 ml/min ve složení acetonitril - 0,5% vodný roztok kyseliny octové (45:55, v/v). V čase 3 - 5,5 minuty lineárně narůstá gradient na 75:25. Chromatografická kolona byla temperována na 50řC. Fluorimetrická detekce byla nastavena na vlnové délky Ex 335 nm, Em 497 nm. Analýza jednoho vzorku včetně on-line úpravy trvá 6 minut. Limit kvantifikace této metody je 0,01 µg/l...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.