Název:
Olomoucké tvarůžky - produkce, podnikání, konzum, 1938-1960
Překlad názvu:
Olomouc cheese - production, business, consumption, 1938-1960
Autoři:
Sedláček, Petr ; Kubů, Eduard (vedoucí práce) ; Jakubec, Ivan (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se věnuje problematice produkce, podnikání a konzumu olomouckých tvarůžků v období let 1938-1960 na území českých zemí, resp. Československa. Shrnuje vývoj tohoto oboru do roku 1938 a všímá si jak ho ovlivnily důsledky mnichovské změny hranic. Práce sleduje druhy státních zásahů do výroby tvarůžků ve válečných a poválečných letech. Také sleduje proces socializace a následného znárodnění soukromých podniků v 50. letech. Práce přibližuje obraz podnikání ve výrobě tvarůžků a přináší bližší studii tří typických podnikatelů v závislosti na rozsahu jejich produkce. Dále se práce zabývá tvarůžkářstvím jako specifickým odvětvím mléčného průmyslu. Sleduje počet, formu, velikost, regionální rozmístění a strojní vybavení podniků působících v tomto oboru. Poté se věnuje velikosti produkce tvarůžků, jejímu vztahu k celkové produkci sýrů, k typu závodů a regionu. Zabývá se počtem a strukturou pracovníků v tvarůžkářských podnicích a jejich postavením. Věnuje se také exportu tvarůžků. Poslední kapitola je věnována místu tvarůžků v konzumních zvyklostech obyvatelstva a jeho sociální podmíněností.The diploma thesis deals with topic of production, enterprise and consumption of "Olomoucké tvarůžky" (Olomouc cottage cheese) in a 1938-1960 period on the ground of bohemian lands, or Czechoslovakia respectively. It summarizes development of this branch up to the year 1938 and observes how it was affected by the consequences of the Munich Treaty. The thesis puts closer look at the types of state interventions in production of Olomouc cottage cheese in war and postwar time. It also observes process of socialization and subsequent nationalization of private businesses in 1950s. Then it focuses on major aspects of business in this branch and brings more detailed study of three typical entrepreneurs according to the scale of their involvement. The thesis furthermore characterizes production of Olomouc cottage cheese as an individual branch of dairy industry. It surveys number, form, regional dislocation and machinery of businesses. Then it considers amount of production of Olomouc cottage cheese, its relation to total cheese production, to type of plant and region. It deals with number, structure and position of employees in Olomouc cottage cheese businesses. It also concerns export of Olomouc cottage cheese. Last chapter inquires position of Olomouc cottage cheese in consumption habits of population...
Klíčová slova:
centrálně plánovaná ekonomika; historie podnikání; konzum; Olomoucké tvarůžky; znárodnění; řízené hospodářství; business history; central planned economy; consumption; nationalization; Olomouc cheese; regulated economy